SentezRest Yükleme Programı

Genel

Genel Program Parametreleri

Kullanılan KDV oranları, birimler, özel tüketim vergisi, para birimi, parametre, log ve küsuratların tanımlandığı penceredir.

Küsüratlar


Şekil 1   Küsürat Penceresi

Program genelinde kullanılan küsürat haneleri bu bölümde tanımlanır. Tanımlaması yapılan küsürat haneleri, bütün fiş ekranları için geçerlidir. Ekran bazında küsürat tanımı yapılması için her modülün kendi parametreleri üzerinden ayarlar yapılmalıdır.

K.D.V Oranları


Şekil 2   KDV Oranları

Program genelinde kullanılacak KDV oranlarının tanımlandığı bölümdür. 10 değişik KDV oranı tanımlanabilir. Bu alanda tanımlanan KDV oranlarını stok kartında sıra numarası yazılarak getirilir.

Değişen KDV oranlarını, stok kartlarına müdahele etmeden bu bölümden değiştirilebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, en sık kullanılan KDV oranlarının stok kartlarına öndeğer olarak geleceğinden KDV Oranı-1 alanına tanımlanmasıdır.

Birimler


Şekil 3   Birimler

Stok takibinde kullanılan birimler bu bölümden tanımlanır. 10 değişik birim tanımlanabilir.

Tanımlaması yapılan birimler stok kartı birim alanlarına öndeğer  olarak gelir.


Özel Tüketim Vergisi


Şekil 3.1   Özel Tüketim Vergisi

Özel Tüketim Vergisi kullanıyorsanız "Özel Tüketim Vergisi Kullanılıyor mu?" sorusunu Evet olarak seçmelisiniz. 10 değişik Özel Tüketim Vergisi tanımlayabilirsiniz.

Para Birimi


Şekil 3.2   Para Birimi

Programda kullanılan para biriminin kısaltılmasının tanımlandığı alandır.

Örneğin: Yanlız on TL yirmi beş KRŞ dir.


Parametre


Şekil 3.3   Parametre

Kullanıcı bazında ve şirket bazında parametre tanımının yapılıp yapılmayacağını belirlemek için kullanılır.

Log


Şekil 3.4   Log

Log saklama süresi, programda yapılan işlemlerin tamamı genel databaselerin altında log dosyası olarak saklanmaktadır. Bu saklama süresi database de ilgili hareketlerin kaç gün süreyle kayıtlı tutulacağını belirtmek için kullanılır.


Kullanıcı Kartları


Şekil 4   Kullanıcı Kartı

Başkaları tarafından ulaşılması istenmeyen bilgileri koruma ve programa müdahaleleri önlemek amacıyla SentezRest programı şifreleme ve kullanım imkanı sağlamaktadır.

Öncelikle, programı kullanan her kişiye ait bir kullanıcı açılması ve bu kart üzerinde kullanıcı ismi ve şifre tanımlanması gerekmektedir.

Kullanıcı bazında, programa ait her ekran ve yapılabilecek her işlem için dört bazda (İzleme, Kayıt, Değişiklik ve İptal) yetki tanımlaması yapabilirsiniz.

Kullanıcı Kodu alanına, programa girişte ekrana gelen kullanıcı kartında görülmesini istediğiniz kullanıcı ismini yazabilirsiniz.

Şifre alanına, programa girişte kullanmak istediğiniz şifreyi yazabilirsiniz.


Şirketler ve İzlenebilir işyerleri alanına, kullanıcının müdahale edebileceği şirket ve işyerlerini tanımlamak için kullanılır.

Depo alanına, kullanıcının müdahale ve işlem yapacağı depoları tanımlamak için kullanılır.



Şekil 4.1   Kullanıcı Kartı

Özel Kod-2 alanına, departman kodu yazılır. 

Bu alanda Departman kodu belirtilmiş ise POS parametreleri bölümünde yer alan Departman Kodu alanında Kullanıcı Özel Kodundan seçeneği seçilmelidir.


