Demirbaş Kartı

İşletmede bulunan demirbaşlar bu bölümde tanımlanır.  


Şekil 1   Demirbaş Kartı

Demirbaş Kodu alanına, demirbaşı program içerisinde takip etmemizi sağlayacak kod yazılır. Demirbaş takibi açısından verilen kodların belirli bir düzende olmasında fayda vardır.

Örneğin;

01              Merkez Büro Demirbaşları  
0101          Bilgisayar  
0102          Masa

02              Ankara Şube Demirbaşları  
0201          Dolap  
0202          Masa

Bu alanda F9 tuşu veya liste düğmesi ile Demirbaş Kartları Listesini ekrana alabiliriz. Kayıt edilecek demirbaşın adı Demirbaş Adı alanında belirtilir.

Bölümü alanında demirbaşın işletme içerisinde kullanıldığı departman yazılır. F9 tuşu veya liste düğmesi ile Demirbaş Bölümü Kartları Listesi ekrana alınarak seçim yapılabilir. (Bkz. Demirbaş Bölüm Kartları)

Tanımlanan demirbaşlar gruplandırılacak ise, F9 tuşu veya liste düğmesi ile Demirbaş Grup Kartları Listesi ekrana alınarak seçim yapılır.  (Bkz. Demirbaş Grup Kartı)

Amortisman şekli ve oranı ilgili alanlarda tanımlandıktan sonra Giriş Maliyeti alanına demirbaşın satın alınma değeri yazılır. Başlama Tarihi alanında demirbaşın alındığı tarih yazılır. Değerleme alanında, demirbaşa ileri yıllarda yeniden değerleme yapılacak ise “Evet”  seçeneği işaretlenir. Bina alanında kayıt edilen demirbaş bina ise “Evet” değil ise “Hayır” seçeneği işaretlenir. Kıst alanında kıst hesaplaması yapılacak ise Evet seçeneği işaretlenir.

Detay

Bu bölümde demirbaşın alış bilgileri ve satış anında satış bilgileri yazılır.  

Genel 

Bu bölümde demirbaş takibi açısından 10 değişik özel alan tanımlaması yapılabilir.  


Şekil 2   Demirbaş Kartı/Genel

Gider

Bu bölümde işletmede bulanan demirbaşların değerini artırıcı,  giderlerin  takibi yapılır.  


Şekil 3   Demirbaş Kartı/Gider

Yapılan giderin tarihi belge no’su, gider açıklaması ve gider tutarı ilgili alanlarda tanımlanır.

Amortisman

Bu bölümde amortisman tahakkuk işlemleri yapılır. Tahakkuk işlemleri otomatik ve manuel olmak üzere 2  şekilde yapılabilir.  


Şekil 4   Demirbaş Kartı/Amortisman

Yılı alanına tahakkuku yapılacak yılı yazılır. Amortisman türü kullanılacak  yıllık değer ortalaması oranı, kasa değeri, birikmiş amortisman ve cari yıl amortismanı bölüm üzerinde ilgili alanlarda tanımlanır. Tab tuşu ile bir sonraki satıra geçilerek veya F5 tuşu ile kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Amortisman Tahakkuk İşlemi

Bu bölümde amortisman tahakkuk işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilir.  


Şekil 5   Amortisman Tahakkuk İşlemi

Ekrana gelen filtre üzerinde gerekli düzenlemeler yapılır. Örneğin, sadece belirli bir demirbaşın amortisman tahakkuku hesaplanacak ise, filtre üzerinde bulunan Demirbaş Kodu alanında F9 tuşu veya liste düğmesi ile Demirbaş Kartları Listesi ekrana alınarak ilgili demirbaş seçilir.  

Tamam düğmesine basıldığında otomatik tahakkuk işlemi gerçekleştirilir.

Demirbaş Kartı Değişiklik ve İptal İşlemi

Daha önce tanımlanmış demirbaş kartı üzerinde değişiklik ve iptal işlemleri gerçekleştirilebilir.   


Şekil 6   Demirbaş Kartı

Demirbaş Kodu alanında F9 tuşu veya Liste düğmesi ile Üzerinde işlem (değişiklik ve iptal) demirbaş kartı ekrana alınır.

Kart bilgileri ekran üzerine geldikten sonra gerekli değişiklikler yapılarak F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Kart iptal edilmek isteniyor ise F6 tuşu veya iptal düğmesine basılır ekrana Gerçekten Silmek İstiyor musunuz uyarısı gelir, Seçim evet olur ise İptal işlemi gerçekleştirilir.


Şekil 7   Demirbaş Kartı İptali

Ayrıca otomatik olarak gerçekleştirilen tahakkuk üzerinde de  değişiklik ve iptal işlemleri yapılabilmektedir.

 

Demirbaş Grup Kartları

Demirbaşları gruplandırabilmek için Demirbaş Grup Kartları tanımlanır.  


Şekil 8   Demirbaş Grup Kartı

Grup Kodu alanına tanımlanacak demirbaş grup kartının, program içerisinde takibini sağlayacak kodu yazılır. Verilen kodların belirli bir düzen içerisinde olmasında takibi açısından fayda vardır. Bu alanda F9 tuşu veya liste düğmesi ile Demirbaş Grup Kartı Listesini ekrana alabiliriz.

Tanımlanacak  grubun adı ise Adı alanında belirtilir. Tanımlanan grup ile ilgili istenilen açıklama bilgisi Açıklama alanında belirtilir. F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile grup kartı kayıt edilir.

Demirbaş Bölüm Kartları

Demirbaşların kullanıldığı departmanları takip edebilmek amacı ile Demirbaş Bölüm Kartları tanımlanır. 


Şekil 9   Demirbaş Bölüm Kartı

Bölüm Kodu alanına tanımlanacak demirbaş bölüm kartının, program içerisinde takibini sağlayacak kodu yazılır. Verilen kodların belirli bir düzen içerisinde olmasında takibi açısından fayda vardır. Bu alanda F9 tuşu veya liste düğmesi ile Demirbaş Bölüm Kartı Listesini ekrana alabiliriz.

Tanımlanacak  bölümün adı ise Adı alanında belirtilir. Tanımlanan bölüm ile ilgili istenilen açıklama bilgisi Açıklama alanında belirtilir. F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile grup kartı kayıt edilir.

Tanımlanan grup veya bölüm kartları üzerinde değişikik veya iptal işlemlarini yapabilmek için öncelikle ilgili kart ekrana alınır. Kod alanında F9 tuşu veya liste düğmesi ile kart listesi ekrana alınarak, üzerinde işlem yapılacak kart seçilir. Kart bilgileri ekrana geldikten sonra istenilen değişiklikler yapıldıktan sonra F5 tuşu ile kayıt edilir. Ekrana alınan kart iptal edilecek ise F6 tuşu veya iptal düğmesine basılır, ekrana gerçekten silmek istiyormusunuz? Uyarısı gelir, seçim EVET olur ise iptal işlemi gerçekleştirilir.