Beyanname
Beyanname programı ile 1 Nolu KDV Beyannamesi, 2 Nolu KDV Beyannamesi, Muhtasar Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi, Kurumlar Vergisi Beyannameleri hazırlanır, form üzerine bastırılır. Sentez Müşavirlik Programıyla beraber ya da bağımsız olarak kullanılır. Sentez Müşavirlik Programıyla kullanılması durumunda Beyanname programına Sentez Müşavirlik Programından bilgi aktarılır.
Beyanname programı menü seçenekleri şunlardır:
Beyanname : 1 Nolu KDV Beyannamesi, 2 Nolu KDV Beyannamesi, Muhtasar Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi, Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin hazırlandığı menü seçeneğidir.
Ekler : FORMBA ve FORMBS’nin hazırlandığı menü seçeneğidir.
Paketleme : Beyannamelerin gönderilmek üzere paketlenmesinde kullanılan menü seçeneğidir.
Ayarlar : Beyanname basımında kullanılacak form, yazıcı ve font düzenlemelerinin yapıldığı menü seçeneğidir.
Parametreler : Sentez Beyannamenin Genel ve Hesap parametrelerinin belirtildiği menü seçeneğidir.
Genel : Yardım bilgilerinin alındığı ve Kullanıcı Değiştirme işleminin yapıldığı menü seçeneğidir.
Muhasebe Rapor Üretici sayesinde program içerisindeki hazır raporlar dışında kullanıcı isteğine bağlı olarak, sınırsız sayıda raporlar hazırlanabilmektedir. Hazırlanan raporlar OLE desteği sayesinde MS Word, MS Excel ortamına hiçbir ayar yapılmaksızın gönderilebilmektedir.
Her türlü rapor, form ve fişler MS Exchange ile dahili kullanıcılara ve/veya MS Internet Mail ile harici birimlere e-mail olarak gönderilebilmektedir.
Girişi yapılan tüm hesap hareketlerinin, hangi kullanıcı tarafından yapıldığı takip edilebilmektedir.
Entegrasyon sonucu oluşan muhasebe fişleri ve mauel olarak işlenen muhasebe fişleri takip edilebilmektedir.
Muhasebe Modülünün Entegre Çalışma Sistemi
Daha öncede belirttiğimiz gibi tüm modüllerin muhasebe ile entegre çalışması sayesinde, cari hesap hareketleri, faturalama, çek/senet ve banka işlemlerinin muhasebe kayıtlarının, muhasebe’ye ayrıca girişlerinin yapılmasına gerek yoktur, tüm işlemler program tarafından otomatik gerçekleşir.
Bu bölümde yapılacak işlemler, dönem başı açılış işlemleri ve dönem içerisinde diğer modüller ile bağlantısı olmayan tüm hareketlerin girişidir.
Diğer modüllerden yapılan işlemlerin muhasebe entegrasyonu direkt olarak gerçekleştirilebileceği gibi, entegre işlemi kullanıcı isteğine bağlı olarak, her işlemden sonra soru/cevap şeklinde de olabileceğinden istenen hareket muhasebe modülüne entegre edilebilir veya edilmeyebilir.
1 Nolu KDV Beyannamesi
Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden mükellefler 1 numaralı KDV beyannamesini düzenlerler. 1 numaralı beyanname 1015A formudur.
1 numaralı KDV Beyannamesi 3065 sayılı KDV Kanunu madde 39’a göre aylık ya da üç aylık dönemler itibari ile düzenlenir. Bu kanuna göre vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar için vergilendirme dönemi bir aydır.
KDV beyanname formunun başlık bölümünde Beyannamenin verileceği vergi dairesine ait bilgiler ve dönem bilgileri alanlar yer alır.
KDV beyannamesi;
• Aylık
• Üç aylık
olmak üzere iki şekilde düzenlenir. Düzenleme şekli KDV dönemi alanında ilgili seçenek işaretlenerek belirlenir.
Mükellefe ait bilgiler bölümünde;
1 - Vergi Kimlik No: Mükellefler bu kısma, vergi dairesince kendilerine verilen on haneli vergi kimlik numarasını yazacaklardır.
2 - TC Kimlik No: T.C. vatandaşı olan gerçek kişi mükellefler T.C. kimlik numaralarını bu satıra yazarlar. Kurumlar bu satırı boş bırakırlar.
3 - E-Posta Adresi ve Telefon No: Varsa mükellefin e-mail adresi ve telefon numarası bu satıra yazılır.
