Çek/Senet Bordrosu
Bu bölümde müşteri çek/senet giriş ve çıkış işlemleri, çek ciro, banka tahsile, banka teminata çek/senet çıkış işlemleri yapılmaktadır.

Şekil 1 Çek/Senet Bordrosu
Bordro Tipi alanında, yapılacak işlem türüne göre bordro listesinden
bordro tipi (Çek Giriş, Çek Çıkış gibi) seçilir. Seçimi yapılan
bordro tipine göre son fiş numarası program tarafından otomatik olarak
Bordro No alanına gelir. Fiş
numarası, her fiş tipi için 1'den başlayarak artan sıralama ile devam
eder, program içerisinde sıra takibi açısından bu alana müdahale
edilemez.
Bordro Tarihi alanında günün tarihi ön değer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir.
Cari Hesap alanında F9 tuşu veya liste düğmesi ile Cari Hesap Listesi
alınarak ilgili cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da bu
alana yazılabilir. İllgili cari hesap listede tanımlı değil ise SHIFT
F9 tuşları veya kart düğmesi ile Cari Hesap Kartı açılarak tanımlanır.
Böylece Çek/Senet Bordrosundan çıkmadan cari hesap tanımlanmış olur.
Çek/Senet Bordrosunda dövizli işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle
günlük döviz kurlarının işlenmesi gerekir. Dövizli Çek/Senet işlemi
yapılacak ise ilgili döviz cinsi Döviz Cinsi alanından seçilir.
Seçimi yapılan döviz cinsine ait kur, ön değer olarak Kuru
alanına gelir. İsteğe bağlı olarak farklı bir kur da yazılabilir.
Yapılan işlemler ile ilgili tanımlanmak istenen açıklama bilgileri Açıklama
alanına yazılır.
Çek/Senet Bordrosunun başlık kısmında yer alan bilgiler tanımlandıktan sonra
sıra çek bilgilerinin girişine gelir.
Sıra No alanına çek sıra numarasını program otomatik olarak getirir. SentezFlex programında çek sıra numarası, hareket türüne göre (müşteri çeki, müşteri senetleri, kendi çekimiz, borç senetleri v.b.) artan sıralama ile her çek türü için 1’ den başlayarak otomatik olarak verilir, çek sıra numarasına müdahale edilemez.
Vade alanına çekin vadesi yazılır.
Tutarı alanına çekin tutarı yazılır.
Çekin borçlusu çeki veren cari hesap olduğundan, cari hesap bölümünde seçilen cari hesabın unvanı Borçlusu alanına ön değer olarak gelir. Çek bize ciro edilmiş bir çek ise asıl borçlunun ismi de yazılabilir.
Banka alanına çekin ait olduğu banka yazılır.
Çek No alanına çekin numarası yazılır. Çek/Senet ile ilgili yapılacak tüm işlemlerde ve raporlarda çek/senet numarasına göre filtreleme yapılarak işlemler daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.
Çek/Senet bilgileri kısmında ilgili tanımlamalar yapıldıktan sonra F5 tuşu ile kayıt işlemi gerçekleştirilir. Kayıt edilen bilgiler ekranın sol tarafındaki satır kısmına otomatik olarak gelir.
Çek girişi yapıldıktan sonra Üret butonuna basılırsa seçilen vade aralığı ve vesaik sayısına göre program otomatik olarak sıralı çekler üretir.
Tarihçe alanında, çekin durumu, en son görmüş olduğu hareketten başlayarak tüm hareketleri (ciro, portföyde vb.) işlem oluş tarihi, ait olduğu cari hesap ve muhasebe entegrasyon bilgileri yer alır. Bu alana bilgiler çek üzerinde işlem yapıldıkça otomatik olarak gelir, müdahale edilemez.
Tarihçe alanında, çekin durumu, çekin görmüş olduğu tüm hareketler (ciro, tahsil edildi, portföyde), işlem oluş tarihi, muhasebe entegrasyon bilgileri görülür. (Çek girişi işlemi tamamlandıktan sonra F5 tuşu veya kayıt butonu ile yapılan çek giriş işlemi kayıt edilir.
.
Çek-Senet Bordro Ekranında Buton (Right-Click) İşlevleri

