ÜRETİM PLANLAMA ve MAKİNA KONTROL                                       Ana Menü

      

Üretim Planlama ve Makina Kontrol Formuna Üretim modülünden ulaşabilirsiniz. Bu form üzerinde makinaların günlük / aylık planlama ve üretim durumları ile parti üretim planlama hareketlerini takip edebilirsiniz.
Günlük Üretim Kontrol
Bu alanda gün bazında makina planlaması yapılarak, termin tarihlerinin belirlenmesi kolaylaştırılır. Bu ekranda, hangi saatte, hangi makinanın, hangi partinin hareket göreceği planlanır. Ayrıca, sayfanın altındaki Üretim Renkleri işaretlenmiş ise laboratuar çalışmasında belirlenen renkler bu ekran üzerine yansır. Yapılan planlamalar ile ilgili dökümlere bu ekran üzerinden ulaşılabilir.


Şekil 4  Günlük Üretim Planlama Formu

Üretim Planlama Girişleri ekranında iken, kayıtı gerçekleştirilmiş satır üzerinde mouse tıklatıldığında kayıta ait detay penceresi açılır. Ayrıca planlama modülünün üst köşesine ilgili kayıtın diğer bilgileri gelir.Tarih alanından üretim planlama tarihi seçilir.Bu şekilde tarihler arasında dolaşılarak , tek tablo üzerinde iken tarih bazında makina planlamaları görüntülenebilir. Günlük üretim planlama formu açıldığında günün tarihi otomatik gelir.

Formun üst kısmında bulunan makina grupları sekmelerinde yapılan seçime göre sadece ilgili makinaların form üzerine yansıması sağlanabilir.Makina grup isimleri parametrik olup
(Makina Kartları içerisinde yer alan Grup Tipleri butonu) makinanın ait olduğu grubu makina kartları içerisinde belirleyebilirsiniz.

Partinin planlandığı makinanın değiştirilmesi için ilgili planlama kayıdı form üzerinden seçildikten sonra F8 tuşuna basarak Makina Değiştirme penceresini ekrana alarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Şekil 5 Makina Değiştirme

Bu ekran üzerinde yeni makina kodunun belirlenmesi için Makina butonuna basarak ekrana açılan makina listesini kullanabilirsiniz.

Partinin tüm planlama ve üretim kayıtlarına ulaşmak için Üretim Durumu Formu üzerinde ilgili parti seçildikten sonra F10 tuşuna basarak Parti Durum Kontrol Formu'nu ekrana alabilirsiniz.

Şekil 6 Parti Durum Kontrol Formu

Önceki Gün[F3] butonu ile planlama detay ekranı üzerinde iken, bir önceki güne ait kayıtlara ulaşılabilir. 
Sonraki Gün[F2] butonu, ile planlama detay ekranı üzerinde iken, bir sonraki güne ait kayıtlara ulaşılabilir. 
Bugün[F7] butonu ile bugüne ait kayıtlara ulaşılabilir.
Planlama Girişi[F1] butonu ile planlama detay formu ekrana alınabilir.
Üretim Renkleri butonu ile form üzerine parti renklerinin gelmesi sağlanır.
Renkler butonu ile form üzerinde kullanılan renklerin tanımına ulaşabilirsiniz.
Yenile[F5] butonu ile ekrandaki bilgilerin yenilenmesi sağlanır.
Form butonu ile planlama ile ilgili dökümlere (günlük - aylık üretim planlama formu, makine ve sicil bazında planlama listeleri) ulaşılması sağlanır.
Çıkış butonu planlama formunu kapatır.


Aylık Planlama Tablosu
Bu sekme seçildiğinde gelecek ekranda, makinaların aylık planlama durumları takip edilerek termin tarihlerinin sağlıklı bir biçimde belirlenmesi sağlanabilir.

Şekil 7 Aylık Planlama Tablosu

Önceki [F3] butonu ile planlama detay ekranı üzerinde iken, bir önceki perioda ait kayıtlara ulaşılabilir. 
Sonraki [F2] butonu, ile planlama detay ekranı üzerinde iken, bir sonraki perioda ait kayıtlara ulaşılabilir. 
Bugün[F7] butonu ile bugüne ait kayıtlara ulaşılabilir.
Planlama Girişi[F1] butonu ile planlama detay formu ekrana alınabilir.
Satır Açıklamaları Detaylı seçeneği seçili olup ilgili planlama kayıdı form üzerinde seçildiğinde kayıtlara ait detaylı açıklama biligileri ekrana gelir.
Yenile[F5] butonu ile ekrandaki bilgilerin yenilenmesi sağlanır.
Form butonu ile planlama ile ilgili dökümlere (günlük - aylık üretim planlama formu, makine ve sicil bazında planlama listeleri) ulaşılması sağlanır.
Çıkış butonu planlama formunu kapatır.

   simgesi makinaya ait birden fazla planlama kayıdı olduğunu ifade eder.

Parti Üretim Planlama

Bu sekme seçildiğinde gelecek ekranda, Partilere ait planlama ve üretim bilgilerine ulaşıp aynı zamanda yeni planlama kayıtları oluşturabilirsiniz.

