CARİ HESAP KARTLARI                                                                       Ana Menü

       Ticari ilişkilerde bulunulan müşteri ve satıcıların takibinin sağlanabilmesi için, bu müşteri ve satıcıların cari hesap kartı açılarak tanımlanması gerekir.          
Şekil 1  Cari Hesap Kartı

Cari Hesap Kodu alanına, tanımlaması yapılacak cari hesabın program içerisinde takibini sağlayacak kod numarası yazılır. Bu kod numarasının maksimum 15 hane olması gerekir. Cari hesap kodu verirken dikkat edilmesi gereken nokta, programdan alınacak raporlarda kolaylık sağlayacak yapıda olmasıdır. Örneğin ; Satıcıların cari hesap kodunun ilk karakterine S, Müşterilerin cari hesap kodunun ilk karakterine M, Fasonculara F verilmesi gibi.Cari Hesap Kodu alanında liste butonu tıklanarak yada mouse ile sağ click'leme yapılarak Liste seçimi ile Cari Hesap Kartları listesi alınır.
Şekil 2  Cari Hesap Kartları Listesi

  Cari hesapların tanımlanması sırasında alıcı/satıcılara ait kod numarası verilebileceği gibi, alıcı/satıcıların ünvanı uygun bir şekilde kısaltılarak ünvana göre de kodlar verilebilir. Bu sayede cari hesap işlemleri daha kolay ve hızlı yapılabilir. 

Tanımlanan cari hesabın unvanı Cari Hesap Adı alanında belirtilir.
Grubu alanında, tanımlanan cari hesaplar için grup tanımlaması yapılır. Cari hesapları gruplar altında toplayarak, cari hesap grubu bazında işlemler yapılabilir. Örneğin; Bölge bazında gruplandırma yapılabilir (Akdeniz, İç Anadolu gibi)

GENEL SEKMESİ  :Cari hesaba ilişkin muhasebe hesap tanımlaması Muhasebe Hesap No alanında yapılır. F9 tuşu yada liste butonu tıklanarak Hesap Plan Listesi alınıp ilgili Hesap Plan Listelerine ulaşılabilir.      
Şekil 3  Cari Hesap Kartı / Genel Sekmesi

Cari hesaplara ilişkin Fatura, Çek/Senet, Banka ve Cari Hesap modüllerinden yapılan tüm işlemlerin muhasebe entegrasyonu sonucu oluşacak muhasebe fişinde, cari hesabın hareketi bu alanda tanımlanan hesaba entegre edilir. 

Cari hesap kartı tanımlanırken muhasebe hesap numarasının verilmesine ilişkin üç değişik yol izlenebilir;
1) Cari hesap tanımlanırken, muhasebe hesabı verildiğinde hesap kartının program tarafından otomatik olarak yapılmasıdır. Bu işlem için SentezKnit Cari Hesap Parametrelerinden "Cari Hesap Kartı Açıldığında Muhasebe Hesabı açılsın mı ?" parametresinin Evet seçilmesi gerekir.
2) Tüm cari hesapların tek bir kod altında toplanarak muhasebeye entegre edilmesi ;

SentezKnit Yükleme programının Genel sekmesinde Şirket Kartı alanındaki Cari Hesap Sekmesinden Cari Hesaplar alanına ilgili hesap kodunun yazılması gerekir.

3) Ayrı ayrı Cari hesap ve Muhasebe tanımlanması ;
Cari hesap kartı tanımlaması yapılırken, hesap planında tanımlanan hesabın kart üzerine yazılmasıdır. Bu şekilde yapılan tanımlama iki türlü olabilir;
İlk olarak hesap planından ilgili cari hesap kodları tanımlanıp, cari hesap kartına daha sonradan hesap kodu girilebilir.
Diğer bir şekilde, cari hesap kartı genel penceresinde yer alan, Muhasebe Hesap Kodu alanında Shift + F9 tuşları ile veya kart düğmesi ile ekrana gelen hesap kartı üzerinden hesabın tanımlaması yapıldıktan sonra, cari hesap kartına tanımlanan hesabın yazılması şeklinde olur.

Vade Opsiyonu alanına, cari hesap için belirlenen vade opsiyonu tanımlanır. Tanımlanan opsiyon gününe göre, cari hesaba ilişkin işlenen faturaların ödeme tarihini ön değer olarak getirir. Aynı zamanda, vade bazlı raporların alınmasını sağlar. 

Faiz Oranı alanında Cari hesaplara ilişkin uygulanacak faiz oranı tanımlanır. 

Cari hesaba ilişkin sabit iskonto yüzdesi İskonto Oranı alanda tanımlanır, tanımlanan iskonto oranı fatura iskonto ön değeri olarak faturalara gelir.

Kredi Risk Limiti alanında cari hesap için risk limit tutarı tanımlanır, böylece bu limit üzerine işlem yapılmaması sağlanır. 

Çek/Senet Risk Oranı alanında Çek/senet işlemleri ile ilgili belirlenen risk oranı da belirtilir.