Özel Kod-3 alanına, kasa kodu yazılır.Bu alanda kasa kodu belirtilmiş ise POS Parametrelerinde Kasa kodu Özel Kod-3 kodundan seçeneği seçilmelidir.

Kullanıcı bazında yetkilendirme yapabilmek için yetki tanımlamalarının yapılması gerekir.

Yetkilendirme işlemini ilgili kutuya çift tıklayarak yapabilirsiniz.

Yapılan bütün işlemler kayıt düğmesi ile kaydedilir.

Şirket Kartları

Adres

Firma adres, vergi dairesi, vergi hesap numarası gibi firma adres bilgilerinin tanımlandığı bölümdür.


Şekil 5   Şirket Kartları

Genel

Şirket haraketlerinin tutulduğu dönem başı ve dönem sonu tarihlerinin tanımlandığı bölümdür.

Dönem Başı ve Dönem Sonu alanlarına şirket bilgilerinin tutulacağı mali yıl başlangıç ve bitiş tarihleri yazılır. (01/01/2000 - 31/12/2001)


Şekil 6   Şirket Kartları

Kasa Hesabı alanına şirket kasa hesabı tanımlanır, bu alana kasa hesabı tanımlanmadığı takdirde muhasebedeki tahsil ve tediye fişleri kullanılmaz.

Birden fazla kasa hesabı kullanılıyor ise sadece ana hesap "100" tanımlanmalıdır. Tek bir kasa kullanılacak ise, direkt olarak kasa kodu yazılır. (10001001 gibi)

Fatura

Şirket bazında fatura modülünden yapılan mal alımı, toptan/perakende satış, alınan/verilen fason fatura gibi işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 7   Şirket Kartları

Bu pencere üzerinde bulunan alınan/verilen hizmet hesabı alanlarına sabit olarak bir hesap tanımlanması zorunlu değildir. Alınan ve verilen hizmet faturalarında hareket türüne göre masraf hesabı fiş bazında verilmektedir.

Stok

Şirket bazında stok modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 8   Şirket Kartları

Bu bölümde dikkat edilmesi gereken nokta, stok hesabı (stok alışları için), stoktan satış hesabı, üretim ile ilgili maliyet hesapların stok bazında detaylandırılacağı durumlarda tanımlamalar bu bölümde yapılamaz, stok kartı entegre penceresinden tanımlanır.

Cari

Şirket bazında cari modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 9  Şirket Kartları

Tüm cari hesap kartları tek bir muhasebe hesabına entegre edilecek ise hesap kodu Cari Hesaplar alanında tanımlanır.

Nakit Tahsilat ve Ödeme (Kasa) hesabı alanına cari hesap fişlerinde nakit ödeme ve nakit tahsilat fişlerinden muhasebeye entegrasyonu yapıldığında hangi kasa hesabının entegre edileceği yazılır. Bu işlemlerde tek kasa hesabı üzerinden işlem yapılmıyorsa fiş bazında hesap yazılır.

Çek/Senet

Şirket bazında çek/senet modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 10   Şirket Kartları

Çek/Senet işlemleri banka bazında muhasebede takip edilecek ise bu ekrandaki Eldeki (Portföydeki) Çekler hesabı, Kesilen Çekler Hesabı gibi alanlara entegre hesap tanımları yapılamaz, tanımlamalar banka kartı entegre penceresinde yapılır. İşlemler detaylandırılmadan tek hesap üzerinden takip edilecek ise tanımlamalar bu ekran üzerinde yapılır.

Banka

Şirket bazında banka modülünden yapılan işlemlerin muhasebe ile entegre işleminde, hareket tipine göre hangi hesapların kullanılacağı tanımlanır.