4, 5 - Soyadı (Unvanı) ve Adı: Mükellefin soyadı ve adı (mükellef gerçek kişi değilse 4. ve 5. satırlara mükellefin unvanı yazılır).
6, 8, 10 - Beyannameye konu dönem içinde KDV hesaplanarak yapılmış olup KDV’si tevkifata (kesintiye) uğramamış mal ve hizmet teslimlerinin KDV hariç tutarları (KDV matrahları), hizalarındaki KDV oranlarına (%1, %8, %18) göre ayrımlı olarak gösterilir.
|
KDV'nin konusuna girmeyen işlem bedelleri, KDV istisnası uygulanan işlem bedelleri, 43 ve 61 numaralı KDV Genel Tebliğlerine göre Türkiye’de ikamet etmeyenlere yapılmış olan teslim
bedelleri ile 42. satırda gösterilecek olan özel matrah şeklin tabi işlem bedelleri bu satırlarda yer almaz. Özel matrah şekline tabi işlemlerin KDV hesaplamasına konu olan kısmı bu satırlarda gösterilir. |
7, 9, 11 - Tevkifata (kesintiye) uğramamış olan teslim veya hizmet KDV'leri program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
12, 13 - Halen yürürlükte olan KDV oranları üç adet olduğundan (%1, %8, %18) , bu alanlar boş kalacaktır.
14, 16, 18, 20 - Kısmi tevkifata uğramış olan işlemlere ait KDV matrahları, hizalarında işlemin tabi olduğu KDV oranı ( %1, %8, %18) ve hesaplanan KDV’nin kaçta kaçının kesintiye uğradığı gösterilir.
15, 17, 19, 21 - Kısmi tevkifata konu işlemlere ait olarak hesaplanan KDV’nin tevkifata uğramamış tutarı gösterilir.
22 - 43 numaralı KDV Genel Tebliği kapsamında Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan teslim bedelleri toplamı ve Oran yazılır.
23 - 22. satırdaki bedeller toplamı üzerinden Oran alanında belirtilen oranda KDV program tarafından otomatik hesaplanacaktır.
24 - 61 numaralı KDV Genel Tebliği kapsamında Türkiye’de ikamet etmeyenlere yapılan teslim bedelleri toplamı ve Oran yazılır.
25 – 24.satırdaki bedeller üzerinden Oran alanında belirtilen oranda KDV program tarafından otomatik hesaplanacaktır.
26, 27 - İhtiyaten (önlem olarak) açılmış olup, bugün için işlevi yoktur.
28 - Üzerinden KDV hesaplanmış olan 6, 8,10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24 ve 26 nolu satırlardaki matrahların toplamı program tarafından hesaplanıp yazılır.
29 - 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25 ve 27 nolu satırlarda yer alan KDV tutarlarının toplamı program tarafından hesaplanıp yazılır.
30 - Daha önce KDV’si indirilmiş malın iadesi (alış iadesi), daha önce yapılan KDV indiriminin sonradan indirim yasağına girmesi (madde.30/c) indirim hakkı tanınmayan işlem yapılması nedeniyle daha önce yapılmış olan KDV indiriminin gerekli olması, faturada fazla veya yersiz KDV gösterilmiş olması ve benzeri herhangi bir nedenle, bu döneme ait hesaplanan KDV’ye ilave edilmesi gereken tutarların toplamı bu satıra yazılır.
31 - 29 ve 30 numaralı satırlardaki rakamların toplamı program tarafından hesaplanıp yazılır.
32 - Varsa bir önceki dönemden devren gelen KDV ( 190.Devreden KDV hesap bakiyesi) bu satıra yazılır. Şayet daha önceki bir beyannamede doğmuş olan ihraç kayıtlı teslimle ilgili olarak ihracat gerçekleşmişse ve mükellef söz konusu iade hakkını nakden ya da mahsuben iade yoluyla değil indirim yoluyla gidermek isterse, ilgili ihraç kayıtlı teslim nedeniyle doğan KDV iade hakkını da dilekçe verip gümrük beyannamelerinin Noter veya YMM (Yeminli Mali Müşavir) onaylı örneklerini ekleyerek bu satıra ilave edebilir. (39 numaralı KDV Genel Tebliği D Bölümü).
33 - Beyannamenin ait olduğu dönemde indirilen KDV'lerin toplamı bu satıra yazılır.
34 - Satılan ve KDV'si daha önce beyan olunan mal ve hizmetin iadesi (fatura iptali veya iade fatura gelmesi) nedeniyle, indirim suretiyle düzeltilmesi gereken KDV tutarı bu satıra yazılır.
