Üretim Emri
Üretim emri, oluşturulan üretim reçetesine göre yapılacak üretime ait üretim bilgilerinin kaydedildiği, üretim süre ve tarihlerinin hesaplandığı, üretim aşamalarının izlendiği fiştir. Üretimin gerçekleşmesi, sarf edilen malzemeler ve çıktıların elde edilip depoya girmesi üretim emirleri ile yapılır. Üretim emri kaydedildiğinde, üretim emri üzerinde yer alan operasyon kadar iş emri oluşur. Üretim sırasında, ana malzemenin üretimi için üretilecek ve aynı zamanda sarf edilecek yarı mamuller için de iş emirleri oluşur.
Üreti emirleri listesinde
Üretim fişleri Üretim Yönetimi program bölümünde Hareketler menüsü altında yer alır.
Üretim Emri Ekranı

Üretim Emri No: Üretim emrinin bilgisayardaki takip numarasıdır. Üretim emirleri işlem numaralarına göre sıralanmıştır.
Tarih: Üretim emrinin tarihidir. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.
Özel Kod: Özel kod, üretim emirlerini gruplamakta kullanılan 15 karakter uzunluğunda ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod, üretim emirlerini kullanıcının kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan ancak girmek istediği bir bilgiyi işlemek için de kullanabilir.
Erişim Kodu: Kayıt bazında yetki tanımlanması için kullanılır. Bu alan 15 karakter uzunluğundadır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Kayıt bazında yetki tanımlanması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, hangi kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının hangi üretim emirlerine ulaşabileceği belirlenmelidir. Daha sonra, her yetki grubunun kullanabileceği üretim emirlerine farklı erişim kodları verilmelidir.
Proje: Üretim emrinin izleneceği proje kodudur. Tüm işlemler proje bazlı izlenebilir, raporlanır ve muhasebeleştirilebilir. Proje Yönetimi / Tanımlamalar bölümünden kaydedilir.
Mamul: Üretim emri ile üretilecek mamul bilgileri kaydedilir.
Reçete: Üretimde kullanılacak olan reçete kodu ve açıklamasıdır. Bir mamülün birden fazla reçetesi olabilir.
Rota: Reçetesi seçilen mamülün rota bilgisi otomatik olarak gelir.
Miktar: Üretilmesi istenen mamül miktarıdır.
Planlama / Termin Tarihi: Kullanıcı tarafından girilen ve program tarafından otomatik olarak oluşturulacak planlanan tarihlerin bulunmasında baz alınan tarihlerdir. Üretim emri ilk oluşturulduğunda hedeflenen başlangıç tarihi alanına öndeğer olarak üretim emri tarihi gelir. İstenirse kullanıcı tarafından değiştirilebilir.
Üretim reçetesi kayıt edildikten sonra üretim emri listesinde planlandı olarak görülebilir. Üretim fiili olarak başlayınca üretim emri durumu üretim emri üzerinde sağ click- Üretim emri durum değiştirme ile 'Başladı-Çalışıyor' a çevrilerek üretim işlemi başlatılmış olur. yine üretim emri üzerinde sağ tıklanarak iş emrileri ve operasyon listeleri görüntülenebilir, eğer üretim üretim emri ve iş emirleri form dökümleri alınabilir.
Üretim i 2 şekilde takip etmek mümkün olup bunlar sadece 1 tek üretim emri veya 1 üretim emrine bağlı iş emirleri şeklidedir. Sadece 1 operasyon adımını kapsayan iş emirleri ilgili operatörlere verilir ve üretim işlemi tamamlandığında üretim başlama ve bitiş, miktar bilgilerini içeren iş emirleri toplanarak üretim hareket girişleri yapılabilir. üretim emri ise benzer şekilde üretim emri formu ilk operasyonu gerçekleştirecek olan operatöre verilir ve üretim emrinde belirtilen rota tkip edilerek üretim işlemi tamamlandığında üretim emri bilgileri sisteme kayıt edilir.
Üretim işlemi tamamlnadığında ilgili üretim emri üzerinde sağ click- 'Otomatik Üretim Fişi oluşturma' seçilir ve üretilen miktar bilgisi girişi yapılır. bu fiş sayesinde üretim emrinde kayıtlı reçetenin sarf ve fire fişleri otomatik olarak oluşmaktadır.
Otomatik Üretim Fişi Oluşturma
