|
Hizmet
İşlem yapılan tüm hizmetler için gerekli tanımlamalar bu bölümden yapılır.
SentezFlex programında Hizmet kartı tanımlayabilmek için Hizmet modülünden Hizmet Kartı seçilir. Ekrana gelen Hizmet kartı ekranı üzerinde gerekli tanımlamalar yapılır.

Şekil 1 Hizmet Kartları
Hizmet Kodu alanında tanımlanacak Hizmetin program içerisinde takibini sağlayacak kod alfa nümerik olarak yazılır. F9 tuşu ile Hizmet kartları listesine ulaşılarak Hizmet kodu seçimi yapılabilir.
Tanımlanacak Hizmet kodunun maksimum 15 karakter olması gerekir. Tanımlanan Hizmetin ismi Hizmet Adı alanında belirtilir.
Grubu alanında tanımlaması yapılan tüm Hizmetler için grup tanımlaması yapılabilir
Hizmet ile ilgili birim, iskonto, KDV, barkod gibi genel tanımlamaların yapıldığı bölümdür.
Hizmetin barkodlu takibi tanımlanan ilk birim üzerinden yapılacak ise, ilgili barkod numarası Barkod - 1 alanında tanımlanır, verilen barkod numarası sayesinde, Hizmet giriş/çıkış işlemleri direkt olarak barkod okuyucular ile gerçekleştirilebilmektedir. Hizmetin bar kodlu takibi ikinci birim üzerinden yapılacak ise Barkod - 2, üçüncü birim üzerinden yapılacak ise Barkod - 3 alanında tanımlanır.
Birim bazında tanımlanan Hizmet barkodları, kart ekranının sağ kısmında yer alır.
Birim - 1 alanında, Hizmetin takibinin yapılacağı ilk birim ilgili seçim penceresi ile ekrana gelen birim listesinden seçilir.
Hizmet işlemlerinin yapılacağı ve takip edileceği ikinci ve üçüncü Hizmet birimi var ise, Birim - 2 ve Birim - 3 alanlarında, birim çarpan ve bölenlerine göre tanımlanır.
SentezFlex programında bir Hizmet üç değişik birim üzerinden takip edilebilmekte ve işlem yapılabilmektedir. Hizmet hareketlerinin yapıldığı birimler, sırasıyla Hizmet kartında tanımlanmalıdır, birim tanımlaması yapılırken küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe göre birimlerin tanımlanması gibi bir zorunluluk yoktur.
Hizmetler için birim tanımlaması yapılırken Birim-1 alanına, Hizmetin asıl takibinin yapılacağı, Hizmet raporlarında baz alınacak birim tanımlanmalıdır.
.
KDV Oranı % alanında Hizmetlere ait KDV oranları tanımlanır.
 |
Bu alana SentezFlex Genel Parametrelerinde tanımlanan ilk KDV oranı öndeğer olarak gelir. KDV oran tanımları bu bölümde yapılabilir |
FİYAT SEKMESİ

Şekil 2 Fiyat Sekmesi
SentezFlex programında Hizmetlere ilişkin 5 değişik alış ve satış fiyatları tanımlanır, tanımlanan fiyatlar Hizmetler ile ilgili yapılan peşin ve kredili satış işlemlerindeki tüm sipariş, fatura ve satış hareketlerine Hizmet birim fiyat öndeğeri olarak gelir.
Fiyat Açıklama alanına, tanımlanacak fiyat açıklaması yazılır.
|
Fiyat Açıklama alanına SentezFlex Hizmet Parametrelerinde tanımlanan fiyat açıklamaları ön değer olarak gelir, isteğe bağlı olarak Hizmet kartı üzerinden de değişiklik yapılabilir. |
Alış Fiyatı alanında Hizmetin alış fiyatı tanımlanır. İlk satırda tanımlanan alış fiyatı Hizmetlere ilişkin yapılan tüm alış işlemlerinde birim fiyat öndeğeri olarak gelir. Diğer alanlarda tanımlanan Hizmet alış fiyatları, hareket girişi esnasında fiş içerisinden seçilebilmektedir.