35 - 43. numaralı Tebliğ çerçevesinde Türkiye’de ikamet etmeyen kişilere yapılan ve KDV’si beyan olunan satışlarla ilgili olarak, bu kişilerin malı yurtdışına çıkarmaları üzerine (aynı anda veya daha sonra) söz konusu alıcılara mükellef tarafından yapılan KDV iadeleri, bu satırda indirim olarak gösterilir. Yurtdışına çıkışın teşvik edilmesi halinde, indirim yapıldığı ayda indirimle giderilemeyen KDV varsa ve istenirse, Tablo 9’da gösterilmek suretiyle iade talebine konu edilebilir.
36 - 61. numaralı Tebliğe göre yapılan satışlarda özel fatura kullanılmakta ve özel faturalar KDV’siz düzenlenmektedir. Özel faturalarda KDV gösterilmemesine rağmen bu faturalar KDV’li düzenlenmiş gibi ilgili oranları üzerinden hesaplanan KDV beyan edilmektedir. Başka bir deyişle; bu satışa ait olan faturada gösterilmemiş bulunan KDV, beyannamenin 25. satırında gösterilir. Satıcı onaylı fatura ve döviz alım belgesi temin ettiğinde, daha önce bir anlamda gereksiz beyan ettiği bu KDV tutarını, 36. satırda indirim olarak gösterir. Beyanname verilinceye kadar olan sürede onaylı fatura ve döviz alım belgesi temin edilen satışlara ait olup, 25. satırda fuzulen gösterilmiş bulunan KDV tutarı, aynı aya ait beyannamenin 36. satırında gösterilerek (+/- ) birbirini götürür. Ancak onaylı fatura ve döviz alım belgesi daha sonra ele geçirildiğinde bu gösterim şekli KDV ödemesine yol açabilir. Onaylı fatura ve döviz alım belgesinin temin edilmesine bağlı olarak daha sonraki aylara ait beyannamenin 36. satırında gösterilmek suretiyle indirim konusu yapılır, bu ayda indirimle giderilemeyen KDV varsa ve istenirse 9 numaralı tablo doldurulmak suretiyle iade talebine konu edilebilir.
37 - 32, 33, 34, 35 ve 36 numaralı satırlardaki indirim unsurlarının toplamı program tarafından hesaplanıp yazılır.
İndirilecek KDV Tutarlarının Oranlara Göre Dağılımı;
İndirilecek KDV Tutarı oranlarına göre (%1, %8, %18) “KDV TUTARI” alanında belirtilir. Alınan Mal ve Hizmete Ait Bedeli ve Toplamı program otomatik hesaplar.
38 - 31 inci satırdaki toplam hesaplanan KDV den 37 nci satırdaki indirimler toplamı düşüldüğünde bulunan fark pozitif ise bu fark 89 uncu satırda yazılı rakam ile mukayese edilir. Bunlardan küçük olan rakam (31-37 farkı veya 89 dan hangisi küçükse) 38 inci satıra yazılır.
39 - 31 no.lu satırdaki rakamdan 37 ve 38 no.lu satırlardaki rakamlar çıkarıldığında bulunan sonuç pozitif ise bulunan tutar ödenecek olan KDV tutarı olarak bu satıra yazılır. Yani (31-37)-38= Pozitif ise program tarafından 39 a yazılır, negatif ise 39 uncu satır 0 olur.
40 - 37 nci satırdaki indirimler toplamı, 31 inci satırdaki hesaplanan KDV toplamından büyükse (indirimle giderilemeyen KDV durumu varsa), bu indirimle giderilemeyen KDV, 82 no.lu satırdaki tutarla karşılaştırılacak, bunlardan küçük olanı 40 ıncı satıra yazılacaktır.
41 - 37 nci satırdaki indirimler toplamına 83 üncü satırdaki rakam ilave edilir, bulunan meblağdan 31 inci ve 40 ıncı satırlardaki rakamlar çıkarılarak bulunan rakam pozitif ise sonraki döneme devreden KDV olarak 41 inci satıra program tarafından yazılır.
42 - KDV si, perakendeci kârını da kapsayacak şekilde daha önce ödenmiş olan, sigara, gazete-dergi gibi özel matrah şekillerine tabi (Madde 23/a ve b kapsamındaki) işlemleri yapan perakendeci bayiler, bu işlemlerden sağladıkları hâsılatı bu satırda bilgi olarak gösterirler. Bu işlemler beyannamenin başka hiçbir yerinde beyan edilmeyecektir. Altın, gümüş ve kıymetli taştan yapılmış eşya teslimlerinde matraha dâhil olmayan tutar bu satırda, bedelin matraha dâhil edilmiş olan kısmı ise Tablo 1 de (10 uncu satırda) gösterilecektir.
