Varyant Kartları, varyantlı malzemelerin renk, beden, cinsiyet vb. gibi varyant tanımlarının yapıldığı bölümdür. Bu şekilde aynı ürünün farklı nitelikteki benzerleri için ayrı ürünlerin oluşturulması gerekmez. Kullanım ihtiyacınıza göre, ürünlerinizi örneğin 5'li, 10'lu paket şeklinde ya da ürüne ait aksesuarları da içeren paketler şeklinde varyantlar oluşturabilirsiniz.
Varyant kartı tanımlayabilmek için Malzeme Yönetimi modülünden Tanımlamalar bölümünün altındaki Varyant Kartı seçilir. Yeni varyant kartı açmak için ekrana gelen varyant listesi üzerinde mouse sağ tuşu ile ekrana gelen işlem listesinden "Yeni" seçilir veya varyant kartı ekranındayken F4 tuşuyla da yeni varyant kartı oluşturulur. Ekrana gelen varyant kartı üzerinden gerekli tanımlamar yapılır.
Varyant Kartı Tanıtım Ekranı

Adı: Varyant kartına verilen adı veya açıklayıcı bilgisidir.
Özel Kod: Varyant kartlarını gruplamak amacıyla kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. 15 karakter uzunluğundadır. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Kullanıcının, varyant kartlarını kendi firmasına özel bazı kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Özel kod raporlarda filtre olarak da kullanılmaktadır. Etkin raporlama için özel kodlar belirlenirken firmadaki değişik rapor ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.
Erişim Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Bu alan 15 karakter uzunluğundadır, sayı ve harf birlikte kullanılabilir.
Kullanım Şekli: Varyant kartına ait Detay penceresinde tanımlanacak olan varyanta ait özelliklerin set mi yoksa kart şeklinde mi olacağı seçilir. Eğer üründe birden fazla tipte varyant mevcutsa kullanım şekli Set seçilir. Eğer kullanım şekli set seçilirse varyant kartına ait birden fazla set tanımlanabilir.
Örneğin: Beden adında varyant kartımız var. Kullanım şekli olarak set seçildi. Detay penceresinde beden varyantına ait setler tanımlayacağız. Beden varyantında Ekle butonuna tıklayarak Kodu alanına beden varyantımıza giriceğimiz setin kodunu(S-M-L) ve Adı(SML Seti) alanınada açıklayıcı bilgisini yazıyoruz. F5 veya mouse sağ tuşu ile ekrana gelen işlem listesinden "Kayıt" seçerek varyant setini kayıt ediyoruz. Tanımladığımız SML setine tıklayarak beden ölçülerini giriyoruz ve tekrar F5 veya mouse sağ tuşu ile ekrana gelen işlem listesinden "Kayıt" seçeneği ile kayıt ediyoruz. Daha sonra beden adındaki varyantımıza bir set daha ekleyelim. Ekle butonuna tıklayarak 38-40-42 seti tanımlıyalım. Tanımladığımız 38-40-42 setine tıklayarak beden ölçülerini giriyoruz. Mesela 38 beden, 40 beden ve 42 beden gibi.

Üst kısımdaki Kodu alanında Beden varyantına tanımlayacağımız ölçü setlerine verilen kod girilir. Adı alanında beden varyantına tanımlanan ölçü setlerinin açıklayıcı bilgisi yazılır.
Sol kısımdaki Varyantlar alanında tanımlamış olduğumuz setler mevcuttur. Ekle butonuna tıklayarak varyanta ait setler bu alana gelir. Bu alanda tanımladığımız set üzerine tıklayarak ona ait ölçü parametrelerini orta kısımdaki alandan girilir.
Orta kısımdaki Kodu alanında Sol tarafdaki varyant setine ait olan ölçü setinin kodları satır satır girilir. Adı alanına kodu alanında tanımladığımız ölçü setinin açıklayıcı bilgisi girilir. Sıralama alanında ölçü setlerinin aralarındaki sıralama numarasıdır.
Kullanım şekli set seçildiğinde birden fazla set şeklinde beden tanımlayabiliriz. Bu bedenlere ait ölçüler girilir.
Renk adında bir varyant kartı daha açalım ve kullanım şeklini kart olarak seçelim. Renk varyantımıza ait özellikler gireceğiz. Mesela kırmızı, sarı, mavi gibi.