Satış Fiyatı alanında Hizmet’in satış fiyatı tanımlanır. İlk satırda tanımlanan satış fiyatı Hizmetlere ilişkin yapılan tüm satış işlemlerinde birim fiyat öndeğeri olarak gelir. Diğer alanlarda tanımlanan Hizmet satış fiyatları, hareket girişi esnasında fiş içerisinden seçilebilmektedir.
Bu bölümde tanımlanan Hizmet alış ve satış fiyatları, Hizmet kartı genel penceresi Birim - 1 alanında tanımlanan ilk birime göre verilmelidir, Hizmetun diğer birimleri üzerinden işlem yapıldığında, program tanımlanan fiyat öndeğerini otomatik olarak 2. ve 3. Birimlere çevirir.
Bu bölümde Cari Hesap ve Hizmet bazında fiyat tanımlamaları yapılabilmektedir
Hizmet/Cari Hesap Bazında Fiyat Tablosu

Şekil 3 Hizmet Fiyat Listesi
Ekran üzerinde bulunan Hizmet/Cari Hesap Fiyatları butonuna basılırsa, Hizmet/Cari Hesap Bazında Fiyat Tablosu ekrana gelir. Bu ekranda Hizmet Bazında Fiyat tanımlamaları yapılır.
ÖZEL SEKMESİ

Şekil 4 Özel Sekmesi
Hizmetlere ilişkin özel kod tanımlamalarının ve istenen ek bilgi girişlerinin yapıldığı bölümdür
AÇIKLAMA SEKMESİ

Şekil 5 Açıklama Sekmesi
Bu bölümde tanımlanan Hizmetlerle ilgili istenilen açıklama bilgileri detaylı olarak tanımlanır.
Açıklama bilgileri yazıldıktan sonra Açıklamayı Kaydet butonuna basılır ise bilgiler kayıt edilmiş olur.
ENTEGRE SEKMESİ

Şekil 6 Entegre Sekmesi
SentezFlex programında muhasebe ile Hizmetlerin entegre çalıştırılması için Hizmet kartı entegre penceresinde yer alan ilgili hesapların tanımlanması gerekir.
Faturalar muhasebeye entegre edildiğinde programın oluşturacağı muhasebe fişinde Hizmet muhasebe hesaplarını entegre alanında tanımlamış olduğunuz hesaplardan otomatik olarak alır.
Hizmet alış Muhasebe Hesabı alanına, Yapılan hizmet alım işlemlerinin entegre edileceği hesap kodu yazılır.
Satış Muhasebe Hesabı alanına, Yapılan hizmet satış işlemlerinin entegre edileceği hesap kodu yazılır.
.
Alış İade Muhasebe Hesabı alanına, Hizmet alış iade işlemlerinde kullanılacak muhasebe entegrasyon kodu yazılır.
Satış İade Muhasebe Hesabı alanına Hizmet satış iade işlemlerinde kullanılacak muhasebe entegrasyon kodu yazılır.
Alış İskontosu Hesabı alanında, hizmet alış işlemlerinde iskontoların hareket göreceği hesap kodu belirtilir.
Satış İskontosu Hesabı alanında, hizmet satış işlemlerinde iskontoların hareket göreceği hesap kodu belirtilir.
DURUM SEKMESİ

Şekil 7 Durum Sekmesi
Hizmet kartı durum penceresinde, ilgili hizmet kartına ait alış –satış miktar, alış –satış tutarları, ve ortalama birim fiyat bilgileri takip edilebilmektedir.
Hizmet kartı durum penceresindeki alanlara ilgili Hizmet hareket gördükçe bilgiler otomatik olarak yansır, hizmetin genel hareketlerini baz alır, tarih kısıtlaması yapılamaz ve bu alanlara müdahale edilemez.
Bu pencere üzerinde yer alan tüm miktar ve tutar bilgileri, Genel penceresinde Birim-1 alanında Hizmet için tanımlanan birimi baz almaktadır.
.
.
Hizmet Kartı Üzerinde Değişiklik
Hizmet kartı üzerinde değişiklik işlemi yapılacak ise, Hizmet Kodu alanında, F9 tuşu veya Liste butonu ile ekrana gelen Hizmet kartları listesinden değişiklik yapılacak Hizmet seçilir. Kart bilgileri ekrana geldikten sonra istenilen değişiklikler yapılır.