43 - 28, 42, 56, 68 no.lu satırlardaki rakamların toplamı program tarafından hesaplanıp yazılır. Bu toplam o dönemdeki KDV nin konusuna giren istisna edilmiş veya özellik taşıyan tüm işlem bedelleri toplamını ifade etmekte olup, eski beyannamenin 6 ncı satırındaki rakama tekabül etmektedir.
|
Bilindiği üzere KDV Beyannamesi KDV nin konusuna giren işlemlerin beyan edildiği bir beyannamedir. Bir işlemin KDV nin konusuna girebilmesi için, mal teslimleri bakımından teslim anında malın Türkiye’de olması, hizmet şeklinde işlemler bakımından ise hizmetin yurt içinde cereyan etmesi (veya hizmet yurt dışında icra edilmekle beraber hâsılat ve maliyet kayıtlarının Türkiye’de olması) gerekir. Örnek vermek gerekirse; yurtdışında taahhüt işi yapan bir firmanın Türkiye’deki bilançosunda kayıtlı fakat millî olmayan iş makinesi yurt dışında iken satılırsa, satış faturası Türkiye’den kesilip gönderilse dahi bu teslim Türkiye dışında cereyan ettiği için KDV nin konusuna girmez ve söz konusu fatura KDV beyannamesinin hiçbir yerinde gösterilmez. Aynı şekilde transit ticarete konu mallar şirketin mal varlığına girip çıkmasına ve satışının fatura ile belgelenmesine rağmen, bu mallar millîleştirilmeksizin satışa konu olduğu için KDV nin konusuna girmez ve KDV beyannamesinde hiçbir şekilde gösterilmez.. |
44 - Bu satır 43 üncü satırdaki rakamların kümülâsyonu için açılmıştır. Takvim yılı itibariyle Ocak ayından başlamak üzere Aralık ayının sonuna kadar 43 üncü satırlara yazılmış olan rakamlar toplamını gösterir. Özel hesap dönemi bulunan mükellefler de bu kümülâsyonu Ocak’tan itibaren başlatacaklardır. Yıl içinde işe başlayanlar, işe başladıkları aydan itibaren 43 üncü satırlardaki rakamların kümülâsyonunu bu satırda gösterirler. Ocak ayında 43 ve 44 üncü satırlardaki rakamlar eşittir. Şubat ve müteakip aylarda 44 üncü satır takvim yılı başından ilgili ayın sonuna kadar olan süreye ait 43 üncü satırlar toplamını gösterir. Bu kümülâsyonun istatistikî amaç taşıdığı anlaşılmaktadır. Söz konusu kümülasyon ile mükellefin gelir tablosunu karşılaştırıp bundan anlam çıkarmaya çalışmak doğru değildir. Çünkü gelir tablosundaki hasılat ile 44 üncü satırdaki kümülasyon birçok nedenle farklılık gösterebilir. Böyle bir çapraz kontrol geçmişte yapılmaya çalışılmış fakat başarısız olmuştur.
45 - İlgili ayda kredi kartı slipi imzalatılmak suretiyle tahsil edilen satış bedelleri ile kart sahiplerinin imzası olmaksızın onların kredi kartı hesabından düşülen tutarlar; kart türü, banka ve farklı vergi oranları itibariyle herhangi bir ayırıma tabi tutulmadan tek bir rakam olarak bu satırda belirtilir. (Gelecekte yapılacak teslim ve hizmetler ile geçmişte yapılmış teslim ve hizmetlerin bedellerinin tahsili amacıyla kredi kartı slipi imzalatılması hallerinde bu tahsilât ilgili aydaki 43 üncü satıra girmediğinden söz konusu kredi kartı tahsilâtları 45 inci satıra yazılacak rakama dâhil edilmeyecektir.)
Kod No : Kısmi istisna ve iade hakkı doğuran işlem kodu açılan listeden seçilecektir.
