Stok Fişleri

Stoklara ilişkin giriş/çıkış irsaliyelerinin işlendiği, depolar arası stok transferi, sayım gibi işlemlerin yapıldığı bölümdür. 


Şekil 15   Stok Fişi 

Stok fişi ekranında Fiş Tipi alanında seçim penceresi tıklanarak, fiş tipi listesinden girişi yapılacak irsaliye tipi seçilir. Seçimi yapılan fiş tipine göre kayıt yapılacak son fiş numarası otomatik olarak Fiş No alanına gelir.

SentezRest programında fiş numarası, fiş tipi bazında 1’den başlayarak artan sıralama ile devam eder, program içerisinde sıra takip etmesi gerektiğinden fiş numarasına müdahale edilemez.

Günün tarihi öndeğer olarak Tarihi alanına gelir. İsteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir.
Belge No alanına, takip kolaylığı sağlaması amacıyla irsaliye belge numarası yazılır.

Belge no alanında verilen belge numarasına göre, program içerisinde irsaliyelerin belge numarasına göre filtrelendirme imkanı bulunur.

Sevk Tarihi alanına, malın sevk edildiği tarih yazılır, günün tarihi ön değer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de girilebilir.

Cari Hesap alanına, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Cari Hesap Kartları listesi üzerinden ilgili cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da yazılabilir.İlgili cari hesap tanımlanmamış ise SHIFT + F9 tuşları veya mouse ile sağ tıklama yapılarak Kart (Shift + F9) seçimi ile stok fişinden çıkmadan cari hesap kartı açılarak tanımlanır.

Depo alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen Depo Kartları Listesinden, stok hareketi hangi depo üzerinden gerçekleşiyor ise ilgili depo seçilir.


Şekil 16   Stok Fişi / Depo Listesi

İlgili depo için kart açılmamışsa bu alanda SHIFT + F9 tuşları veya mouse ile sağ tıklama yapılarak Kart(Shift + F9) ile yeni depo kartı açılır.

Depo Kartı


Şekil 17   Stok Fişi / Depo Listesi

Depo Kodu
alanına, deponun program içerisinde takip edileceği kodu yazılır.

Depo Adı alanına ilgili deponun adı yazılır.  Kart üzerinde diğer detay bilgiler (adres, telefon, il, ilçe vb.) tanımlandıktan sonra F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile depo kartı kayıt edilir.


Stok Kodu alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile Stok Kartları Listesi alınarak ilgili stoğun seçimi yapılır. Stok kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Stok daha önceden tanımlanmamış ise SHIFT + F9 tuşları veya mouse ile sağ tıklama yapılarak Kart(Shift + F9) seçimi ile Stok Kartı açılarak tanımlanır.

Seçimi yapılan stoğun adı, fiş ekranının sol alt köşesinde yer alan Stok Adı alanına, stoğun gerçek stok mevcudu da Gerçek Stok alanına otomatik olarak gelir.

Seçimi yapılan stok için tanımlanan ilk birim ön değer olarak Birim alanına gelir, stoğun diğer birimleri üzerinden işlem yapılıyor ise, ilgili birim 1, 2 ve 3 şeklinde yazılır veya birim listesi üzerinden seçilir. İrsaliye üzerinde birim tanımlaması yapılırken, Birim alanına 1 yazıldığında, stok kartında Birim-1 alanına tanımlanan stok birimini, 2 yazıldığında, stok kartında Birim-2 alanına tanımlanan ikinci stok birimini, 3 yazıldığında, stok kartında Birim-3 alanına tanımlanan üçüncü stok birimini baz alır.

Stoğun birden fazla birim üzerinden takibinin yapılması için, stok kartı genel penceresinden ilgili birimler tanımlanmalıdır.

Satır bazında yapılması istenen açıklama bilgileri Açıklama alanına yazılır, isteğe bağlı olarak yapılan açıklama irsaliye dökümünde yer alır. 

Stok fişi detay kısmında yer alan açıklama alanına isteğe bağlı olarak stok ismi de gelebilmektedir, bunun için SentezRest Stok Parametrelerinde “Fiş açıklamaya stok adı otomatik gelsin mi?” parametresi Evet olarak seçilmelidir.

Miktar alanına, seçimi yapılan stoğun satır üzerinde tanımlanan birimine göre gerçekleşen hareket miktarı yazılır.

