FİNANS YÖNETİMİ

   
 
 

Borç Senetleri

Borç senet girişleri de Çek/Senet Bordrosu bölümünden yapılmaktadır.

Senet Çıkış Bordrosu( Cari Hesaba) açmak için Ekrana gelen Çek / Senet Bordro listesinin en alt bölümünde yer alan fiş türü kısmında Senet Çıkış Bordrosu(Cari Hesaba)seçilerek Çek / Senet Bordro listesinde mouse sağ tuş ekrana gelen işlem listesinden "Yeni" seçilir.

Borç Senetleri Tanıtım Ekranı

Bordro No: Bordronun bilgisayardaki takip numarasıdır. Numara verilirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Bordrolar numaralarına göre sıralanmıştır. Çek/senet işlemlerinde kullanılan her bordro türü, kendi içinde ayrı sıra numarası izler. Bordro numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Aynı türdeki iki bordronun numaraları aynı olamaz. İşlemlerde ve raporlarda bordrolar numaralarına göre aranır, kullanılır veya sıralanır. Bu nedenle çek/senet bordroları bordro numarasına göre sıralanmıştır ve çek/senet bordrolarının bordro numaralarına göre sıralaması program tarafından tutulmaktadır. Arama, sıralama, raporlarda filtre olarak kullanabilme gibi tüm işlemler bordro numarasına göre son derece hızlı bir şekilde yapılabilir.

Bordro Tarihi: İşlemin yapıldığı günün tarihidir. Bordro tarihi bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. İşlemlerde ve raporlarda bordrolar numaralarına göre olduğu gibi tarihe göre de aranır, kullanılır veya sıralanır. Bu nedenle çek/senet bordroları bordro numarasına ek olarak bordro tarihine göre de sıralanmıştır ve çek/senet bordrolarının, bordro tarihine göre sıralaması program tarafından tutulmaktadır. Arama, sıralama, raporlarda filtre olarak kullanabilme gibi tüm işlemler bordro tarihine göre son derece hızlı bir şekilde yapılabilir.

Özel Kod: Bordroları gruplamakta kullanılan 15 karakter uzunluğundaki kodlama alanıdır. Özel kod, bordroları kullanıcının kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, bordro üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi işlemek için de kullanabilir.

Erişim Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Bu alan 15 karakter uzunluğundadır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, hangi kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının hangi bordrolara ulaşabileceği ve hangi tür işlemleri yapabileceği belirlenmelidir. Daha sonra, her yetki grubunun kullanabileceği bordro türlerine farklı yetki kodları verilmelidir.

İş yeri: İş yeri, bir firma ya da kurumun merkezine bağlı olan, ancak ticari işlemlerini dışarıya karşı bağımsız yürüten fiziksel bölümlerinden her biridir. Bu alan, yapılan çek/senet işleminin firmanın kayıtlı iş yerlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır.

Cari Hesap: Çek /senet giriş ve cari hesaba çek /senet çıkış bordrolarında, bordronun ait olduğu cari hesabın kodudur.

Hesap No: Bankaya tahsil ve teminata çek/senet çıkış bordrolarında işlemin ait olduğu banka hesap numarasıdır. Bankaya tahsil ya da teminata çek/senet çıkış bordrolarında yer alır. İşlem bordrolarında cari hesap kodu, ünvanı ve banka hesap kodu ve açıklaması alanları yer almaz. Böylece farklı cari hesap veya bankaları ilgilendiren işlemler aynı toplu işlem bordrosundan kaydedilir.

Seçimi yapılan bordro tipine bordro numarası program tarafından otomatik olarak Bordro No alanına gelir. Bordro Tarihi alanına, günün tarihi ön değer olarak gelir, İsteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir, Cari Hesap alanında F9 tuşu veya mouse sağ tuş ekrana gelen işlem listesinden "Liste" seçilerek ekrana cari hesap kartları listesi alınarak ilgili cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir.

Dövizli işlemi yapılacak ise ilgili döviz cinsi Döviz Cinsi alanında seçilir. Seçimi yapılan döviz cinsine ait kur tanımlanmış ise Kuru alanına ön değer olarak gelir. Bu alanda farklı bir kurda girilebilir. Yapılan işlem ile ilgili istenilen açıklama bilgileri Açıklama alanında belirtilir.

Sıra No alanına, senet sıra numarasını program otomatik olarak getirir. Senet sıra numarası, artan sıralama ile 1’den başlayarak otomatik olarak verilir, senet sıra numarasına müdahale edilemez. Senedin vadesi ve tutarı ilgili alanlara yazıldıktan sonra, Senedin borçlusu senedi düzenleyen firma olacağından firma ünvanı şirket kartlarından ön değer olarak Borçlusu alanına gelir.

Ödeme Yeri alanına senet ödeme yeri yazılır. Senet üzerinde yer alan kefil bilgileri Kefil-1 alanına yazılır. Eğer ikinci bir kefil var ise, ikinci kefilin bilgileri Kefil-2 alanınada yazılır. Senet giriş işlemi tamamlandıktan sonra yapilan işlemler F5 tuşu veya mouse sağ tuş ekrana gelen işlem listesinden "Kayıt" seçilerek bilgiler kayıt edilir.