KDVK MD. No : Kod No seçildiğinde KDVK MD. No otomatik gelecektir.
|
|
İSTİSNALAR VE İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLER LİSTESİ
|
|
KOD NO |
KDVK MD. NO |
KISMİ İSTİSNALAR
|
|
201 |
17 / 1 |
Kültür ve eğitim amacı taşıyan işlemler |
202 |
17 / 2 - a |
Sağlık, çevre ve sosyal yardım amaçlı işlemler |
203 |
17 / 2 - b |
Eğitim ve sosyal yardım amaçlı bedelsiz teslimler |
204 |
17 / 2 - c |
Yabancı diplomatik organ ve hayır kurumlarının bağışlarıyla ilgili mal ve hizmet alışları |
205 |
17 /2 - d |
Taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin teslimler ve mimarlık hizmetleri |
206 |
17 / 2 - e |
Mesleki kuruluşların işlemleri |
207 |
17 / 3 |
Askeri fabrika, tersane ve atölyelerin işlemleri |
208 |
17 / 4 - c |
Birleşme, devir, dönüşüm ve bölünme işlemleri |
209 |
17 / 4 - e |
Banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler |
210 |
17 / 4 - g |
Kıymetli taş ve madenlerin, kıymetli kâğıtların, hurda ve atık malların teslimi |
211 |
17 / 4 - h |
Zirai amaçlı veya köy tüzel kişiliklerince yapılan içme suyu teslimleri |
212 |
17 / 4 -ı |
Serbest bölgelerde verilen hizmetler |
213 |
17 / 4 - j |
Boru hattı ile yapılan petrol ve gaz taşımacılığı |
214 |
17 / 4 - k |
Sanayi bölgelerindeki arsa ve işyeri teslimleri ile konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri |
215 |
17 / 4 - l |
Varlık yönetim şirketlerinin işlemleri |
216 |
17 / 4 - m |
Tasarruf mevduatı sigorta fonunun işlemleri |
217 |
17 / 4 - n |
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne verilen haber hizmetleri |
218 |
17 / 4 - o |
Gümrük antrepoları, geçici depolama yerleri, gümrüklü sahalar ve vergisiz satış yapılan mağazalarla ilgili hizmetler |
219 |
17 / 4 - p |
Hazine ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün işlemleri |
220 |
Geçici 10 |
Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 28 ve 29. maddeleri kapsamındaki teslimler |
221 |
Geçici 15 |
Konut yapı kooperatifleri, belediyeler ve sosyal güvenlik kuruluşlarına verilen inşaat taahhüt hizmeti |
222 |
Geçici 19 |
Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'de yapılan toplantılarla ilgili teslim ve hizmetler |
223 |
Geçici 20 / 1 |
Teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan işlemler |
224 |
Geçici 21 |
Karayolları ve Orman Genel Müdürlüklerinin taşınmaz teslimleri |
250 |
|
Diğerleri |
|
|
|
|
46, 48, 50, 52, 54 - Bu satırlarda kısmî istisna kapsamına girdiği için KDV hesaplanmaksızın yapılan işlem bedelleri yazılacaktır. Kısmî istisna kapsamındaki işlemler KDV indirim ve iade hakkı vermeyen fakat KDV hesaplanmaksızın yapılan işlemlerdir. Bu işlemlerin neler olduğu, kod numaraları ve KDV Kanunu’ndaki ilgili madde numaraları yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.
56 - 46, 48, 50, 52 ve 54 no.lu satırlardaki kısmî istisna kapsamına giren işlem bedellerinin toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
47, 49, 51, 53, 55 - Bu satırlara 46, 48, 50, 52, 54 no.lu satırlarda tutarları belirtilmiş olan kısmî istisna kapsamındaki işlemler için yüklenilmiş olan KDV tutarları yazılacaktır. Daha önceki beyannamede böyle bir satır yer almamaktaydı. Yeni beyanname ile kısmî istisna kapsamındaki teslim ve hizmetler için yüklenilmiş olan KDV tutarı bilgi olarak istenmektedir. Bir denetim esnasında bu KDV nin indirilmemiş olduğu veya indirilmiş ise indirim iptaline tabi tutulup tutulmadığı kontrol edilecektir. Kısmî istisna kapsamında KDV siz olarak yapılan teslim ve hizmetlere ilişkin yüklenilmiş olan KDV ler indirilemeyeceği için bu satırlarda yazılı rakamların 33 üncü satıra dâhil edilmesi mümkün değildir. Şayet bu dönemde kısmî istisna kapsamında yapılmış olan teslim veya hizmet için daha önceki dönemlerde indirilmiş KDV ler var ise bunlar kısmî istisna uygulanarak işlem yapılan aya ait KDV beyannamesinin 30 uncu satırında gösterilir. Kısmî istisna kapsamındaki işlem ile bu işleme ait KDV yüklenimi aynı aya rastladığında bu yüklenimin indirimler arasında yer alması ve aynı rakamın 30 uncu satırda gösterilmesi suretiyle indirim etkisinin ortadan kaldırılması da mümkündür.