Şekil 2 Çek/Senet Bordro Right Click İşlevleri
- İlk Kayıt
Fiş No sıralamasına göre, ilk bordro fiş bilgilerine ulaşılır.
Kısayol Tuşları: SHIFT + F3
-Önceki Kayıt
Fiş No sıralamasına göre, bir önceki bordro fiş bilgilerine ulaşılır.
Kısayol Tuşları: F3
-Sonraki Kayıt
Fiş No sıralamasına göre, bir sonraki bordro fiş bilgilerine ulaşılır.
Kısayol Tuşları: F2
?
-Son Kayıt
Fiş No sıralamasına göre, son bordro fiş bilgilerine ulaşılır.
Kısayol Tuşları: SHIFT + F2
-Yeni Kayıt
Fiş No alanındayken, yeni bir çek-senet bordro fişi eklemek için kullanılır. Fişin detay kısmındayken kullanıldığında ise bulunduğunuz satırın üstüne yeni bir satır ekler.
Kısayol Tuşları: F4
-Onaylama
Yeni fişin kaydedilmesi veya varolan fiş üzerindeki değişiklerin kaydedilmesi için kullanılır.
Kısayol Tuşları: F5
-Eski Değerler
Varolan fiş üzerinde yapılan değişiklerin (kaydedilmeden) eski haline dönmesi için kullanılır.
Kısayol Tuşları: F7
Çek/Senet Bordrosunda Satır İptali

Şekil 3 Çek/Senet Bordrosu Satır İptali
Girişi yapılan çek/senet bordrolarında satır iptali yapabilmek için, ilgili satır üzerinde F6 tuşu veya iptal butonuna basılır.
Ekrana "Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı gelir, seçim Evet olursa ilgili satır iptal edilmiş olur
.
Çek/Senet Bordrosunun İptali

Şekil 4 Çek/Senet Bordrosunun İptali
Daha önce girişi yapılan bir çek/senet bordrosu tamamen iptal edilmek isteniyor ise, ilgili bordro ekrana alındıktan sonra bordro başlık kısmında F6 tuşu veya İptal butonuna basılır.
Ekrana "Fişin Tamamını Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı gelir, seçim Evet olursa Çek/Senet Bordrosu iptal edilmiş olur.
İptal edilen bordro ile ilgili yapılan muhasebe, cari hesap ve banka entegrasyonları da iptal edilmiş olur.
-Kart
İşlem yapılan alandan çıkmadan, ilgili alana ait kart tanımlaması yapılabilecek bir pencere açar. Örneğin çek-senet bordro ekranından çıkmadan, “Cari Hesap” alanındayken kullanıldığında, yeni bir “Cari Hesap Kartı” açmanızı sağlar.
Kısayol Tuşu: SHIFT + F9
Çek/Senet Bordrosunda Hesap Ekstresi Alma

Şekil 5 Çek/Senet Bordrosunda Hesap Ekstresi Alma
Çek/senet bordrosu içerisinde iken, bordrodan çıkmadan cari hesap ekstresi alınabilmektedir.
Cari hesap alanında Shift + F4 tuşlarına veya Ekstre butonuna basıldığında ekrana Cari hesap ekstre filtresi gelir. Filtre ekranında fiş tarihi, fiş no, fiş tipi vb. alanlarda istenilen özellikler yazılıp Tamam butonu tıklandığında cari hesap ekstresi alınır. Cari hesap ekstresinde Cari Hesap alanına farklı bir cari hesabın kodu yazılarak da ekstre alınabilir.

Şekil 6 Çek/Senet Bordrosunda Hesap Ekstresi Alma
Ekrana gelen cari hesap ekstresinde fiş detaylar F4 tuşu ile veya Mouse ile sağ tıklama yaparak Fiş Detay seçimi ile izlenebilir.
-Ekran
Öndeğer Tanımları
Bordro fişi alanlarında yapılan değişiklileri Default ayarlara döndürür.
Kısayol Tuşu: SHIFT + F10
Arama

Şekil 7 Çek/Senet Bordrosunda Arama
Çek-senet bordrosu içinde ödeme yeri , tutarı vb. seçeneklere göre arama yapılmak istendiğinde ekran üzerinde sağ tıklama yapıp Arama seçildiğinde ya da Ctrl + A tuşları ile arama ekranı açılır. Gelen ekranda ilgili arama seçeneği ve değer belirlenir. Ara butonuna basıldığında istenilen stok satırına ulaşılır. Vazgeç butonu seçilir ise işlem iptal edilir.
Bordro kopyalama
İşlenmiş olan çek-senet bordroları farklı şirketlere ya da aynı şirket içinde farlı fiş tiplerine kopyalanabilir. Ekran üzerinde Mouse ile sağ tıklama yapılarak bordro kopyalama (Alt + P) seçimi ile bölümünde mevcut fiş bilgileri izlenir bu alanda değişiklik yapılmaz. Hedef fiş bilgileri alanında şirket alanına fişin kopyalanmak istendiği şirket kodu yazılır. Fiş türü alanında istenilen fiş tipi belirlenip Tamam butonu tıklanır. Vazgeç butonu seçilir ise işlem iptal edilir
Bordro yazdırma
Sisteme öndeğer olarak tanımlı olan form dökümünü alınmasını sağlar.
Form tanımları listesi (bordro)
Sisteme kayıtlı form dizaynlarının olduğu bir pencere açar. gelen pencereden daha önce tanımlanmış form dizaynları seçilir ve form dökümü alınır.
Çek-senet yazdırma
Çek-ve senet dökümlerinin çek kağıdı üzerine yazılmasını sağlar .
Entegrasyon
Girilen fişin ilgili modüllerle entegre olmasını sağlar. İsteğe bağlı olarak online entegre olan fişlerde bu tuşun kullanılmasına gerek yoktur
Çek/Senet Kartları İşlemleri
Bu bölümde, Çek/Senet Bordrosu bölümünden bilgileri girilen çek/senetlerin takibi ve durumları ile ilgili değişiklik işlemleri (tahsil edildi/ödendi, iade, karşılıksız, protesto v.b.) yapılır.
Çek/Senet kartları seçildiğinde ekrana Çek/Senet Filtresi gelir. Filtre üzerinde ilgili kısıtlamalar yapılarak çek/senet kartları listelenir.