Şekil 8 Parti Üretim Planlama Formu

İşlem Makina Grupları bölümünde seçili işlemin yapılacağı makinalar ve bunlara ait planlama / üretim bilgileri takip edilebilir. Makina kodu alanının üst kısmında planlama tarih, saat ve renk bilgisi, alt kısmında üretim tarih, saat ve renk bilgisi takip edilebilir. Makina kodunun yanındaki simgesi makinaya ait kayıp zaman bilgisi olduğunu ifade eder.

İşlem makina grupları alanına yansıyacak makina kodları, İşlem / Zaman tablosu üzerinde belirlenmektedir.

Planlama kayıdının oluşturulabilmesi için planlama yapılacak makina kodunun seçilerek sürükle bırak yöntemi ile Parti Planlama ve Üretim Bilgileri alanına bırakılması yeterli olacaktır.

PLANLAMA GİRİŞİ                                                                                 Ana Menü
Makina planlaması;
Üretim Planlama ve Makina Kontrol Formunda seçilen makina üzerinde F1 tuşuna veya Üretim Durumu Formunda seçilen makina üzerinde F8 tuşuna basılarak açılan Planlama Detay Formu üzerinde yapılır.
Şekil 9  Planlama Detay Formu

Parti No alanı planlaması yapılan partinin numarasının yazıldığı alandır. F9 veya liste butonu ile ekrana gelen listeden planlaması yapılacak parti seçilir.
PSatırı alanında planlamanın hangi parti satırı için yapıldığı bu alanda belirlenir.

Partinin tamamının planlanabilmesi için PSatır alanının 0 geçilmesi yeterli olacaktır. Bu sayede standart zaman hesaplamaları toplam parti miktarı üzerinden yapılacağından planlama çıkış tarih ve saati doğru olarak hesaplanacaktır.

Kumaş Grubu alanına belirlenen parti numarası ve satırındaki kumaşın grubu (Stok kartında bulunan grup alanı) yansır. Bu sayede İşlem/Zaman tablosundaki değerlere ulaşılarak süre hesaplaması otomatik olarak yapılır.
Renk alanına planlanan partinin "Renk Numarası" otomatik olarak gelir.
Renk Adı alanına planlanan partinin "Renk Adı" otomatik olarak gelir.
İşlem alanında F9 veya liste butonu ile ekrana gelen listeden, ilgili işçilik belirlenir.
İşlem Adı alanına yukarıda belirlenen, işlem kodunun açıklaması yansır.
Sicil alanında F9 veya liste butonu ile ekrana gelen listeden, ilgili sicil kodu seçilir.
Sicil Adı alanına yukarıda belirlenen sicil kodunun açıklaması yansır.
Not alanına planlama üzerine gelindiğinde görünmesi istenen uyarıcı açıklama bilgisi girilir.
Giriş Saati alanında planlanan giriş saati belirlenir.Bu alan boş geçilemez.
Çıkış Saati alanında planlanan çıkış saati belirlenir.Bu alan boş geçilemez.
Çıkış Tarihi alanında planlanan çıkış tarihi belirlenir.Bu alan boş geçilemez.
Süre alanına planlama süresi otomatik olarak yansır.

Planlama kayıdı esnasında program tarafından gerçekleştirilecek kontroller (Kapasite, Zaman vb.) SentezFabric Genel Parametrelerinde bulunan Üretim ve Planlama sekmesindeki alanlardan belirlenebilir.

Planlama Kopyalama (F8) : Planlama satır bilgisini kopyalar. Bu işlem için öncelikle boş bir planlama satırı açılmalıdır.
Planlama Listesi (Shift+F9) : Planlama yapılacak partilerin listesini ekrana getirir.
İşlem alanına planlama yapılacak işlemin kodu yazılıp ara butonuna basılarak ilgili partilerin listelenmesi sağlanır. Planlaması yapılacak partiler Seçim butonuna basılarak seçilir. Seçilen satırların rengi Kırmızı olacaktır.
Çıkış Saati Hesapla seçeneği seçildiği takdirde planlama çıkış saati program tarafından otomatik olarak hesaplanacaktır.
Giriş Tarihi Hesapla seçeneği seçildiği takdirde bir sonraki planlama kayıdının giriş tarih ve saati program tarafından otomatik olarak hesaplanacaktır. Bu seçeneğin aktif hale gelmesi için çıkış saati hesapla seçeneği seçili olmalıdır.
İlk planlama kayıdına ait giriş tarih ve saat bilgileri seçeneği seçilerek düzenlenebilir.
Aktar butonuna basılarak planlama kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu liste üzerinde F5 tuşuna basarak partiye ait Route bilgileri takip edilebilir.
Bu liste üzerinde F10 tuşuna basıldığında ekrana gelen uyarı doğrultusunda sadece seçili olan kayıtların veya tüm kayıtların form dökümünü alabilirsiniz.

Planlama Listesi üzerindeki üretim sütünu, partinin o andaki üretim bilgisini göstermektedir.
Planlama Listesi üzerindeki D (Durum) sütunu, partinin üretim durumunu (İ=üretim devam ediyor, Ç=üretim tamamlanmış) göstermektedir.
Planlama Listesi üzerindeki İşlem Sırası sütunu, partinin bir sonraki üretim adımını göstermektedir.

Planlama listesi Mavi satırlar partinin tamamını ifade eder. Bu satırın seçilmesi durumunda partiye ait bütün detay satırları otomatik olarak seçilmiş olur.