P.O.S. İşlemleri

Sipariş girişi için P.O.S. İşlemleri ekranı kullanılır.


Şekil  1  P.O.S. İşlemleri 

Programa ilk girildiğinde öncelikle ekrana gelen alana kullanıcı şifresi klavye tuşları kullanılarak girilir ve Tamam düğmesi tıklanır.


Şifre girişinden sonra Masa No.su Giriniz alanı ekrana gelir ve bu alana masa numarası girilerek Tamam düğmesi tıklanır. Vazgeç düğmesi tıklanarak masaya sipariş işleme işlemi iptal edilebilir.


Şekil  2  P.O.S. İşlemleri 

Ardından Kişi Sayısı Giriniz alanına masada bulunan toplam kişi sayısı girilir ve Tamam düğmesi tıklanarak Sipariş Girişi ekranına ulaşılır.

Kullanıcı Değiştir işlemini yapmak için Kullanıcı Değiştir düğmesi tıklanarak yeni garsonun şifresi girildikten sonra Tamam düğmesi tıklanır.

Şifre Değiştir işlemini gerçekleştirmek için Kullanıcı Şifresi alanına şifre girildikten sonra Şifre Değiştir düğmesi tıklanır. Yeni Şifre girilip Tamam düğmesi tıklanır ise ekrana gelen Yeni Şifrenizi Tekrar Giriniz alanına yeni şifre girildikten sonra tekrar Tamam düğmesi tıklanır. Böylece şifre değiştirme işlemi tamamlanmış olur.

Yeni Adisyon işlemini gerçekleştirmek için Masa No'su Giriniz alanına masa numarası girilip Yeni Adisyon düğmesi tıklandıktan sonra kişi sayısı girilir. Son olarak Tamam düğmesi tıklandığında Sipariş Girişi ekranının dolu masa için yeni adisyon olarak geldiği görülür.

Günlük Satışları almak için Günlük Satışlar düğmesi tıklanır. Rapor Başlangıç ve Bitiş Tarihi alanları klavye tuşları ile girilerek satışların tamamını gösteren Günlük Satış Raporunun alınması sağlanır.

Garson Raporunu almak için Garson Raporu düğmesi tıklanır. Rapor Başlangıç, Bitiş Tarihi ve Garson Kodu alanları klavye tuşları ile girilerek o garsona ait satışları gösteren Personel Özet Raporunun alınması sağlanır.


Personel Giriş işlemini gerçekleştirmek için Kullanıcı Şifresi alanına girişi yapılacak personel şifresi girildikten sonra Personel Giriş düğmesi tıklanır. Ekrana gelen "Personel Giriş İşlemini Onaylıyor musunuz? " sorusuna "Evet" cevabı verilerek giriş işlemi tamamlanır.

Personel Çıkış işlemini gerçekleştirmek için Kullanıcı Şifresi alanına çıkışı yapılacak personel şifresi girildikten sonra Personel Çıkış düğmesi tıklanır. Ekrana gelen "Personel Çıkış İşlemini Onaylıyor musunuz? " sorusuna "Evet" cevabı verilerek çıkış işlemi tamamlanır.


Self Servis

Self Servis butonuna tıklanarak self servis satış ekranına ulaşılır.

Paket Servis butonuna tıklanarak paket servis satış ekranına ulaşılır.


Açık Adisyonlar Listesi

P.O.S. İşlemleri ekranında iken Açık Adisyonlar Listesi düğmesi tıklanarak Açık Adisyonlar Listesine ulaşılır. Açık Adisyonlar Listesinde ödeme işlemi yapılmamış ve satış şekline göre adisyonların listesi görülür.Bu liste hepsi, masa, paket, gönderilen seçenekleriylede alınabilir.



Şekil 3  Açık Adisyonlar Listesi

Toplamları Göster kurye bazında toplam yapılna satışları görmek için kullanılır.Toplu kapatma butonuna basarak paket teslimatı yaoılmış adisyonların hesaplarını kapatmak için kullanılır.

Paket Gönder alınan paket siparişin gönderilmesi için kullanılır. Bu buton sayesinde paket sipariş saati paketin çıkış saati ve hangi kurye tarafından gönderildiği belirlenir.


Şekil 3-a  Açık Adisyonlar Listesi
 
Hesap Özeti
açılmış olan adisyonun sipariş özetini görmemizi ve yazdırmamızı sağlar.

Fiş yazdır programda bulunan satış fişini yazdırmak için kullanılır.

Adisyon Silme
işlemini gerçekleştirmek için Adisyon Sil düğmesi tıklanarak adisyonun silinmesi sağlanır.

Adisyona Yeni Siparişler İşlemek için İşlem düğmesi tıklanırsa ilgili adisyona ait siparişlerin bulunduğu Sipariş Girişi bölümü ekrana alınır ve siparişler işlenir.