Stok hareketi dövizli yapılıyorsa Döviz alanında ilgili döviz cinsi seçilir. Seçimi yapılan stoğun kart üzerinde döviz cinsi tanımlanmış ise bu alanına ön değer olarak gelir. Bu alanda gelen döviz cinsleri SentezRest Döviz Parametrelerinden tanımlanmaktadır, liste üzerinde yer almayan döviz cinsi üzerinden işlem yapılamaz.

Döviz Fiyatı alanına, stok döviz birim fiyatı yazılır. Seçimi yapılan stoğun kart üzerinde döviz fiyatı tanımlanmış ise bu alanına ön değer olarak gelir.

Döviz Fiyatı alanında stoğun döviz fiyatı yazılmış ise program otomatik olarak fatura tarihine ait girilen döviz kurlarından stoğun TL değerini otomatik olarak Birim Fiyat alanına getirir, stok kartı fiyat penceresinde stok için birim fiyat tanımlanmış ise bu alana ön değer olarak gelir.

Seçimi yapılan stoğun kart üzerinde iskonto ve KDV oranı tanımlanmış ise fiş üzerinde ilgili alanlara öndeğer olarak gelir. İsteğe bağlı olarak da bu oranlar fiş üzerinde değiştirilebilir.

KDV alanında, KDV Dahil veya Hariç seçimi yapılır. Yapılan seçime göre fatura dip toplamı otomatik olarak değişir.

Örnek; Çetin Oluklu Mukavva San. A.Ş'den 834657 nolu irsaliye ile,

300 Adet 67*40*20 Koli

175 Adet 70*40*45 Baskılı Koli alınmıştır.

Fiyatlara %17 KDV ilave edilecektir.

Yukarıdaki işlemin gerçekleştirilmesi için, Stok modülünden, Stok Fişi seçilir, ekrana Stok Fişi ekranı gelir. 
Fiş Tipi alanında, fiş tipi listesinden Mal Alım İrsaliyesi seçilir. 

Stok Fişi F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile kaydedilir.

Ambar Fişi

Depolar arası stok transferlerinin yapıldığı fiş tipidir.


Şekil 18   Stok Fişi (Ambar Fişi)

Fiş Tipi alanında, depolar arası stok transferi için fiş tipi listesi alınarak Ambar Fişi seçimi yapılır.
Fiş tipi seçimi yapıldıktan sonra kayıt yapılacak son ambar fişi numarası Fiş No alanına gelir. Fiş numarası program içerisinde sıra takip etmesi gerektiğinden değiştirilemez.

Günün tarihi öndeğer olarak Tarihi alanına gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir. Takip kolaylığı sağlaması açısından irsaliye belge numarası Belge No alanına yazılır.

Sevk Tarihi alanına, malın sevk edildiği tarih yazılır, günün tarihi ön değer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de girilebilir.

Cari Hesap alanında, F9 tuşu veya liste düğmesi ile ekrana gelen cari hesap kartları listesi üzerinden ilgili cari hesabın seçimi yapılır. İlgili cari hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. 
Ambar fişi girişinde cari hesap kodu verilmesi isteğe bağlıdır, cari hesap kodu verilmesi istenmiyor ise SentezRest Stok Parametrelerinden Bütün fişlerde cari hesap kodu istensin mi? parametresi Hayır olarak tanımlanmalıdır.

Depo alanında, F9 tuşu ile ekrana gelen depo kartları listesi üzerinden ilgili deponun seçimi yapılır. Stokların girişinin yapıldığı (+) transferin gerçekleştiği depo kodu direkt olarak da yazılır.

Depo için kart açılmamışsa SHIFT + F9 tuşları veya mouse ile sağ tıklama yapılarak Kart(Shift + F9) seçimi
ile ambar fişi içerisinden yeni depo kartı tanımlanabilmektedir.

Çıkış Depo alanında, F9 tuşu ile ekrana gelen depo kartları listesi üzerinden ilgili deponun seçimi. 

Stok fişinin üst bilgileri tanımlandıktan sonra TAB tuşu ile diğer detay alanlara geçilerek ilgili tanımlamalar yapılır. F5 tuşu veya kayıt düğmesi ile yapılan işlemler kayıt edilir.

Örneğin bir ürünümüzün bir depodan alınıp başka bir depoya aktarıldığını farzedelim.

Bu durumda işlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle Stok modülünden Stok Fişi seçilir. 

Ekrana, stok fişi ekranı gelir. Fiş Tipi alanında Ambar Fişi seçilir. Daha sonra, verilen bilgiler doğrultusunda fiş bilgileri ilgili yerlerde tanımlanır.  