Şekil 11   Şirket Kartları

Banka modülünden yapılan Gelen Havale, Banka Cari Hesap, Tahsil Senetleri gibi banka işlemlerinin muhasebe entegrasyonlarında hesaplar banka bazında takip edilecek ise, bu ekranda hiçbir tanımlama yapılmaz. Banka kartı entegre penceresinden banka bazında muhasebe hesapları tanımlanır. Tüm banka işlemleri ortak hesaplarda takip edilecek ise tanımlamalar bu ekran üzerinden yapılır.

K.D.V

Alış veya satış faturalarında kullanılan KDV oranına göre muhasebe entegrasyon işleminde hangi hesapların kullanılacağı bu ekranda tanımlanır.


Şekil 12   Şirket Kartları

Her KDV oranı ayrı hesaplara entegre edilebilir veya tümü tek bir hesapta takip edilebilir.

Tanımlamaların yapılabilmesi için kullanılan KDV oranlarının Genel Program Parametreleri/ KDV Oranları bölümünden tanımlanması gerekir.


Yazıcı Kartları

Yazıcı kartları penceresi yazıcıların programa uygun olarak çalışması amacıyla kullanılır.


Şekil 13   Yazıcı Kartı

Parametreler

İşlem İz Takipçi Parametreleri


Şekil 14   İşlem İz Takipçi

İşlem İz Takip Parametreleri bölümünde ise, SentezRest Programının hangi alanlarında işlem takibi yapılacaksa tanımlanır. Ekrana gelen form üzerinden programın hangi alanlarında, ne tür işlem takibi (kayıt ,değişiklik, iptal) yapılacağı ilgili kutuya çift tıklanarak belirlenir.


Cari Hesap Parametreleri


Şekil 15   Cari Hesap Parametreleri

Genel

Cari Hesap Risk Kontrolü

Hayır
seçeneği seçilir ise, Cari Hesap Kartında belirtilen risk limitine göre, risk aşım kontrolü yapmaz.

Evet seçeneği seçilir ise, Cari Hesap Kartında belirtilen risk limitine göre, risk aşıldığı durumlarda risk aşım uyarısı verir.

Cari Hesap Kartı Açıldığında Muhasebe Hesabı Açılsın mı?

Evet seçeneği seçilir ise, Cari Hesap Kartı genel Penceresinde yer alan Muhasebe Hesap No alanına cari hesabın muhasebe kodu yazıldığında, program yazılan kod numarasına göre muhasebe de otomatik olarak ilgili hesap kartını açar, cari hesap için ayrıca hesap planında tanımlama yapılmasına gerek kalmaz. 
 
Hayır seçeneği seçilir ise, açılan Cari Hesap Kartı için muhasebe hesap planından tanımlama yapılması gerekir.

Özel Alanlar

Cari hesap fişlerinin başlık ve detay kısımlarında, cari hesap kartı özel penceresinde bulunması istenilen özel alan tanımları bu bölümden yapılmaktadır.


Şekil 16   Cari Hesap Parametreleri

Cari Hesap (KART) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Cari Hesap Kartı özel penceresinde yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 10 değişik  alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Cari Hesap Fişi (BAŞLIK) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Cari Hesap Fişinin başlık kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Cari Hesap Fişi (DETAY) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Cari Hesap Fişinde yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Ek Bilgiler


Şekil 17   Cari Hesap Parametreleri

Bu bölümde Cari Hesap Kartında yer alması istenilen ek açıklama alanları tanımlanır.

Durum

                         Şekil 18  Cari Hesap Parametreleri

Cari Hesabın yapmış olduğu alış-verişler sonucunda oluşan durumları ve buna göre özellikleri belirtilir.Durum açıklama alanına Müşterilerin durum bilgileri girilir.(Normal, Borcu biten vb.)Durum özelliği alanına girilen durum açıklama bilgisine göre uygun özellik tanımlanır. Seçim butonu ile özelliklere ulaşılır.(Yok, Satış yapılmasın, Uyarı versin)

Örneğin ; Avukatlık ve icralık durumlarında o müşteriye başka bir satışın yapılmaması gibi özellikler bu alanda belirtilir.