Şekil 8 Çek/Senet Filtresi
Türü alanında, takibi yapılacak çek/senedin türü seçilir.
(Müşteri Çeki) Türü belirtilen çek/senedin durumu (Portföyde) Durumu alanında belirtilir. Bu alan çekin son durumu baz alınarak seçim yapılmalıdır.
Vade Tarihi alanında, belirli vadeler arasındaki çek veya senetler üzerinde işlem yapılacak ise ilgili vade tarih aralığı belirtilir.
Cari Hesap alanında, F9 tuşu ile Cari Hesap Kartları Listesi alınarak çek/senedin ait olduğu cari hesap seçilir. Cari hesabın kodu direkt olarak da yazılabilir.
Çek/Senet bordrosunun girişi sırasında programın otomatik olarak verdiği sıra numarasına göre liste alınacak ise ilgili sıra numarası Sıra No alanında tanımlanır.
Belirli bir tutardaki çek veya senetlerin listesi alınacak ise Tutarı alanında belirtilir.
Çek veya senet bordrosunun girişi sırasında verilen ödeme yerine göre liste alınacak ise Ödeme Yeri alanına yazılır.
Ödeme yeri, bordro girişinde yazıldığı gibi filtre üzerinde yazılmalıdır. Bordro girişinde İSTANBUL olarak yazılan ödeme yeri filtre üzerinde "İstanbul" olarak verilmemesi gerekir.
Ait olduğu banka’ya göre çek/senet takibi yapılacak ise banka adı Banka alanına yazılır. Bu alandaki, kesilen çek/senetleri ile ilgili işlem yapılacak ise, F9 tuşu ile ekrana gelen Banka Kartı Listesi üzerinden seçilmelidir. Müşteri çek/senetleri ise bordroda yazılan banka adı yazılmalıdır.
Filtre üzerinde banka bazında kısıtlama yapılırken, yine ödeme yerinde olduğu gibi banka isminin bordro girişinde tanımlandığı şekilde filtre üzerinde tanımlama yapılması gerekir.
Diğer alanlarda olduğu gibi Banka Hesap No ve Çek no alanlarında da kısıtlama yapılabilir.
Çek/Senet Filtresinde yer alan Durumu alanı Ciro seçilmiş ise, çekin ciro edildiği cari hesaba göre liste alınması için ciro edilen cari hesabın kodu Ciro Edilen/Çıkış Cari alanına yazılır. Bu alanda F9 tuşu ile cari hesap listesi üzerinden de cari hesabın seçimi yapılabilir.
Filtre üzerinde çek/senedin Durumu Kendi Çekimiz seçildiği durumlarda, çek çıkışının yapıldığı cari hesaba göre liste alınacak ise ilgili cari hesabın kodu yazılır veya F9 tuşu ile liste üzerinden seçim yapılır.
Filtre üzerinde gerekli kısıtlamalar yapıldıktan sonra Tamam butonu ile yapılan kısıtlamalar doğrultusunda ekrana Çek/Senet Kartları Listesi gelir.

Şekil 9 Çek/Senet Kartları Listesi
Çek/Senet kartı listesi üzerinde, durumu değiştirilmek istenen çek satırı üzerinde Mouse ile çift tıklanarak işlem yapılmak istenen satır seçilir.
Tüm çeklerin seçimi yapılacak ise, tüm çekleri tek bir seferde seçmek için Ctrl + H tuşları ile veya Hepsi butonuna basılır.
İşlem butonu veya F5 tuşu ile ekrana gelen Yapılacak İşlem Bölümünden ilgili işlem tipi seçilir.(tahsil edildi/ödendi, iade edildi/geri alındı vb.)
İşlemin gerçekleştirildiği tarih İşlem Tarihi alanında belirtilir, bu alana günün tarihi öndeğer olarak gelir. İstenirse manuel olarak değiştirilir.
Yapılacak işlem banka aracılığı ile gerçekleşecek ise banka seçeneği işaretlenir, işlem kasadan yapılacak ise
kasa hesap kodu seçim listesinden işlem yapılacak kasa hesabı seçilir.
Tamam, butonuna basılarak çek - senet durum değişikliği gerçekleştirilir. İşlem ile ilgili cari hesap, muhasebe ve banka entegrasyonları gerçekleşir.
Çekin Önceki Duruma Getirilmesi