Stok Fişi İşlemleri

Stok Fişleri Listesi ve Fiş Seçimi

Stok fişi ekranında iken kayıt stok fişlerinin listesi alınabilir ve istenilen stok fişi, fiş üzerine aktarılabilir. Stok fişinin Fiş No alanında iken F9 tuşu veya liste düğmesine basılırsa ekrana "Stok  Filtresi" gelir. Bu ekranda istenilen alanlarda kısıtlama yapılabilir. 

Fiş Tipi alanında, belirli fiş tiplerinin listesi alınacak ise seçilir. Örneğin sadece Ambar ve Sayım Fişlerinin listesi alınacak ise, sadece bu alanlar seçili olmalıdır. Belirli bir tarih alanındaki fişlerin listesi alınacak ise Tarih alanlarına ilgili tarih aralığı yazılır. Fiş No alanında da istenilen kısıtlama yapılabilir. Belirli bir cari hesaba ait stok fişlerinin listesi alınacak ise, filtre üzerinde Cari Hesap alanına, ilgili cari hesap kodu yazılır. Fiş listesi alırken, stok fişlerinin hangi sıralamaya göre listelenmesi isteniyor ise, ilgili sıralama tipi Sıralama alanında belirlenir.

İstenilen kısıtlamalar yapıldıktan sonra Tamam düğmesine basıldığında "Stok Fişi Listesi" gelir.


Şekil 19   Stok Fişi / Stok Fişleri Listesi

Stok fişi listesinde, istenilen satır üzerinde Enter tuşuna basılır veya mouse ile çift tıklama yapılırsa seçilen fiş, stok fişi ekranına aktarılmış olur.

Stok Fişinde Satır İptali

Girişi yapılan stok fişlerinde satır iptali yapabilmek için, ilgili satır üzerinde F6 tuşu veya İptal düğmesine basılır.


Şekil 20   Stok Fişi

Ekrana "Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı gelir, seçim EVET olursa ilgili satır iptal edilmiş olur.

Stok Fişinin İptali

Daha önce Girişi yapılan bir stok fişi tamamen iptal edilmek isteniyorsa, ilgili stok fişi ekrana alınarak fiş başlık kısmında F6 tuşu veya İptal düğmesine basılır.

Ekrana "Fişin Tamamını Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı gelir, seçim "Evet" olursa stok fişi iptal edilmiş olur.

Stok Fişinde Cari Hesap ve Stok Ekstresi Alma

SentezRest programında stok fişi içerisinde iken, fişten çıkmadan cari hesap ve stok ekstresi alınabilmektedir.

Stok fişlerinde, ekstresi alınacak stok üzerinde mouse ile sağ tıklama yapılarak ekrana gelen listeden Ekstre (SHIFT + F4) seçeneği seçilerek ilgili stoğun ekstresi alınır.


Şekil 21   Stok Fişi / Ekstre

Ekrana gelen ekstre üzerindeki Kodu alanına istenen başka bir cari hesap veya stok kodu da yazılarak, fiş içerisinde kullanılmamış bir cari hesap veya stoğun da ekstresi alınabilmektedir.

Siparişten Otomatik İrsaliye Oluşturma

Siparişten otomatik irsaliye oluşturma işleminde, stok fişi başlık bilgileri tanımlandıktan sonra stok fiş detay kısmında, ekranın sol alt kısmında yer alan Sipariş düğmesi ile Cari Hesap alanında tanımlanan cari hesaba ait açık siparişlerin listesi ekrana gelir, irsaliye üzerine aktarılması istenen sipariş satırları mouse ile çift tıklanarak veya ENTER tuşu ile seçilir.
Satırların hepsi seçilmek isteniyorsa Hepsi düğmesi tıklanır. Seçimi yapılan satırlar liste üzerinde KIRMIZI renk olur, seçilen siparişler Aktar düğmesi veya F5 tuşu ile irsaliye ekranına aktarılır.

Sayım İşlemi

Sayım işlemi formu, stok kodlarını elle programa girerek sayım işlemi sonuçlarının programa aktarılmasını sağlar.


Şekil 22   Sayım İşlemi

Fiş No alanına program tarafından her sayım işleminde artan bir numara verilir.
Tarih alanına günün tarihi otomatik olarak gelir.

Stok Kodu alanında F9 tuşu yada Liste düğmesi tıklanarak Stok Kartları listesinden stok seçilir. Bu bölümde sadece Sayım değeri fiyat değerleri değiştirilebilir.

Otomatik tuşu tıklandığında yada mouse ile sağ tıklama yapıldığında gelen menüden Otomatik Durumr Fişi seçildiğinde hareket gören  tüm stoklar için  devir, kalan, sayım miktarları vb gibi diğer özellikler yeni fişe aktarılır.


