BEYANNAME

   
 
 

Geçici Vergi Beyannamesi

Geçici vergi gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme dönemlerinin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanıp ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır

Geçici Vergi tipi (Gelir Vergisi Mükellefleri İçin, Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin) belirtilir.



Mükellefe ait bilgiler bölümünde;

1 - Beyannamenin verileceği Vergi Müdürlüğü.

2 – Bulunduğu İl/İlçe.

İnternet Teslimleri İçin : Dönem Tipi, Dönem, Dönem Bitiş Ayı alanları listeden seçilir, Yılı alanı doldurulur.

3 - Mükellefin vergi numarası veya T.C. vatandaşı olan gerçek kişi mükellefler T.C. kimlik numaralarını bu satıra yazarlar. Kurumlar bu satırı boş bırakırlar.

4, 5 - Soyadı (Unvanı) ve Adı: Mükellefin soyadı ve adı (mükellef gerçek kişi değilse 4. ve 5. satırlara mükellefin unvanı yazılır).

6 - İş yeri adresi, posta kodu, varsa telefon ve fax numaraları ilgili bölümlere yazılır.

Matrah Bildirimi;

7 - Ticari kazanç elde eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri doldurur. Elde edilen kar var ise hesaplanan kar, kar bölümüne, kar elde edilmemiş, zarar mevcutsa zarar bölümüne hesaplanan kar ya da zarar yazılır.

8 - Serbest meslek erbapları o dönemde elde ettikleri kar ya da zararı yazarlar.

9 - Dönem içinde gider hesapları içinde gösterilen kanunen kabul edilmeyen giderler bu satıra yazılır. (Sonraki satırlarda kara eklenmek üzere)

10 - Vergi kanunlarına göre istisna kazançlar var ise; zarar olsa dahi indirilecek istisnalar satırına yazılır. Örneğin; sadece faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere serbest bölgelerde yürütülen faaliyetlerden elde edilen kazançlar istisna kazançlardır.

11 - 7 ve 8 numaralı satırlardaki karlara 9 numaralı satırdaki kanunen kabul edilmeyen giderler eklenerek kar ve ilaveler toplamı program tarafından yazılır.

12 - 7 ve 8 numaralı satırlardaki zararlara, zarar dahi olsa istisna kazançlar eklenerek zarar ve indirimler toplamı program tarafından yazılır.

13 - Zarar ve indirimler toplamı kar ve ilaveler toplamından fazla ise; 12 numaralı satırdaki tutardan 11 numaralı satırdaki tutar çıkarılarak (12-11) zarar olarak program tarafından 13 numaralı satıra yazılır.

14 - Kar ve ilaveler toplamı zarar ve indirimler toplamınan fazla ise; 12 numaralı satırdaki tutardan 11 numaralı satırdaki tutar çıkarılarak (11-12) kar olarak program tarafından 14 numaralı satıra yazılır.

15 - Geçmiş yıllarda zarar edilmişse; vergi kanunları çerçevesinde geçmiş yıllardaki zararlar bu satıra yazılır. (Kardan mahsup edilmek üzere) Geçmişe doğru en fazla 5 yıl dönülerek bulunan zararlar yazılabilir.

16 - 14 numaralı satırdaki kardan 15 numaralı satırdaki geçmiş yıl zararları çıkarılarak 16 numaralı satırdaki indirime esas tutar program tarafından hesaplanıp yazılır.

17, 18, 19, 20 - Bu satırlar indirimlere ait satırlardır. Vergi kanunlarınca indirim kabul edilen işlemlere ait tutarlar hesaplanarak bu satırlara yazılır.

21 - 17, 18, 19, 20 numaralı satırdaki indirimlerin toplamları program tarafından hesaplanıp yazılır.

22 - Eğer o döneme ilişkin zarar bulunmuşsa; 13 numaralı satırdaki bu zarar tutarı 22 numaralı satıra program tarafından yazılır.

23 - 16 numaralı satırda bulunan indirime esas tutardan 21 numaralı satırdaki indirimler toplamı çıkarılarak geçici vergi matrahı (üzerinden geçici vergi hesaplanacak tutar) olarak program tarafından yazılır.