Hizmet ile ilgili istenen değişiklikler yapıldıktan sonra, kayıt butonu veya F5 tuşu ile kayıt edilir.
Hizmet Kartı İptal Etme
Hizmet Kodu alanında, F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Hizmet Kartı Listesinden iptal edilecek Hizmet seçilir. Hizmet kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Hizmet kartı bilgileri ekrana geldikten sonra F6 tuşu veya iptal butonuna basıldığında "Gerçekten Silmek İstiyor musunuz?" uyarısı gelir, seçim “Evet” olursa Hizmet kartı iptal edilmiş olur..
 |
Ekrana gelen ekstre üzerindeki Kodu alanına istenen başka bir cari hesap veya stok kodu da yazılarak, fiş içerisinde kullanılmamış bir cari hesap veya stokun da ekstresi alınabilmektedir.
|
Hizmet Kodu Değiştirme
010
Hizmet kartında tanımlanan hizmet kodu değiştirilecek ise, öncelikle Hizmet kartı ekranına girilir.
Hizmet Kodu alanında, F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Hizmet Kartı Listesinden değişiklik yapılacak Hizmet kodu seçilir. Hizmet kartı bilgileri ekrana geldikten sonra kart üzerinde Mouse ile sağ tıklama yapılarak ekrana gelen menüden Hizmet Kodu Değiştirme seçilerek Hizmet kodu değiştirilebilir.
Kaynak Hizmet Kodu alanına Hizmet kodu otomatik olarak gelir.
Hedef Hizmet Kodu alanına stoğun yeni kodu yazılarak Tamam butonu tıklanır.
Hizmet Kodu Değiştirme işlemi yapıldığında eski koda ait girilen bilgiler otomatik olarak yeni koda aktarılır ve eski kod iptal edilmiş olur.
Hizmet Kartı Kopyalama

Şekil 8 Hizmet Kodu Kopyalama
SentezFlex programında Hizmet kartında tanımlanan hizmete ait bilgiler, başka bir kod altında yeni bir karta kopyalanabilir. Bu işlem için Hizmet kartı ekranına girilmesi gerekir.
Hizmet Kodu alanında, F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Hizmet Kartları Listesinden kopyalanacak Hizmet seçilir. Kopyalanacak hizmet kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. Hizmete ait bilgiler kart üzerinde geldikten sonra, kart üzerinde Mouse ile sağ tıklama yaparak
Kaynak Hizmet Kodu alanına, kopyalanmak üzere ekrana alınan hizmetin kodu ön değer olarak gelir. Kopyalanacak Hizmet kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir.
Hedef Hizmet Kodu alanına, oluşturulması istenen yeni hizmet kartına verilecek hesap kodu yazılır.
Hizmet Kartı Kopyalama işlemi ile hizmetin sadece kart üzerinde tanımlanan bilgileri kopyalanmış olur.
Alınan/Verilen Hizmet Faturası
Alınan/Verilen Hizmet Faturaları bu bölümde düzenlenir.

Şekil 9 Hizmet Faturası
Fiş numarası, fiş tipi bazında 1’den başlayarak artan sıralama ile devam eder. Program içerisinde sıra takip etmesi gerektiğinden fiş numarasına müdahale edilemez.
Cari Hesap alanında, F9 tuşu veya liste butonu ile Cari Hesap Kartları Listesi alınarak ilgili cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. İlgili cari hesap daha önceden tanımlanmamış ise, Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile yeni bir Cari Hesap Kartı açılarak tanımlanır.
Böylece fiş çıkmadan cari hesap tanımlanmış olur.
Tarih alanına, fatura tarihi yazılır, günün tarihi öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir. Belge No alanına, takip kolaylığı sağlaması amacıyla fatura belge numarası yazılır.
Belge No alanında verilen belge numarasına göre, faturaların filtrelendirme imkanı vardır.