57 - 47, 49, 51, 53 ve 55 no.lu satırlardaki kısmî istisna kapsamına giren işlemlerle ilgili olarak yüklenilmiş KDV tutarları toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
Kod No : Kısmi istisna ve iade hakkı doğuran işlem kodu açılan listeden seçilecektir.
KDVK MD. No : Kod No seçildiğinde KDVK MD. No otomatik gelecektir.
KOD NO. |
KDVK MD. NO. |
TAM İSTİSNALAR |
301 |
11 / 1 - a |
Mal ihracatı |
302 |
11 / 1 - a |
Hizmet İhracatı |
303 |
11 / 1 - a |
Roaming hizmetleri |
304 |
13 / a |
Deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının teslimi ile inşa, tadil, bakım ve onarımları |
305 |
13 / b |
Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler |
306 |
13 / c |
Petrol aramaları |
307 |
13 / c |
Kıymetli madenlerin arama, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetleri |
308 |
13 / d |
Teşvikli yatırım mallarının teslimi |
309 |
13 / e |
Liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi |
310 |
13 / f |
Ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetler |
311 |
14 |
Uluslararası taşımacılık |
312 |
15 / a |
Diplomatik organ ve misyonlara yapılan teslim ve hizmetler |
313 |
15 / b |
Uluslararası kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetler |
350 |
|
Diğerleri |
58, 60, 62, 64, 66 - Bu satırlarda tam istisna kapsamına giren yani indirim ve iade hakkı bulunan istisnalar uygulanmak suretiyle yapılan işlemlerin bedelleri gösterilir. Bu işlemlerin neler olduğu, kod numaraları ve KDV Kanunu’ndaki ilgili madde numaraları yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.
68 - 58, 60, 62, 64 ve 66 no.lu satırlardaki tam istisna kapsamına giren işlem bedellerinin toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
59, 61, 63, 65, 67 - Bu satırlara, hizasındaki istisna işlemle ilgili olarak yüklenilmiş olan ve İADESİ İSTENEN KDV tutarı yazılır. İADE İSTEMEK MECBURİ DEĞİLDİR. İADE İLE UĞRAŞMAK İSTEMEYENLER BU SATIRLARIN TAMAMINA VEYA BAZILARINA “SIFIR veya 0” YAZABİLİRLER. Böylelikle KDV iade haklarını devrolan KDV yoluyla kullanacaklarını beyan etmiş olurlar. (Daha sonra bu tercih değiştirilerek, düzeltme beyannamesi vermek suretiyle iade talebinde bulunmak mümkündür.) İadesi istenecek olan tutarın, istisna işlemle ilgili olarak direkt yüklenilen KDV lere, istenirse genel gider KDV payının ve bu işlemde kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymetlerle ilgili olarak bu ayda indirilen veya daha önce indirilmiş olup, önceki aylardan devren gelen KDV nin içinde bulunan KDV lerin ilavesi suretiyle tespiti mümkündür. İadesi istenen KDV prensip olarak istisna işlem bedelinin genel KDV oranı ile çarpımı sonucu bulunan rakamı geçemez. Ancak zararına satış, yüksek oranlı girdi kullanımı, genel gider KDV payı ekleme gibi kabul gören izahlarla bu sınırın üstünde iade istenebilir. Fakat sınır aşımı amortismana tabi iktisadi kıymet KDV sinden kaynaklanıyorsa aşan bu kısım kabul edilmez.
69 - 59, 61, 63, 65 ve 67 no.lu satırlardaki tam istisna kapsamına giren işlemlerle ilgili olarak yüklenilmiş olup iadesi istenen KDV tutarları program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
Kod No : Kısmi istisna ve iade hakkı doğuran işlem kodu açılan listeden seçilecektir.
KDVK MD. No : Kod No seçildiğinde KDVK MD. No otomatik gelecektir.