Açık Adisyonlar Listesinden çıkmak için Çıkış düğmesi tıklanır.


Kapalı Adisyonlar Listesi

Toplamların Göster kullanıcı bazında satış toplamlarını görmemizi sağlar.

Hesap Özeti kapanmış olan adisyonun sipariş özetini görmemizi ve yazdırmamızı sağlar.

P.O.S. İşlemleri ekranında iken Kapalı Adisyonlar Listesi düğmesi tıklanarak Kapalı Adisyonlar Listesine ulaşılır. Kapalı Adisyonlar Listesinde ödeme işlemi yapılmış adisyonların listesi bulunur.

Adisyon Açma işlemini gerçekleştirmek için Adisyon Aç düğmesi tıklanır. Açılan adisyon bu işlemden sonra Açık Adisyonlar Listesine eklenmiş olur.

Adisyon Silme işlemini gerçekleştirmek için Adisyon Sil düğmesi tıklanarak adisyonun silinmesi sağlanır. 

Kapalı Adisyonlar Listesinden çıkmak için Çıkış düğmesi tıklanır.



Şekil 4   Kapalı Adisyonlar Listesi


Müşteri Arama

P.O.S. İşlemleri ekranında müşteri numarası girildikten sonra Müşteri Ara düğmesi tıklanır ise ekrana Müşteri Bilgileri alınır. Eğer müşteri yeni müşteri ise yani bir cari hesap kartına sahip değilse kart numarası yazıldıktan sonra "Müşteri kodu bulunamadı. Yeni kart açılacak mı?" sorusuna "Evet" cevabı verilerek Cari Hesap Kartının açılması sağlanır.


Şekil  5  Müşteri Bilgileri

Müşteri Bilgileri penceresinde müşterinin siparişlerini verdiği yada ödemelerini yaptığı tüm fişler ekrana gelir. Fiş üst bilgilerinde siparişin verilme tarihi - saati, departmanı, fişin toplam tutarı,  ödeme şekli, garsonu ve masa numarası görülür. Fiş alt detay bilgilerinde fişlere ait olan ürünlerin kodu, adı, miktar ve fiyatları ekranda görülür.

Müşteri Bilgilerinde Cari Hesap bilgilerine ulaşmak için Kart Bilgileri düğmesi tıklanıp Cari Hesap Kartı bilgileri ekrana alınır.

Müşteri Bilgileri bölümünde sipariş almak için Yeni Sipariş düğmesi tıklanır ve Sipariş Girişi bölümü ekrana getirilir.

Sipariş butonu masa siparişi girmek için kullanılır.

Paket butonu paket servis siparişi girmek için kullanılır.

Rapor, müşterilerin döneme ait kayıtları alabilecekleri raporlardır.



İstenilen dönem aralığı tıklandığında varsayılan olarak tanımlı bulunan yazıcıdan rapor çıktısı vermektedir.


Masa Planı

P.O.S İşlemleri bölümünde Masa Planı düğmesi tıklanarak Masa Planına ulaşılır. Masa Planı bölümünde restoranın içerisinde bulunan salon ve bölümler sekmeler halinde gösterilmiştir. Her sekmede; ilgili bölüme ait masa tanımları bulunur. Masalar; sekmelerin altlarına masa ekleme işlemi ile oluşturulurlar. Ancak sadece Kartlar modülünde Masa Kartları açılan masalar ilgili sekmelere bağlanabilir.


Şekil 6   Masa Planı

Yeni Adisyon işlemini gerçekleştirmek için ilgili masa üzerinde iken Yeni Adisyon düğmesi tıklanır ve P.O.S. İşlemleri bölümü ekrana alınır. Kişi Sayısını Giriniz alanına kişi sayısı girilerek Tamam düğmesi tıklandığında Sipariş Girişi bölümü ekrana gelir .

Masa Planında iken masalara sipariş işlemek için ilgili masa üzerinde İşlem düğmesi tıklanır yada masada iken çift tıklama yapılır.

Masa Ayırma işlemini gerçekleştirmek için dolu masa üzerinde iken Masa Ayır düğmesi tıklanır. Hesap Ayırma Penceresinde Sipariş Listesinden Seçilenler Listesine seçimlik ok düğmesi ile ürünler ayrılır ve Tamam düğmesi tıklanır.
Masa alanına masadan ayrılan müşterilerin oturacağı boş masa numarası daha sonra da ekrana gelen kişi alanına masadan ayrılan kişi sayısı girilerek Tamam düğmesi tıklanır. "Masa Ayırma İşlemini Onaylıyor Musunuz?" sorusuna "Evet" cevabı verilirse masa ayırma işlemi tamamlanmış olur.