Döviz alanında, ilgili döviz cinsi tanımlanır. Cari Hesap Kartında tanımlanan döviz cinsi direkt olarak bu alana gelir. Kuru alanına günün döviz kuru öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir döviz kuru da girilebilir.
Döviz cinsi listesinde yer alan döviz cinsleri SentezFlex Yükleme Programı/Genel Parametreler bölümünden tanımlanmaktadır. Seçimi yapılacak döviz cinsi liste üzerinde yer almıyor ise, ilgili tanımlamanın parametreler bölümünden yapılması gerekir.
Depo alanında depo kodu girilir. Diğer bir şekilde F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Depo Kartları Listesi üzerinden hizmet hareketi hangi depo üzerinden gerçekleşiyor ise ilgili depo seçilir. İlgili depo kodu tanımlı değil ise, Shift + F9 tuşları veya Kart butonu ile Depo Kartı açılarak tanımlanır.
Fatura Durumu alanında Açık veya Kapalı Fatura durumu seçilir. Fatura ödemesi peşin yapılmış ise, fatura durumu Kapalı seçilmelidir. Fatura durumu Kapalı seçildiğinde program cari ve muhasebe entegrasyonunu ilgili cari hesabın borç ve alacak kayıtlarını otomatik olarak yapar. Fatura ödemesi daha sonra yapılacak ise fatura durumu Açık seçilmelidir. Fatura durumu Açık seçildiğinde program cari ve muhasebe entegrasyonunu ilgili cari hesabı fatura tutarı kadar bakiyelendirir.
Fatura ödeme tarihi Ödeme Tarihi alanında tanımlanır. Cari hesap kartında tanımlanan vade opsiyon gününe göre, program otomatik olarak fatura tarihi üzerinden vade günü hesaplayarak fatura ödeme tarihine öndeğer olarak getirir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir.
Fatura ile ilgili yapılan masraf tutarı Masraflar alanında belirtilir. ( Navlun bedeli, Nakliye, Komisyon vb. ) Bu alana yazılan masraf tutarı program tarafından otomatik olarak fatura toplamına dahil edilir. Fatura ile ilgili yapılan masraf üzerinden alınacak KDV oranı ilk alana tanımlanır, masraf üzerine KDV ilave edilmeyecek ise bu alana " 0 " ( sıfır ) yazılır.
Iskonto Türü alanında, faturanın toplam tutarına uygulanan ıskonto belirlenir. Iskonto belirli bir tutar üzerinden yapılıyor ise ıskonto türü Tutar seçilip Iskonto alanına ıskonto tutarı yazılır. Iskonto % olarak yapılıyorsa ıskonto türü Yüzde olarak seçilip, bu alana ıskonto oranı yazılır.
Açıklama alanına, fatura ile ilgili istenen genel açıklama bilgileri yazılır.
Fatura başlık bilgileri tanımlandıktan sonra Tab tuşu ile detay bilgiler alanına (Hizmet Kodu) alanına geçilir.
Hizmet Kodu alanında, F9 tuşu veya Liste butonu ile ekrana gelen Hizmet Kartları Listesinden ilgili kart seçilir. Hizmet Kodu direkt olarak bu alana yazılabilir. İlgili hizmet kodu daha önce tanımlanmamış ise Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile yeni bir Hizmet Kartı açılarak tanımlanır.
Seçimi yapılan hizmet’in adı, fiş ekranının sol alt köşesinde yer alan Hizmet Adı alanına, hizmet’in Seçimi yapılan hizmet için tanımlanan ilk birim, hizmet kartlarından öndeğer olarak Birim alanına gelir. Hizmet’in diğer birimleri üzerinden işlem yapılacak ise birim listesinden hizmet’in diğer birimleri seçilir.
Hizmet’in döviz birim fiyatı Döviz Fiyatı alanına yazılır. Seçimi yapılan hizmet’in kart üzerinde döviz fiyatı tanımlanmış ise bu alana öndeğer olarak gelir.
Döviz Fiyatı alanında, hizmet’in döviz fiyatı yazılmış ise program otomatik olarak fatura tarihine ait girilen döviz kurlarından hizmetin YTL değerini Birim Fiyat alanına getirir.