Vergi Bildirimi;

24 - 23 numaralı satırdaki geçici vegi matrahı tutarı program tarafından bu satıra aktarılır.

25 - Vergi kanunlarında yer alan oranlar uygulanarak (gelir vergisi mükllefleri için %15, kurumlar vergisi mükellefleri için %20) döneme ait geçici vergi hesaplanır ve bu satırlara yazılır.

26 - Aynı yıl içinde daha önceki dönemlerde verilen geçici vergi beyannamelerinde yer alan hesaplanan geçici vergi tutarlarından en yüksek olanı bu satıra yazılır.

27 - 25 numaralı satırdaki hesaplanan geçici vergiden 26 numaralı satırdaki önceki dönemlerde ödenen en yüksek tutar çıkarılarak bulunan fark program tarafından bu satıra yazılır.

28 - Aynı dönem içinde yapılan tevkifat tutarı ile yazılır.

29 - 26 numaralı satırdaki daha önce hesaplanan geçici vergi tutarı ile 28 numaralı satırdaki tevkifat tutarı toplanarak program tarafından bu satıra yazılır.

30 - 25 numaralı satırda yer alan dönemde hesaplanan geçici vergi tutarından 29 numaralı satırdaki mahsup edilecek geçici vergi, tevkifat tutarı toplamı çıkarılarılarak bulunan tutar ödenecek geçici vergi tutarı olarak program tarafından bu satıra yazılır.

31 - Mahsup edilecek tevkifat tutarı ödenmesi gereken geçici vergiden fazla ise; aradaki fark sonraki döneme devreden tevkifat tutarı olarak program tarafından bu satıra yazılır (28-27).

32 - Beyannamenin Hangi Sıfatla Verildiği;

Beyannamenin hangi sıfatla verildiği (Mükellef, Mirasçı, Kanun Temsilcisi) belirtilir.

Vergi Kimlik No : Vergi dairesince verilen on haneli vergi kimlik numarası yazılacaktır.

Adı ve Soyadı : Beyannameyi verenin adı, soyadı veya unvanı belirtilir.

T.C. Kimlik No : T.C. vatandaşı olan gerçek kişi mükellefler T.C. kimlik numaralarını bu satıra yazarlar. Kurumlar bu satırı boş bırakırlar.

Ticaret Sicil No : Mükellefin ticaret sicil no.su bu satıra yazılır.

E-Posta Adresi : Varsa mükellefin e-mail adresi bu satıra yazılır.

İrtibat Telefonu : Mükellefin telefon numarası bu satıra yazılır.

Tarih : Beyannamenin tanzim edildiği tarih (01 01 2010 gibi) yazılır.

32 - Beyannameyi Düzenleyen S.M. veya S.M.M.M.

Varsa beyannameyi düzenleyen veya imzalayan S.M. veya S.M.M.M. nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu, tarihi burada yer alır.

33 – Beyanname Gönderen Mükellef SM/SMM/YMM; .

Varsa beyannameyi gönderen S.M, S.M.M.M veya YMM. nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu burada yer alır.

33 – YMM Bilgileri

Varsa beyannameyi gönderen YMM.nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu burada yer alır.

EKLER

“İstisnalar”, 4325 Say.Kan.Kaps.Kazanç. Ait Gelir Ver.İnd.İlş.Bildirim”, “Fatura Bilgileri”, “Gelir Tablosu”, “İşletme Hesabı Özeti”, “Serbest Meslek Kazançlarına İlişkin Bildirim” ve “Dar Mükellef Ulaştırma Kurumu Hasılat Defteri” bölümlerinden oluşur.


İstisnalar;

“İstisna Türü”, “Kar”, “Zarar” kolonları bulunur. Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Elde Edilen Kazanç, Serbest Bölgelerden Elde Edilen Kazanç ve 4691 Sayılı Kanun Kapsamında ki istisna bilgileri ilgili alanlara yazılır. Seçilen istisna türü için aynı anda “Kar” ve “Zarar” bilgisi dolu olamaz. Kazancın bu tabloda yer alan istisna kazançlardan ibaret olması halinde geçici vergi hesaplanmayacaktır.

