FİNANS YÖNETİMİ

   
 
 

Cari Hesap Fişleri Hakkında Genel Bilgiler

Cari hesaplara ait nakit ödeme, nakit tahsilat, cari hesaplar arası virman fişleri, borç ve alacak dekontları ile alınan ve verilen vade farkı faturaları Cari Hesap Fişleri seçeneği ile kaydedilir. Cari hesap fişleri, Finans Yönetimi bölümünde Hareketler menüsü altında yer alır. Cari hesaplara ait işlemler cari hesap fişleri sekmesi seçildiğinde ekrana cari hesap fişleri listesi gelir. Cari hesap fişleri listesinin en alt bölümünde fiş türü seçilerek mouse sağ tuş ekrana gelen işlem listesinden "Yeni" seçilirse o fiş tipinde yeni bir fiş oluşturulur.

Cari Hesap Fişleri Tanıtım Ekranı

Cari hesaplara ait nakit ödeme, nakit tahsilat, cari hesaplar arası virman fişleri, borç ve alacak dekontları ile alınan ve verilen vade farkı faturaları Hareketler menüsü altında yer alan Cari Hesap Fişleri seçeneği ile kaydedilir. Cari hesaplara ait fişler, fiş türü adı altında gruplanır. Bu gruplama cari hesap fişlerini işlevsel olarak sınıflamak için kullanılır. Cari hesap fiş türleri şunlardır:

Nakit Tahsilat: Cari hesaplardan yapılan nakit tahsilat işlemlerinde kullanılır.

Nakit Ödeme: Cari hesaplara yapılan nakit ödeme işlemlerinde kullanılır

Borç Dekontu: Cari hesabı borçlandırmak için kullanılır.

Alacak Dekontu: Cari hesabı alacaklandırmak için kullanılır.

Virman Fişi: Cari hesaplar arası işlemleri kaydetmek için kullanılır.

Kur Farkı Borç / Alacak: Cari hesaplara ait kur farklarını kaydetmek için kullanılır.

Özel Fiş: Cari hesap toplamlarını etkilemeyecek özel amaçlı borç / alacak işlemlerini izlemek için kullanılır.

Açılış Fişi: Bir önceki mali dönem sonundaki cari hesap tutarlarını yeni döneme aktarmak için kullanılan işlem türüdür. Kullanıcı tarafından girilebileceği gibi, yıl sonu devir işlemleri sırasında otomatik olarak da yapılabilir.

Vade Farkı Borç: Cari hesapları, vade farkından dolayı borçlandırmak için kullanılır.

Vade Farkı Alacak: Cari hesaplar tarafından firmaya kesilen vade farklarını kaydetmek için kullanılır.

 

Cari Hesap Fişleri Tanıtım Ekranı

Fiş Başlık Bilgileri: Bu bölümde fişe ait genel bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş girişi penceresinin üst bölümünde yer alır. Genel bilgi sözüyle fiş satırlarında yer alacak cari hesaplara ait hareketlerin tümü için aynı olması gereken bilgiler kastedilmektedir. Örneğin fiş numarası, fiş tarihi, belge numarası, bölüm, işyeri , özel kod ve erişim kodu bilgileri genel bilgilerdir.

Fiş Satır Bilgileri: Bu bölümde fiş satır bilgileri yani işlem gören cari hesaplara ait bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş giriş ekranının orta bölümünde yer alır. Cari hesap kodu, açıklaması, borç, alacak tutarları, özel kodu vb. bilgiler fiş satırlarında yer alır.

Fiş toplam bilgileri: Bu bölüm, fiş ekranının alt kısmında yer alır. Fişte yer alan cari hesap hareketlerine ait borç, alacak, bakiye bilgileri görüntülenir.

Fiş No: Fişin bilgisayardaki takip numarasıdır.25 karakter uzunluğundadır. Numara verirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Fiş numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Fiş Tarihi: İşlemin yapıldığı tarihtir. Fiş tarihi bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Özel Kod: Fişleri gruplamakta kullanılan 15 karakter uzunluğunda ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod, fişleri kullanıcının kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır.

Erişim Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. 15 karakter uzunluğundadır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, hangi kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının hangi fişlere ulaşabileceği ve işlem yapabileceği belirlenmelidir. Daha sonra, her yetki grubunun kullanabileceği fiş gruplarına farklı yetki kodları verilmelidir. Erişim kodu alanında verilen bilgiye göre fiş bazında şifreleme yapılarak fişe yalnızca burada verilen erişim kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır.

Cari Hesap Kodu / Adı: İşlemin ait olduğu cari hesabın kodu ve ünvanıdır.

Açıklama: Satırda kaydedilen işlemle ilgili açıklamadır.

Döviz: Satırda işlemin yerel para birimi dışında bir para birimi üzerinden kaydedilmesi durumunda geçerli olacak döviz türünü belirtir.

Borç - Alacak: İşlem tutarıdır.

Döviz Borç/Döviz Alacak: Satırda işlemin yerel para birimi dışında bir para birimi üzerinden kaydedilmesi durumunda dövizli borç ya da alacak tutarını belirtir.

Özel Kodu: Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve gruplanan bilginin toplamını görmek amacıyla kullanılır. Ayrıca programda herhangi bir yerden girilmeyen, fakat kullanıcının fiş satırlarına işlemek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanılır. Satırdaki hareket özel kodu ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümünde verilen özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki hareket özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Raporlarda hareket özel koduna göre filtreleme yapılır.

Belge No: İşleme ait belge numarasıdır. Aynı fiş ile birden fazla belge kaydedildiğinde her satırdaki işleme ait belge numarası ilgili satırda kaydedilir.

 

 

Çek/Senet kartı listesi üzerinde, durumu değiştirilmek istenirse, (Örneğin, portföydeki çeki karşılıksız olarak belirlemek gibi. )durumu değiştirilmek istenen çek satırı seçili duruma getirildikten sonra mouse sağ tuş ekrana gelen işlem listesinden "İşlem Bordrosu oluştur/ İşlem Bordrosu(Müşteri Çeki)/ Portföyde Karşılıksız" seçilir.

Durumu değiştirilmek istenilen Çek/ Senet Bordrosu(Portföyde Karşılıksız) ekranı gelir. Ekrana gelen Çek / Senet bordrosu ekranında F5 veya mouse sağ tuş ekrana gelen işlem listesinde "Kayıt" seçilirse durumu Portföyde olan çek durumu "Portföyde Karşılıksız" olarak kaydedilmiş olur.