Şekil  7   Masa Planı / Masa Ayırma İşlemi 

Garson Değiştir butonuna basıldığında gelen ekrana garson kodu yazılır. Bu işlemden sonra girilen siparişler tanımlanan koda baz alınarak kayıt olur ve garson raporları kullanılır hale gelir.

Ekran Düzenlemesi yapmak için Ekran Düzenle düğmesi tıklanır. Böylece masalar hareket ettirilip düzenlenebilecek konuma geçerler. Ekran Düzenle düğmesinin tıklanmasıyla sekme ve masa işlemlerinin bulunduğu bir menü ekrana gelir.


Şekil  8   Masa Planı

Bu menü üzerinde;

Seçim “Sekme Ekle” olursa yeni sekmenin Adı ve No’su yazılır. No alanında “0” numarası ilk sekme olarak program tarafından otomatik olarak verilir. Buna göre sekmenin ekranda görünmesi istenen konumunun sıra numarası yazılır ve onay düğmesi tıklanarak kaydedilir.

Örneğin garson sekmesinin 3. sırada görülmesi istenirse No = 2 olmalıdır.

Seçim “Sekme Değiştir” olursa üzerinde bulunulan sekmenin Adı ve No’su gelir. Ad ve No alanları değiştirilerek Onay düğmesi tıklanıp kaydedilir.

Seçim “Sekme Sil” olursa üzerinde bulunulan sekme için “Gerçekten silmek istiyor musunuz?” mesajı ekrana gelir. Bu soruya cevap “Evet” olursa sekme silme işlemi gerçekleşmiş olur. 

Seçim “Masa Ekle” olursa ilgili sekmeye eklenecek masa numarası; Masa alanına yazılarak onay düğmesi tıklanır. Eklenecek masa;  Kartlar modülünün Masa Kartları bölümünden kartı açılmış bir masa olmalıdır. Tanımlı olmayan bir masa numarası Masa alanına yazılırsa  “Masa no hatalı” uyarı mesajı ile karşılaşılır.

Seçim “Masa Değiştir” olursa masanın kodu silinerek yeni masa kodu yazılıp onay düğmesi tıklanır. Yeni Masa Kodu, Masa Kartları bölümünden tanımlanmış bir masa olmalıdır.

Seçim “Masa Sil” olursa üzerinde bulunulan masa için “Gerçekten silmek istiyor musunuz?” mesajı ekrana gelir. Bu soruya cevap “Evet” olursa masa silme işlemi gerçekleşmiş olur.

Seçim “Sekmeler” olursa sekmelerin konumlarını belirlemek için 2 başlık gelir. “Üstte” seçimi yapılırsa sekmeler; masaların üstünde,  “Altta” seçimi yapılırsa sekmeler; masaların altında görüntülenir.

Seçim “Masa Planı İşlemleri” olursa adisyon işlemleri için başlıklar gelir.

Dolu masaların üstünde bir kez tıklama yapılırsa müşterinin geliş saati ve toplam adisyon tutarı görülür.

Ekranda dolu ve tek adisyonu bulunan masalar mavi; dolu ve 1'den fazla adisyona sahip olan masalar sarı; boş masalar da beyaz renkte görünürler.


Sipariş Girişi


Şekil  9  Sipariş Girişi

P.O.S İşlemleri ekranında sipariş için masa numarası ve kişi sayısı girildikten sonra Tamam düğmesinin tıklanmasıyla Sipariş Girişi ekrana alınmış olur.

Masa
alanına üzerinde bulunulan masa numarası otomatik olarak gelir. 
Kişi alanına alanına P.O.S İşlemleri ekranında girilen Kişi Sayısı otomatik olarak gelir.

Ürünlerin görüldüğü ekranın sağ kısmında P.O.S. Parametrelerinden departmanlara göre tanımlanmış olan ürün grupları yada ürünler bulunur. Ürün grupları tıklandığında ekrana ilgili ürünler gelir.


Şekil  10  Sipariş Girişi


Ekranda Miktar,Açıklama, ürün adı,siparişe ilişkin özel açıklamaları; Tutar, siparişi verilen ürünün toplam tutarı ve siparişi alan kişiyi gösterir.  

Sipariş işlenmeden miktarı değiştirmek için Miktar düğmesi tıklanır ise miktarın girileceği pencere açılır.
Klavye tuşları yada ( - ) ( + ) düğmeleri kullanılarak ürün miktarı değiştirilip Tamam düğmesi tıklanır.

Özet butonu Hesap özeti yazdırma işlemi için kullanılır.

Müşteri değiştir Açık bulunan adisyonu Kayıtlı bir cari yada yeni kaydedilecek cari ile ilişkilendirmek için kullanılır.