Sayım Dosyası yükleme seçildiğinde stokda servis işlemlerinin altında bulunan stok tracker transfer işleminin parametresi baz alınarak txt' de bulunan sayım dosyasının içeri alınmasını sağlar.

Mouse ile sağ tıklama yapıldığında açılan menüden Otomatik Stok Fişi (Sayım/Sarf) seçildiğinde Sayım ve Sarf Fişi oluşturulur. İşlem sonucunda ekrana ilgili sayım fiş ve sarf fiş numarası gelir.

Açılan menüden Barkod Girişi seçildiğinde ekranın alt kısmında stok kodu için bir alan açılır.

Barkod okuyucu ile ürüne ait bilgiler okutulup sayım fişine aktarılır.

Açılan menüden Varyant Matrisi seçildiğinde ekranın sağ kısmına renk beden tablosu gelir.

Happy Hour Girişleri

Happy Hour Girişleri bölümünde işletmeniz tarafından değişik amaçlarla belli tarih aralıklarında belli ürünlere indirimler uygulanabilir.


Şekil 23   Happy Hour Girişleri

Departman alanında Kartlar modülünün Departman Kartları bölümünden tanımlanan departmanlar bulunur.

İndirim hangi departman için uygulanacak ilgili departman seçim penceresi tıklanarak seçilir.

Ürün alanında indirim uygulaması yapılacak ürün F9 tuşu yada liste düğmesi tıklanarak Stok Kartları listesinden seçilir.

Brm alanında indirim uygulanacak olan ürünün birimi seçim penceresi tıklanarak seçilir.

İlk Tarih, Saati alanlarına indirim uygulamasının başlayacağı tarih ve saat değeri yazılır.

Son Tarih, Saati alanlarına indirim uygulamasının son bulacağı tarih ve saat değeri yazılır.

Döviz alanında indirim döviz bazında yapılacak ise seçim penceresi tıklanarak döviz cinsi seçimi yapılır.

Satış Fiyatı alanında ürünün iskonto hesaplamasında ürün için uygulanacak olan fiyat yazılır.

İskonto alanında  ürünün satışında uygulanacak olan indirim oranı yazılır.

Happy Hour Girişi F5 yada kayıt düğmesi tıklanarak kaydedilir.

Stok Satış Fiyatları

Departman alanında stok satış fiyat listesi alınmak istenen departman seçim penceresi tıklanarak seçilir.


Şekil 24   Stok Satış Fiyatları

Stok Kodu alanlarında listesi alınmak istenen stok kodları yazılarak belli aralıkta stokların listesi alınır.

Listele düğmesi tıklanırsa istenen stoklar kodları adları ve fiyatları ile ekrana gelirler.

Stok satırlarında Fiyatı alanı üzerinde iken yeni fiyat giriş yapılarak stok için fiyat değişiklik işlemi gerçekleştirilebilir.

Yazdır düğmesi tıklanarak Stok Satış Fiyat Listesinin dökümü istenilen şekilde alınır.

Menü Oluşturma

Menü Oluşturma bölümü; işletmeniz tarafından menü halinde satılan ürünlerde standart fiyat uygulaması yapmak ve menüye dahil edilen ürünleri tanımlamak için kullanılır.

Menüler ekranında mouse ile sağ tıklama yapıldığında Yeni Menü seçeneği tıklanarak yada F5 tuşuna basılarak menü oluşturulur. Oluşturulan menü üzerinde iken Ürünler ekranına geçilerek mouse ile sağ tıklama yapılırsa ürünlerin girileceği menü ekrana gelir. Ürün Ekle yada F5 tuşu ile Ürün İşlemleri ekranına ulaşılır.


Şekil 25   Menü Oluşturma

Ürün Kodu alanında F9 tuşu ile menüye eklenecek ilgili ürün seçilir.

Birim alanında seçim penceresinden ürün birimi seçilir.

Miktar alanında ürünün menüye dahil edilen miktar sayısı girilir. Daha sonra Tamam butonu tıklanarak Menü Oluşturma ekranına girilen ürünün eklenmesi sağlanmış olur.

Menü Adı alanına menünün adı girilerek de ürün girişleri yapılabilir.

Döviz Cinsi, Fiyatı alanına menünün toplam satış tutarı yazılır. Menü döviz üzerinden satılmayacak ise döviz alanı boş bırakılır.

Menü ve Ürünler Kayıt düğmesi tıklanarak kaydedilir.