Şekil 10 Çek/Senet Filtresi
Çek senet kartları üzerinden, durumu değiştirilen bir çekin önceki durumuna geri alınması için, çek/senet kartları seçildiğinde ekrana gelen Çek/Senet Filtresi üzerinde çekin en son durumuna göre gerekli kısıtlamalar yapılır. Ekrana gelen Çek/Senet Kartları Listesi üzerinden önceki duruma getirilecek çeki Enter tuşu ile veya ilgili çekin Mouse ile çift tıklayarak seçimi yapılır. Seçilen satır liste üzerinde KIRMIZI renkli olarak görülür.

Şekil 11 Çek/Senet Kartları Listesi
Seçimi yapılan çekin, önceki durumuna alınması için F5 tuşu veya işlem butonu ile yapılacak işlem listesi ekrana alınarak yapılacak işlem bölümünden Önceki Durumu seçilir.
İşlemin tamamlanması için Tamam butonuna basılır. Böylece seçilen çek liste üzerinden kaybolur ve önceki durumuna geri alınır.
Bu bölümde önceki durumuna alınan çekin, bir önceki işlem sonucu oluşan muhasebe, cari hesap ve banka entegrasyonları otomatik olarak iptal edilmiş olur
Çek Ciro İşlemi
Müşteri çeklerinin ciro işlemi yine Çek/Senet Bordrosu bölümünden yapılmaktadır.

Şekil 12 Çek/Senet Bordrosu
Bordro Tipi alanında bordro tipleri listesinden, ciro işlemi yapılacağı için Çek Çıkış Bordrosu (Cari Hesaba) seçilir.
Bordro numarası program tarafından otomatik olarak Bordro No alanına gelir.
Bordro Tarihi alanına, günün tarihi ön değer olarak gelir. İsteğe bağlı olarak da değiştirilebilir.
Cari Hesap alanında, F9 tuşu veya liste butonu ile Cari Hesap Kartları Listesi alınarak çek çıkışı yapılacak cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Cari hesap daha önceden tanımlanmamış ise Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile Cari Hesap Kartı açılarak tanımlanır.
Çekin ciro edilmesi işleminde normal çek giriş bordrosu girişinden farklı olarak, bordro başlık bilgileri işlendikten sonra, Alt+ C tuşlarına veya bordro ekranının alt kısmında yer alan Ciro butonuna basılır, ekrana Çek/Senet Filtresi gelir.
Filtre üzerinde istenilen alanlarda seçim yapılarak portföydeki müşteri çek/senetleri listesi ekrana alınır.

Şekil 13 Portföydeki Çek/Senet Kartları Listesi
Ekrana gelen Portföydeki Çek/Senet Kartları Listesi üzerinden ciro edilecek çek çift tıklanarak veya Enter tuşu ile seçilir, seçilen çek/senetler liste üzerinde KIRMIZI renk olarak izlenir.
Seçim tamamlandıktan sonra Tamam butonu ile seçilen çek/senetlerin bilgileri ekrana aktarılarak ciro işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Portföydeki Çek/Senet Kartları Listesi üzerinde yer alan tüm çeklerin seçimi yapılacak ise, tüm çekleri tek bir seferde seçmek için Ctrl + H tuşları ile veya Hepsi butonuna basılır
Çek/Senet Üretme İşlemi

Şekil 14 Çek/Senet Üretme
Aynı tarihte birden fazla çek/senet girişi yapılırken otomatik üretme işlemi kullanılabilir.
Bordro başlık bilgileri girildikten sonra, ilk çek/senedin bilgileri tanımlanır. Daha sonra çek satırı seçilerek Üret butonu ile ekrana gelen Çek/Senet üretme filtresi üzerinde ilgili tanımlamalar yapılır.
Vade Aralığı alanında, çeklerin vade aralığı aylık veya günlük olarak seçilir.
Vesaik alanında, üretilecek çek sayısı belirtilir.
Çek/Senet Üretim Bilgileri ekranına gerekli bilgiler girildikten sonra Tamam butonuna basıldığında, Çek/Senet Bordrosu üzerinde, belirttiğimiz sayıda ve vade aralığında ilk girilen çek/senet bilgileri doğrultusunda çek/senetler üretilmiş olur. |