Fiyat Tablosu alanında, Stok Kartı Fiyat penceresinde stoklar için tanımlanan alış/satış fiyatlarının hangisi ile işlem yapılacağı tanımlanır. Bu alanda seçilen fiyat, Fatura ve İrsaliye işlemlerinde stok birim fiyat ön değeri olarak gelir. Örneğin Fiyat Tablosu üzerinde yapılan seçim, 2.Fiyat olur ise, cari hesap ile ilgili yapılan stoklu işlemlerde tüm stok kartlarında tanımlanan 2.Fiyat birim fiyat ön değeri olarak tüm işlemlere gelir.

ADRES SEKMESİ : Adres bölümünde cari hesaba ilişkin adres, vergi dairesi, vergi hesap no, telefon, faks gibi bilgiler tanımlanır.     
Şekil 4  Cari Hesap Kartı / Adres Sekmesi


Tanımlanan adres bilgileri, cari hesap için fatura dökümünde cari hesap adreslerinin gelmesini sağlar. 

  Adres penceresinde yer alan Fax alanında tanımlanan cari hesap faks numarası ile, cari hesap için alınan ekstre, alış/satış istatistik tablosu, vade farkı ekstresi gibi raporlar otomatik olarak bu numara ile program üzerinden karşı tarafa fakslanabilir.Ayrıca internet alanında tanımlanan e-mail adresi ile cari hesap; e-mail adresine, cari hesap bazlı tüm raporlar program üzerinden otomatik olarak gönderilebilir.

ÖZEL SEKMESİ : Açıklama alanında cari hesaba ilişkin 3 başlık altında açıklama tanımlanabilir, tanımlanan açıklamalar istenen raporlarda ve cari hesaba ilişkin dökümlerde yer alır. 
Özel Kodlar alanına, cari hesaplara ilişkin 10 değişik alfanümerik ve 5 değişik nümerik değer girilebilecek şekilde, özel kod tanımlanabilir, tanımlanan özel kodlar sayesinde cari hesaba ilişkin tüm rapor ve istatistiklerde, istenen özel kod bazında detay ve gruplandırma yapılabilir.
Tanımlanan tüm özel kodlar, cari hesap ile ilgili tüm rapor filtrelerine otomatik olarak gelir, bu bazda kısıtlamalar filtre üzerinde yapılabilir. Örneğin; Özel kod-1 alanında Referans tanımlanmış ise filtre üzerinde bu alana Referans yazılarak, Özel kod-1’i * olarak tanımlanan cari hesaplar bazında rapor alınabilir. 

  Cari hesap kartı özel penceresinde yer alan özel kod alan başlık isimleri ön değer olarak Özel Kod-1, Sayısal Kod-1 şeklinde gelir.

AÇIKLAMA SEKMESİ : Açıklama bölümünde tanımlanan cari hesaplara ait açıklama bilgileri detaylı olarak takip edilir. Cari hesaba ait istenilen açıklama bilgileri yazıldıktan sonra Açıklamayı kaydet düğmesine basılırsa tanımlanan cari hesaba ait açıklama bilgileri kayıt edilmiş olur.        
Şekil 5  Cari Hesap Kartı / Açıklama Sekmesi

DURUM SEKMESİ : Bu bölümde cari hesaplara ilişkin borç/alacak tutar ve bakiyeleri, yapılan işlem bazında ayrı ayrı izlenebilmektedir.
Şekil 6  Cari Hesap Kartı / Durum Sekmesi

Cari Hesap alanı Cari Hesap için yapılan nakit ödeme/tahsilat, borç/alacak dekontu, virman gibi cari hesaplarınızda işlenen hareketlere ait bakiyeleri gösterir.
Fatura alanı, cari hesabın tüm alış/satış faturalarından oluşan borç, alacak ve bakiyesini gösterir.
Çek/Senet alanı, cari hesabın çek/senet hareketlerinden oluşan borç, alacak ve bakiyesini gösterir.
Banka alanı, cari hesaba ilişkin Gelen/Gönderilen Havale v.b. gibi yapılan tüm banka işlemlerinden oluşan borç, alacak ve bakiyelerini gösterir.
Genel alanı, cari hesaba ait tüm hareketler sonucu oluşan, genel borç, alacak ve bakiyesini gösterir.
Bu ekran üzerinde yer alan bakiye alanlarına bilgiler cari hesap hareket gördükçe otomatik olarak yansır, güncel bakiyeyi gösterir, tarih bazında kısıtlama yapılamaz.

AYLIK SEKMESİ : Aylık bölümünde, cari hesaba ilişkin borç/alacak tutar ve bakiyeleri ay bazında takip edilebilir. 

Şekil 7  Cari Hesap Kartı / Aylık Sekmesi

Aylık penceresi üzerine bakiye bilgileri cari hesap hareket gördükçe otomatik olarak yansır. Bu alanlardaki borç/alacak ve bakiye alanları sadece ilgili aya ait tutarları gösterir, bir önceki ay devrini almaz.