Hizmet kartına YTL hizmet fiyatı tanımlanmış ise bu alana öndeğer olarak hizmet’in fiyatı gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir fiyat da girilebilir.
Hesap Kodu alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Hesap Planı listesinden Hizmet Bedelinin entegre edileceği muhasebe hesabı seçilir. Muhasebe Hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. İlgili hesap, Hesap planında tanımlanmamış ise Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile Hesap kartı açılarak, hizmet faturası ekranından çıkmadan ilgili hesap tanımlanır
İsk - 1 , İsk – 2, İsk – 3 alanlarına hizmet bazında yapılan iskonto yüzdesi yazılır. Hizmet kartına tanımlanan belirli bir iskonto var ise fişe öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir iskonto da yazılabilir.
KDV % alanına, hizmet kartında yapılan tanımlamaya göre KDV oranı öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak değiştirilebilir.
KDV alanında, KDV türü belirlenir. Dahil (D) seçimi ile KDV, Tutar içinden ayrılarak hesaplanır, Hariç (H) seçimi ile KDV, Fatura Toplam Tutar üzerinden KDV hesaplanır.
Fatura fişi ekranının sol alt köşesinde yer alan Muhasebe alanında faturanın entegre edildiği muhasebe fişi bilgileri yer alır.
Cari Hesap alanı faturanın cari hesap fişlerinde kaç no.lu ve hangi tarihli fişe entegre edildiğini gösterir.
Alınan/Verilen Hizmet Faturaları bu bölümde düzenlenir.

Şekil 10 Alınan ve Verilen Hizmet Faturası
Fiş numarası, fiş tipi bazında 1’den başlayarak artan sıralama ile devam eder. Program içerisinde sıra takip etmesi gerektiğinden fiş numarasına müdahale edilemez.
Cari Hesap alanında, F9 tuşu veya liste butonu ile Cari Hesap Kartları Listesi alınarak ilgili cari hesap seçilir. Cari hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. İlgili cari hesap daha önceden tanımlanmamış ise, Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile yeni bir Cari Hesap Kartı açılarak tanımlanır.
Böylece fiş çıkmadan cari hesap tanımlanmış olur.
Tarih alanına, fatura tarihi yazılır, günün tarihi öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir. Belge No alanına, takip kolaylığı sağlaması amacıyla fatura belge numarası yazılır.
Belge No alanında verilen belge numarasına göre, faturaların filtrelendirme imkanı vardır.
Döviz alanında, ilgili döviz cinsi tanımlanır. Cari Hesap Kartında tanımlanan döviz cinsi direkt olarak bu alana gelir. Kuru alanına günün döviz kuru öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir döviz kuru da girilebilir.
Döviz cinsi listesinde yer alan döviz cinsleri SentezFlex Yükleme Programı/Genel Parametreler bölümünden tanımlanmaktadır. Seçimi yapılacak döviz cinsi liste üzerinde yer almıyor ise, ilgili tanımlamanın parametreler bölümünden yapılması gerekir.
Depo alanında depo kodu girilir. Diğer bir şekilde F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Depo Kartları Listesi üzerinden hizmet hareketi hangi depo üzerinden gerçekleşiyor ise ilgili depo seçilir. İlgili depo kodu tanımlı değil ise, Shift + F9 tuşları veya Kart butonu ile Depo Kartı açılarak tanımlanır.
Fatura Durumu alanında Açık veya Kapalı Fatura durumu seçilir. Fatura ödemesi peşin yapılmış ise, fatura durumu Kapalı seçilmelidir. Fatura durumu Kapalı seçildiğinde program cari ve muhasebe entegrasyonunu ilgili cari hesabın borç ve alacak kayıtlarını otomatik olarak yapar. Fatura ödemesi daha sonra yapılacak ise fatura durumu Açık seçilmelidir. Fatura durumu Açık seçildiğinde program cari ve muhasebe entegrasyonunu ilgili cari hesabı fatura tutarı kadar bakiyelendirir.
Fatura ödeme tarihi Ödeme Tarihi alanında tanımlanır. Cari hesap kartında tanımlanan vade opsiyon gününe göre, program otomatik olarak fatura tarihi üzerinden vade günü hesaplayarak fatura ödeme tarihine öndeğer olarak getirir, isteğe bağlı olarak farklı bir tarih de yazılabilir.
