MALZEME YÖNETİMİ

   
 
 

Mamûl Kartları Genel Penceresi

Takibi yapılan mamûller için gerekli tanımlamalar bu bölümde yapılmaktadır.

Mamûl kartı tanımlayabilmek için Malzeme Yönetimi modülünden Tanımlamalar bölümünün altındaki Mamûl Kartı seçilir veya Malzeme kartı ekranındayken F4 tuşuyla yeni mamûl kartı oluşturulur. Ekrana gelen mamûl kartı üzerinden gerekli tanımlamalar yapılır.

Kodu: Mamûlün sistemdeki kayıt kodudur. Kod alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.Kod verirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Mamûller kodlarına göre sıralı olarak tutulmaktadır. Mamûl kartlarının arama, sıralama, seçme, gruplama raporlama vb. işlemlerde hızlı ve doğru biçimde kullanılmasını sağlayan en temel bilgi kod bilgisidir. Bu nedenle mamûl tanımı kaydedilirken boş bırakılmasına izin verilmeyen bir alandır.

Adı: Mamûlün adı ya da açıklayıcı bilgisidir. Adı bilgisi de mamûl kartları için önemli bir alandır. Ancak açılan kartlar açıklama bilgisi girilmeden de kaydedilebilir. Arama, sıralama, seçme vb. tüm işlemler açıklama bilgisi verilerek de yapılabilir.

Kullanımda kutucuğu işaretlenirse bu mamûl çeşitli işlemlerde kullanılabilir. Kutucuktaki işaret kaldırılırsa mamûl kartı listede gözükür fakat herhangi bir işlemde kullanılmaz.


Mamûl Kartı Genel Penceresi

Mamül Kartı

Özel Kod: Mamûlleri gruplamak amacıyla kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. 15 karakter uzunluğundadır. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Kullanıcının, mamûl kartlarını kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Özel kod raporlarda filtre olarak da kullanılmaktadır. Etkin raporlama için özel kodlar belirlenirken firmadaki değişik rapor ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.

Erişim Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Bu alan 15 karakter uzunluğundadır, sayı ve harf birlikte kullanılabilir.

Grup Kodu: Mamûl kartlarını gruplandırmak için kullanılan koddur. 25 karakter uzunluğundadır. Raporlama ve izleme amaçlı olarak kullanılır. Grup kodu verilerek mamûller, bağımsız gruplama yöntemleri ile türlerine ve özelliklerine göre gruplandırılır. Mamûlün ilgili olduğu grup kodu belirtilir ya da tanımlı mamûl grup kodları listelenerek seçilir. Grup kodu tanımları Malzeme Yönetimi / Tanımlar / Malzeme Grup Kartları seçeneği ile kaydedilir.

Üretici Kodu: Tedarikçi firmanın malzeme için kullandığı koddur. 50 karakter uzunluğundadır. Bu alan üretici firma ile yapılan işlemlerde kolay bilgi girişi için kullanılır.

Firmanın mamûl kodlaması mamûlü üreten firmanın kodlamasından farklıdır. Tedarikçi firmanın gönderdiği faturaları kaydederken faturada belirtilen mamûle ait kodun kendi firmasında hangi koda karşılık geldiğini bulması gerekir. Bu da zaman alan ve hata yapmaya açık bir kullanım şeklidir. Mamûl kartında tutulan üretici kodu bu sorunun aşılmasını sağlar. Kullanıcı faturayı girerken üreticinin mamûl kodunu kullanarak kendi mamûl tanımına kolayca ulaşabilir. Başka bir deyişle, üretici kodu ikinci bir mamûl kodu alanı gibidir.

Malzeme Türü: Bu alanda tanımlaması yapılan tüm malzemeler için tür tanımlaması yapılır. Mamûl kartları için bu alan mamûl olarak seçilmelidir.

Ticari Mallar: Üretimle ilgisi olmayan, yalnızca alınıp satılan mallar da ticari mallar adı altında kart türü olarak malzeme kayıt türleri altında yer alır.

Hammadde: Üretimde, bir ürün oluşturmak için gerekli maddelerin işlenmeden önceki haline, doğal durumuna hammadde denir.

Yarı Mamûl: Hammaddenin tam işlenmemiş, mamûl şeklini almamış halidir.

Mamûl: Hammadde ve yarı mamûl kullanılarak işlenmiş ve imal edilmiş her türlü ürüne mamûl denir.

Karma Koli: Mallar, satış yöntemlerine ve şekillerine göre de farklılıklar gösterebilmektedir. Karma koli bir satış yöntemidir. Her karma koli birkaç malzeme kaleminden oluşur. Hem karma koli içinde yer alan hem de satışı yapılan malzemelerin koli içindeki satışları ve tek başına satışları ayrı ayrı izlenir ve maliyetleri hesaplanır.

Tüketim Malı: Firmanın kendi içinde tükettiği (yakıt, kırtasiye vb) malzemelerin kaydedilmesinde kullanılır.

Raf Ömrü (Gün): Bir malzemenin son kullanma tarihi ile üretim tarihi arasında kalan süreye raf ömrü denir.

Ek Vergi Tanımı: Malzemenin ek vergiye tabi olup olmadığı bu alanda belirlenir. Kayıtlı ek vergi kartları listelenir ve ilgili tanım seçilir. Ek Vergi, belirli mal ve ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir.

KDV Oranıları ve Vergiler: Malzemelere ait KDV oranları seçilir. Bu alana Malzeme Yönetimi / Tanımlamalar/ KDV Tanımları bölümünde tanımlanan KDV oranları gelir.

GTİP Kodu: Malzemenin uluslararası ticarette kullanılması durumunda geçerli olacak GTİP kodudur. GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon) kodları uluslararası ticarette malların tanımını ve ayrımını yapmak amacı ile her ülkede aynı olmak kaydıyla kullanılan kodlardır.

Takip Şekli: Mamûllerin takibi için kullanılacak takip şekilleri seçilir.