KOD NO. |
KDVK MD. NO. |
DİĞER İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLER |
401 |
8 / 2 |
Fazla ve yersiz ödenen vergiler (İndirim hakkına sahip olanlara iade edilecek fazla ve yersiz vergilerle ilgilidir. TABLO 9'a aktarılırken "Teslim ve Hizmet Bedeli" sütununa fazla ve yersiz verginin kaynaklandığı işlem bedelinin KDV hariç tutarı, "İadeye Konu Olan KDV" sütununa ise ilgili KDV Genel Tebliğlerine göre belirlenecek KDV tutarı yazılacaktır.) |
402 |
9 / 2 |
Kısmi Tevkifat uygulanan işlemlerde alıcı tarafından beyan edilecek KDV (Alıcının kısmi tevkifat uyguladığı teslim ve hizmetlerle ilgilidir. Satıcı tarafından doldurulacaktır. TABLO 9'a aktarılırken "Teslim ve Hizmet Bedeli" sütununa işlem bedelinin KDV hariç tutarı, "İadeye Konu Olan KDV" sütununa alıcının sorumlu sıfatıyla beyan etmek üzere tevkif ettiği KDV tutarı yazılacaktır.) |
403 |
11 / 1 - a |
61 No.lu KDV Genel Tebliği kapsamındaki satışlarla ilgili yüklenilen KDV (TABLO 9'a aktarılırken, bu dönemde veya önceki dönemlerde yapılan 61 No.lu KDV Genel Tebliği kapsamındaki satışların, istisna şartları bu dönemde oluşan (Onaylı Özel Faturası ve Döviz Alım Belgesi bu dönemde temin edilen) kısmı ve bu kısma isabet eden yüklenilen KDV tutarı yazılacaktır.) |
404 |
11 / 1 - b |
Vergisi bu dönemde alıcıya iade edilen 43 No.lu KDV Genel Tebliği kapsamındaki satışlarla ilgili yüklenilen KDV (TABLO 9'a aktarılırken, bu dönemde veya önceki dönemlerde yapılan ve hesaplanan vergisi bu dönemde alıcıya iade edilen 43 No.lu KDV Genel Tebliği kapsamındaki teslimlerin bedeli ve bu teslimlerle ilgili yüklenilen KDV tutarı yazılacaktır.) |
405 |
11/1-c ve Geçici 17 |
İhracatı bu dönemde gerçekleşen indirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimleri ile ilgili yüklenilen KDV farkı (İndirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslim edildiği dönemde bu fark 91. satıra yazılmaktadır. Mallar ihraç edildiğinde farkın gerçekleşen ihracata isabet eden kısmı TABLO 13'ün 405. satırı aracılığıyla TABLO 9'a aktarılacaktır.) |
406 |
29 / 2 |
İndirimli orana tabi işlemler (İndirimli orana tabi işlemlerle ilgili aylık mahsuben iade talep edenler tarafından doldurulacaktır. TABLO 9'a aktarılırken "Teslim ve Hizmet Bedeli" sütununa iadesi talep edilen indirimli orana tabi işlemlere ait bedel, "İadeye Konu Olan KDV" sütununa ise ilgili Genel Tebliğlere göre belirlenecek aylık mahsuben iade tutarı yazılacaktır.) |
407 |
11 / 1 - a |
61 No.lu KDV Genel Tebliği kapsamındaki teslimlerle ilgili düzeltilecek KDV (Bu dönemde veya önceki dönemlerde yapılan 61 No.lu KDV Genel Tebliği kapsamındaki satışların, istisna şartları bu dönemde oluşan (Onaylı Özel Faturası ve Döviz Alım Belgesi bu dönemde temin edilen) kısmı üzerinden hesaplanan KDV yazılacaktır.) |
450 |
|
Diğerleri |
70, 72, 74, 76, 78 - Bu satırlarda iade hakkı doğuran diğer işlemlerle ilgili teslim bedelleri ve bu bedellere ait kod numaraları ile ilgili madde numaraları yer alacaktır. İade hakkı doğuran diğer işlemlerin neler olduğu yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.
80 - 70,72, 74, 76 ve 78 no.lu satırlardaki diğer hakkı doğuran işlemlerin bedelleri toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
71, 73, 75, 77, 79 - Bu satırlara, iade hakkı doğuran diğer işlemlerle ilgili olarak İADESİ İSTENEN KDV tutarları yazılır. İADE İSTEMEYEN YANİ İADE HAKKINI DEVRALAN KDV YOLUYLA KULLANMAK İSTEYENLER BU SATIRLARA 0 (SIFIR) YAZACAKLARDIR.