Fatura ile ilgili yapılan masraf tutarı Masraflar alanında belirtilir. ( Navlun bedeli, Nakliye, Komisyon vb. ) Bu alana yazılan masraf tutarı program tarafından otomatik olarak fatura toplamına dahil edilir. Fatura ile ilgili yapılan masraf üzerinden alınacak KDV oranı ilk alana tanımlanır, masraf üzerine KDV ilave edilmeyecek ise bu alana " 0 " ( sıfır ) yazılır.
Iskonto Türü alanında, faturanın toplam tutarına uygulanan ıskonto belirlenir. Iskonto belirli bir tutar üzerinden yapılıyor ise ıskonto türü Tutar seçilip Iskonto alanına ıskonto tutarı yazılır. Iskonto % olarak yapılıyorsa ıskonto türü Yüzde olarak seçilip, bu alana ıskonto oranı yazılır.
Açıklama alanına, fatura ile ilgili istenen genel açıklama bilgileri yazılır.
Fatura başlık bilgileri tanımlandıktan sonra Tab tuşu ile detay bilgiler alanına (Hizmet Kodu) alanına geçilir.
Hizmet Kodu alanında, F9 tuşu veya Liste butonu ile ekrana gelen Hizmet Kartları Listesinden ilgili kart seçilir. Hizmet Kodu direkt olarak bu alana yazılabilir. İlgili hizmet kodu daha önce tanımlanmamış ise Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile yeni bir Hizmet Kartı açılarak tanımlanır.
Seçimi yapılan hizmet’in adı, fiş ekranının sol alt köşesinde yer alan Hizmet Adı alanına, hizmet’in Seçimi yapılan hizmet için tanımlanan ilk birim, hizmet kartlarından öndeğer olarak Birim alanına gelir. Hizmet’in diğer birimleri üzerinden işlem yapılacak ise birim listesinden hizmet’in diğer birimleri seçilir.
Hizmet’in döviz birim fiyatı Döviz Fiyatı alanına yazılır. Seçimi yapılan hizmet’in kart üzerinde döviz fiyatı tanımlanmış ise bu alana öndeğer olarak gelir.
Döviz Fiyatı alanında, hizmet’in döviz fiyatı yazılmış ise program otomatik olarak fatura tarihine ait girilen döviz kurlarından hizmetin YTL değerini Birim Fiyat alanına getirir.
Hizmet kartına YTL hizmet fiyatı tanımlanmış ise bu alana öndeğer olarak hizmet’in fiyatı gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir fiyat da girilebilir.
Hesap Kodu alanında F9 tuşu veya liste butonu ile ekrana gelen Hesap Planı listesinden Hizmet Bedelinin entegre edileceği muhasebe hesabı seçilir. Muhasebe Hesap kodu direkt olarak da bu alana yazılabilir. İlgili hesap, Hesap planında tanımlanmamış ise Shift + F9 tuşları veya kart butonu ile Hesap kartı açılarak, hizmet faturası ekranından çıkmadan ilgili hesap tanımlanır
İsk - 1 , İsk – 2, İsk – 3 alanlarına hizmet bazında yapılan iskonto yüzdesi yazılır. Hizmet kartına tanımlanan belirli bir iskonto var ise fişe öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak farklı bir iskonto da yazılabilir.
KDV % alanına, hizmet kartında yapılan tanımlamaya göre KDV oranı öndeğer olarak gelir, isteğe bağlı olarak değiştirilebilir.
KDV alanında, KDV türü belirlenir. Dahil (D) seçimi ile KDV, Tutar içinden ayrılarak hesaplanır, Hariç (H) seçimi ile KDV, Fatura Toplam Tutar üzerinden KDV hesaplanır.
Fatura fişi ekranının sol alt köşesinde yer alan Muhasebe alanında faturanın entegre edildiği muhasebe fişi bilgileri yer alır.
Cari Hesap alanı faturanın cari hesap fişlerinde kaç no.lu ve hangi tarihli fişe entegre edildiğini gösterir.
|
|