CARİ HESAP KARTI DİĞER İŞLEMLERİ                                                      Ana Menü

Cari Hesap Kartı Değişiklik                                               
Daha önce tanımlanmış Cari Hesap Kartı ile ilgili değişiklik işlemi yapılacak ise öncelikle cari hesap kartı ekranına girilmesi gerekir.
Hesap Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Cari Hesap Kartları Listesinden değişiklik yapılacak cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da yazılabilir.Cari hesap ile ilgili istenen değişiklik yapıldıktan sonra F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile yapılan değişiklik kayıt edilir.

CARİ HESAP KARTI İPTAL
Daha önce tanımlanmış Cari Hesap Kartı üzerinde iptal işlemi yapılacak ise, öncelikle cari hesap kartı ekranına girilmesi gerekir.
Cari Hesap Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Cari Hesap Listesinden iptal edilecek cari hesap seçilir. Cari hesabın kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Cari Hesap Kartı ekrana alındıktan sonra F6 tuşu veya düğmesine basıldığında "Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı gelir, seçim EVET olursa, cari hesap kartı iptal edilmiş olur.

SentezKnit programında hareket gören hiçbir cari hesap kartı iptal edilemez, bunun için iptal edilecek cari hesabın hiçbir hareketinin olmaması gerekir.

CARİ HESAP KODU DEĞİŞTİRME                                                                      Ana Menü
Cari hesap kartında tanımlanan cari hesabın hesap kodu değiştirilecek ise, cari hesap kartı ekranına girilmesi gerekir. 
Cari Hesap Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Cari Hesap Listesinden değişiklik yapılacak cari hesap seçilir. Cari hesabın kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Cari hesaba ait bilgiler ekrana geldikten sonra kart üzerinde mouse ile sağ click yapılarak [F8] ekrana gelen menüden Cari Hesap Kodu Değiştirme seçilir.                                       
Şekil 8  Cari Hesap Kodu değiştirme

Eski Cari Hesap Kodu alanına, değiştirilmek üzere ekrana alınan cari hesabın kodu ön değer olarak gelir.
Yeni Cari Hesap Kodu alanına cari hesaba verilmek istenen yeni hesap kodu yazılır.Tamam düğmesine basılırsa kod değiştirme işlemi tamamlanmış olur. 
Cari hesap kod değiştirme işlemi yapıldığında, cari hesabın eski kodu ile yapılan tüm hareketleri yeni koda otomatik olarak program tarafından aktarılır.

CARİ HESAP KARTI KOPYALAMA                                                   
             Ana Menü
SentezKnit programında, tüm cari hesap kartları şirketten şirkete ve aynı şirket içinde farklı bir hesap kodu ile kopyalanabilmektedir.

Aynı Şirket İçinde Cari Hesap Kartı Kopyalama
Daha önce tanımlanmış bir cari hesaba ait bilgiler, başka bir kod altında yeni bir hesaba kopyalanabilir. Bu işlem için cari hesap kartı ekranına girilmesi gerekir.
Hesap Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Cari Hesap Listesinden kopyalanacak cari hesap seçilir. Kopyalanacak cari hesabın kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Cari hesaba ait bilgiler ekrana geldikten sonra kart üzerinde mouse ile sağ click yapılarak veya Shift+F8 tuşu ile ekrana gelen menüden Cari Hesap Kodu Kopyalama seçilir.
Eski Hesap alanına kopyalanmak üzere ekrana alınan cari hesabın kodu ön değer olarak gelir. Kopyalanacak cari hesabın kodu bu alana direkt olarak da yazılabilir.Yeni Hesap alanına oluşturulması istenen yeni cari hesaba verilecek hesap kodu yazılır.

CARİ HESAP EKSTRESİ                                                                                  
Ana Menü
Cari hesap kartı üzerinden de istenen bir cari hesabın ekstresi alınabilir.  Şekil 9  Cari Hesap Ekstresi

Shift+ F4 tuşlarına veya Ekstre düğmesine basıldığında ekrana seçimi yapılan hesabın ekstresi gelir. Cari hesap ekstresinde Cari Hesap Kodu alanına farklı bir cari hesabın kodu yazılarak da kart üzerinden ekstresi alınabilir.Cari hesap kartı üzerinden alınan cari hesap ekstresinde, belirli bir tarih kısıtlaması yapılamaz, hesabın en baştan en sona tüm hareketleri izlenir. 

İSTATİSTİKİ GRAFİKLER                                                                                
Ana Menü
Cari hesap kartı üzerinde, daha önce girilen bilgiler doğrultusunda istenen bir cari hesabın grafiği alınabilir.
     
Şekil 10  Cari Hesap / İstatistiki Grafikler

Cari Hesap Kodu alanında F9 tuşu veya liste düğmesi ile grafiği alınacak cari hesap seçilir. Kart bilgileri ekrana geldikten sonra Grafik düğmesi tıklanarak yada mouse ile sağ click (Shift+F10) yapılarak ekrana gelen işlem listesi üzerinden İstatistiki Grafikler seçimi yapılarak cari hesabın grafiği alınabilir.