Çek/Senet  Parametreleri


Şekil 19  Cek/Senet Parametreleri

Çek/Senet (KART) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Çek/Senet Kartında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 3 değişik  alfanümerik ve 3 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Çek/Senet Bordrosu (BAŞLIK) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Çek/Senet Bordrosunda yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır.
5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.


Banka  Parametreleri


Şekil 20   Banka Parametreleri

Banka (KART) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Banka Kartında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 3 değişik  alfanümerik ve 3 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Banka Fişi (BAŞLIK) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Banka Fişi başlık kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır.
3 değişik  alfanümerik ve 3 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Banka Fişi (DETAY) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Banka fişinde yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır.
3 değişik  alfanümerik ve 3 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Sipariş Satın Alma Parametreleri

Genel


Şekil 21   Sipariş Parametreleri

Siparişe Fiyat Karttan Otomatik Gelsin

Evet seçeneği seçilir ise, Stok Kartı Fiyat penceresinde tanımlanan ilk fiyat Sipariş Fişine öndeğer olarak gelir. 

Hayır seçeneği seçilir ise, Stok Kartında tanımlanan ilk fiyat öndeğer olarak Sipariş Fişine gelmez.

Müşteri Siparişi Alırken Stok Kontrol Edilsin Mi

Evet seçeneği seçilir ise, sipariş alırken stoğu kontrol edecektir.

Hayır seçeneği seçilir ise, siparişi alırken stoğa bakmadan işlenecektir.

Özel Alanlar

Sipariş Satın Alma fişlerinin başlık ve detay kısımlarına ilişkin özel alan tanımlamaları bu bölümde yapılır.


Şekil 22   Sipariş Parametreleri

Sipariş Fişi (BAŞLIK) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Sipariş Fişinin başlık kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik  alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir. (Siparişi Veren, Siparişi Onaylayan gibi)

Sipariş Fişi (DETAY) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Sipariş Fişinin detay kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik  alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.

Formül


Şekil 23   Sipariş Parametreleri

Bu bölümde istenilen birim ve miktarlara ait formül tanımı yapılabilir.

Örneğin,  A6*A16
                A34*0,05


Stok Parametreleri

Genel

Stok parametrelerinin tanımlandığı alandır.


Şekil 24   Stok Parametreleri



Kontrol

r

Şekil 24.1   Stok Parametreleri


Maliyet


Şekil 24.2   Stok Parametreleri


Barkod


Şekil 24.3   Stok Parametreleri


Lojistik


Şekil 24.4   Stok Parametreleri


Transfer


Şekil 24.5   Stok Parametreleri


Özel Alanlar


Stok fişlerinin başlık ve detay kısımlarında, stok kartı özel penceresinde bulunması istenilen özel alan tanımlamaları bu bölümde yer alır.


Şekil 25   Stok Parametreleri

Stok (KART) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Stok Kartı özel bölümünde yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 10 değişik  alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir. (İmal Tarihi, Üretim Yeri) Ayrıca Stok Kartı Fiyat penceresinde yer alan 5 adet fiyat alanının başlık isimleri bu alanda tanımlanır. (Toptan Satış, Perakende satış Fiyatı gibi)

Stok Fişi (BAŞLIK) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Stok Fişinin başlık kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir. 

Stok Fişi (DETAY) Özel Kod Açıklamaları

Bu bölümde Stok Fişinin detay kısmında yer alması istenilen özel alan başlıkları tanımlanır. 5 değişik alfanümerik ve 5 değişik sayısal alan tanımlanabilir.
        


Formül


Şekil 26   Stok Parametreleri

Bu bölümde stoklarla ilgili birim fiyat ve miktarlara ait formül tanımı yapılabilir.Örneğin Birim fiyat formül tanımı alanına A6*A16 gibi bir formül yazıldığında stok fişinde ürün fiyatı, cari hesap kartı iskonto oranı ile stok kartı fiyat-1 alanındaki değerlerin çarpımı olarak getirilir.