81 - 71, 73, 75, 77 ve 79 no.lu satırlardaki diğer hakkı doğuran işlemlerle ilgili olarak iadesi istenen tutarlar toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
82 - Bu satıra 69 ve 81 inci satırlardaki iadesi istenen rakamlar toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
83 – (İPTAL EDİLDİ) İhraç kaydıyla teslime konu edilmiş olup, tecil edilememiş bulunan ve dolayısıyla ihracat gerçekleştiğinde iadesi gereken KDV den, bu dönemde iade edilebilir hale gelmiş yani ihracı tevsik edilebilen kısım bu satıra yazılmaktaydı. Böylelikle ihraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanan KDV iadeleri aylık periyotlar halinde istenebilmekteydi. Fakat bu satırın uygulanmasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle 95 nolu KDV Genel Tebliğ’inin 4.1. bölümü ile bu satır iptal edilmiştir. İhraç kayıtlı teslimlerden kaynaklanan iadeler eskiden olduğu gibi ihracat gerçekleştikçe dilekçe ile ve ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı aydaki 91 nolu satırda yazılı rakama istinaden talep edilebilecektir. (33 nolu KDV Sirküleri) Ancak 24 sayılı KDV Sirkülerinde ve 95 sayılı KDV Genel Tebliği’nin 4.1 bölümünde belirtildiği üzere, o ayda hem tecil hem iade çıkmışsa, gerçekleşen kısmı ihracat orantı dâhilinde kısmen iadeyi, kısmen terkini sağlamaktadır.
Teslim ve Hizmet Bedeli : Bu satırlarda KDV Kanunu 11/1-c ve Geçici 17 nci maddeleri kapsamında İHRAÇ KAYDIYLA yapılan teslim bedelleri KDV oranlarına göre ayrımlı olarak yazılacaktır.
84, 86, 88 - Bu satırlara Teslim ve Hizmet Bedeli satırlarında belirtilmiş bedeller hizalarındaki orana göre program tarafından hesaplanıp yazılacaktır.
89 - 84, 86 ve 88 no.lu satırlarda yazılı olan ihraç kayıtlı teslimlerle ilgili olarak hesaplanmış (fakat müşteriden tahsil edilmemiş) KDV tutarlarının toplamı program tarafından hesaplanıp bu satıra yazılır.
85, 87 - Bilindiği üzere, %1 veya %8 orana tabi malların ihraç kaydıyla tesliminde tecil edilecek KDV çıkmamışsa iade tutarı teslim KDV si olan %1 veya %8 oranla hesaplanmış meblağdan ibaret kalmaktadır. Satıcının bu teslimle ilgili yüklendiği KDV, %1 veya %8 oranla hesaplanan teslim KDV sinden fazla ise bu fazlalık da iade konusu olabilmektedir. Şayet böyle bir durum varsa, 85 ve 87 no.lu satırlara %1 veya %8 oranlı olup ihraç kaydıyla teslim edilmiş mallar için yüklenilmiş olan ve teslim KDV sinden daha büyük tutarda bulunan KDV tutarları yazılacak, böyle bir durum yoksa boş bırakılacaktır. Yüklenilen KDV % 1 veya % 8 olarak hesaplanan KDV den fazla ise fakat mükellef bu fazlalığın iadesini istemiyorsa, 85 ve 87 nci satırları boş bırakmak suretiyle bu iade hakkından vazgeçebilir.
90 - 89 uncu satırdaki rakamdan 38 inci satırdaki rakam çıkarıldığında bulunan fark program tarafından bu satıra yazılır.
91 - Bu satır bu dönemde ihraç kaydıyla teslim edilmiş olan mallarla ilgili olarak, ihracat gerçekleştiğinde yüklenim vergi farkı olarak ne kadar iade yapılacağını göstermektedir. 91 inci satıra yazılacak rakamı bulabilmek için bu beyannamedeki 85 ve 87 nci satırlardaki rakamlar toplanır, bundan 84 ve 86 ncı satırlardaki rakamların toplamı çıkarılır bu işlem program tarafından otomatik yapılır. Mallar ihraç edildiğinde, 91 no.lu satırdaki tutarın, gerçekleşen ihracata isabet eden kısmı, 9 no.lu tabloda 405 no.lu kod kullanılarak (79 no.lu satırda) gösterilir.
Beyannamenin Hangi Sıfatla Verildiği,
Varsa beyannameyi düzenleyen veya imzalayan S.M. veya S.M.M.M. nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu, tarihi burada yer alır.
Beyannameye Eklenecek Belgeler
Beyannameye eklenecek belgelerin ilgili bölümlerindeki alanlara adeti yazılır.
Ekler
Eklemek istenilen belgeler varsa bu bölümden eklenir.
İşlem Tipine göre gridin alanları değişir, grideki gerekli alanları doldurarak ekleme işlemi tamamlanır.