4325 Sayılı Kanun Kapsamındaki Kazançlara Ait;

Geçici Vergi İndirimine İlişkin Bildirimler ilgili alanlarda kullanıcı tarafından belirtilir.

Fatura Bilgileri;

“Ticari Kazanç” Zarar yada Kar bilgilerinden birine bilgi girilmişse bu ekin kullanıcı tarafından doldurulması zorunludur. Bu tabloya, geçici vergi dönem sonu itibarıyla merkezde ve varsa şubelerde kullanılan her bir seriye ait en son faturada yer alan bilgiler yazılır. Merkez ve şubelerde kullanılan belgelerin farklı matbaalarda bastırılması halinde her bir matbaanın vergi kimlik numarası ayrı ayrı yazılır.

Gelir Tablosu; 

“Açıklama” ve “Cari Dönem” kolonları bulunur. “Dipnot” kullanıcı tarafından varsa açıklamaların girilebileceği alandır. “Teşebbüs veya Ortaklığın Unvanı” alanından ilgili işletme seçilerek bilgileri girilir. Muhasebe usul ve esasları dikkate alınarak düzenlenen Gelir Tablosunda yer alan “Dönem Karı veya Zararı” ile vergi kanunlarına göre hesaplanarak geçici vergi beyannamesinin Ticari Kazanç veya Serbest Meslek Kazancı satırına yazılan kar veya zararı arasında farklılık bulunması halinde farklılığın nedeni “Gelir Tablosu”nun dipnot bölümünde belirtilir.

Kazancın Tespit Yöntemi tablosunda Tutulan Defter Türü “Bilanço” seçilen her işletme için Gelir Tablosu doldurulmalıdır.


İşletme Hesabı Özeti;

Müşteri Kodu açılan listeden seçilir. Tabloda giderler (Dönem Başı Emtia Mevcudu, Dönem İçinde Satın Alınan Emtia, Giderler) veya gelirler (Dönem İçinde Elde Edilen Hasılat, Diğer Gelirler, Dönem Sonu Emtia Mevcudu) den en az bir alan doldurulmalıdır. Giderler (Dönem Başı Emtia Mevcudu + Dönem İçinde Satın Alınan Emtia + Giderler) toplamı, gelirler (Dönem İçinde Elde Edilen Hasilat + Diğer Gelirler + Dönem Sonu Emtia Mevcudu) toplamından büyük ise “Zarar“ alanı hesaplanır. Giderler (Dönem Başı Emtia Mevcudu + Dönem İçinde Satın Alınan Emtia + Giderler) toplamı, Gelirler (Dönem İçinde Elde Edilen Hasılat + Diğer Gelirler + Dönem Sonu Emtia Mevcudu) toplamından küçük ise “Kar” alanı hesaplanır. Kazancın Tespit Yöntemi tablosunda Tutulan Defter Türü “İşletme Hesabı Özeti” seçilen her işletme için İşletme Hesabı Özeti girilmelidir.


Serbest Meslek Kazançlarına İlişkin Bildirim;

“Faaliyetin Türü”, “Gayrisafi Hasılat”, “İndirilecek Giderler”, “Kar”, “Zarar” ve “Kesilen Gelir Vergisi” kolonları bulunur. “Faaliyetin Türü” alanına “www.gelirler.gov.tr” İnternet adresinden, İnternet Vergi Dairesi / Faaliyet Kod ve Adı listesinden ilgili faaliyet türü bulunarak doldurulmalıdır. Serbest Meslek Kazancı Zarar yada Kar bilgilerinden birine bilgi girilmişse bu ekin doldurulması zorunludur. “Gayrisafi Hasılat” kolonuna bilgi girilmelidir. “Kesilen Gelir Vergisi” kolonuna girilen bilgi sadece serbest meslek kazanca ilişkin geçici vergiden mahsup edilecektir. Toplamlar program tarafından otomatik hesaplanır.


Dar Mükellef Ulaştırma Kurumu Hâsılat Defteri;

“Toplam Hâsılat Tutarı” ve “Kurum Kazancı” belirtilir. “Ulaştırma Türü” açılan listeden seçilir, “Ortalama Emsal Nisbeti” ulaştırma türüne göre otomatik gelecektir.