GENEL MUHASEBE

   
 
 

Muhasebe Fişleri Hakkında Genel Bilgiler

Muhasebe hesaplarına ait hareketler muhasebe fişleri ile kaydedilir. Muhasebe fişleri Genel Muhasebe bölümünde Hareketler menüsü altında yer alır.

Fiş türü, işlemlerin sınıflanmasında kullanılır. Muhasebe hesaplarına ait hareketler aşağıdaki tabloda yer alan fiş türlerinden biri seçilerek kaydedilir.

Açılış Fişi: Programın ilk kullanımında hesaplara ait açılış rakamlarını kaydetmek için kullanılır. Hesap planı çok kapsamlı ise açılış fişini bir kaç parçaya bölerek kaydetmek mümkündür.

Tahsil Fişi: Nakit tahsilat işlemlerinde kullanılır.

Tediye Fişi: Nakit ödeme işlemlerinde kullanılır.

Mahsup Fişi: Hesaplar arası işlemler için kullanılır.

Kapanış Fişi: Kapanış işlemlerini kaydetmek için kullanılır. Kur farkı fişi, kur farkı işlemleri için kullanılır.

 

Muhasebe fişleri genel olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler;

Fiş başlık bilgileri,

Fiş satırlarına ait bilgiler,

Fiş genel bilgileri

bölümleridir.

Fiş Başlığı : Bu bölümde fişe ait genel bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş girişi penceresinin üst kısmında yer alır. Genel bilgi sözüyle fişe girilecek işlemlerin hepsi için aynı olması gereken bilgiler kastedilmektedir. Örneğin fiş numarası, fiş tarihi, belge numarası vb bilgiler, fişe ait olan ve fişte yer alan işlemlere göre değişiklik göstermeyen bilgilerdir.

Fiş Satırları: Satırlarda hareket gören hesap kartlarına ait bilgiler girilir. Fiş satırları ekrandaki görüntüsü ile sınırlı değildir. Yani bir muhasebe fişinde istenen sayıda işlem satırı girilebilir.

Fiş Genel Bilgileri: Bu bölüm ise fiş penceresinin alt bölümünde yer alır ve o fişte girilen hareket satırlarına ait borç, alacak, hesap adı, bakiye bilgileri görüntülenir. Bu bilgiler, satırlar değiştirildikçe program tarafından otomatik olarak hesaplanır.