Misafirin özel isteğine (buzlu, buzsuz, çok pişmiş v.s.) göre Açıklama girmek için Açıklama düğmesi tıklanırsa ürünlere ait açıklama adları düğme şeklinde ekrana gelir. İlgili düğme seçildikten sonra Tamam düğmesi tıklanarak açıklama girişi tamamlanır. Açıklama iptal edilmek istenirse aynı açıklama ürün üzerindeyken düğme tekrar seçilip Tamam düğmesi tıklanırsa açıklamanın silindiği görülür.

Müşteriye ikramda bulunulmak istendiğinde İkram düğmesi tıklanır. Ürün üzerinde iken tekrar İkram düğmesi tıklanırsa ikram yazısı silinir, böylece ikram işlemi iptal edilmiş olur.

Müşterinin iade işlemini gerçekleştirmek için İade düğmesi tıklanır. İade işlemi sonucunda sipariş kırmızı renkte; tutar alanı da (-) bakiye olarak görünür. Ürün üzerinde iken tekrar iade düğmesi tıklanırsa iade işlemi iptal edilmiş olur.

Sipariş edilen ürünü iptal etmek için ürün üzerinde iken Sil düğmesi tıklanır.

Miktar, Açıklama, İkram, İade ve Sil düğmeleri; Sipariş ilgili masaya Sipariş İşle düğmesi tıklanmadan önce seçilebilir. Sipariş işlendikten sonra bu işlemler yapılamaz.

Sipariş Girişi ekranından çıkmak için Çıkış düğmesi tıklanır. Girilen siparişler Sipariş İşle düğmesi ile işlenmemiş ise iptal edilir ve P.O.S. İşlemleri ekranına dönülür.

Siparişleri iptal etmek ve sipariş iptalinden sonra Sipariş Girişi ekranında kalmak için Vazgeç düğmesi tıklanır.

Siparişleri ilgili masalara işlemek için Sipariş İşle düğmesi tıklanır.

Adisyon bastırmak yada ekrana almak için Adisyon düğmesi tıklandığında  “Adisyon basılacak, yazıcı hazır mı?” mesajı ekrana gelir. Bu uyarıya verilen mesaj “Evet” olursa adisyon basımı istenilen şekilde gerçekleştirilir.


Ödeme Bilgileri

 
Şekil  11  Ödeme Bilgileri

Ekranın sol üst bölümünde; ödeme tip isimleri görünür.  Resimlerin altlarına gelmesi istenen açıklamalar; Restmgr de satiş işlemlerimin altında bulunan ödeme tip kartları penceresinden tanımlanır.Sol Alt köşede hesap makinesini andıran tuşlar kullanılarak ödenecek tutar yazıldıktan sonra Ödeme Tipi İsimlerinden biri tıklanarak ödeme yapılır.


Ödeme Detayı bölümünde ödeme silmek için Ödeme Sil düğmesi tıklanır. Silme işlemi için ekrana gelen uyarıya "Evet" cevabı verilirse silme gerçekleşmiş olur.

Yeni Ödeme girişi yapmak için Yeni Ödeme düğmesi tıklanır. Bu işlem sayesinde müşterinin kalan borcu otomatik olarak ekrana gelir.

Ödeme Bilgileri penceresinde müşteri için indirim tutar bazında yapılacaksa öncelikle iskonto tutarı Sol Alt köşede hesap makinesini andıran tuşlar yardımıyla girilir ve daha sonra Tutarı düğmesi tıklanarak iskonto uygulanır.

İndirim oran bazında yapılacaksa iskonto oranı Sol Alt köşede hesap makinesini andıran tuşlar yardımıyla girilir ve daha sonra Oranı düğmesi tıklanarak iskonto uygulanır.

Servis Oranı girilecekse klavye tuşları kullanılarak oran girilir ve daha sonra da Servis düğmesi tıklanır.

Satış Şekli bölümünde müşteriye yapılan satışın şekline göre "Normal", "İkram" yada "Ödenmez" şekillerinden biri tıklanarak seçim yapılır.

Hesap Kapat düğmesi tıklanarak Ödeme Bilgileri kaydedilerek pencereden çıkılır. Ayrıca Hesap Kapat işlemi sonucunda para üstü işlemi otomatik olarak yapılmış olur.

Müşteri borcunun bir kısmını nakit olarak; bir kısmını da kredi kartı ile yada masadaki herkesin kendi yediklerini ayrı ödemek istedikleri durumlarda Hesap Ayır düğmesi tıklanır ve ekrana Hesap Ayırma penceresi alınır. Bu ekranda Sipariş Listesi bölümünden Seçilenler Listesi bölümüne seçimlik ok düğmesi tıklanarak hesap ayırma işlemi yapılır ve Tamam düğmesi tıklanarak seçilenler listesindeki tutar Ödeme Bilgileri ekranına aktarılır.


Şekil  12  Ödeme Bilgileri / Hesap Ayırma Ekranı

kartlar