Kurumlar Vergisi, kurum kazançları üzerinden alınan bir vergi türüdür. Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur. Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden % 20 oranında alınır.
Mükellefe ait bilgiler bölümünde;
1 - Beyannamenin verileceği Vergi Müdürlüğü.
2 – Bulunduğu İl/İlçe.
İnternet Teslimleri İçin : Dönem Tipi, Dönem, Dönem Bitiş Ayı alanları listeden seçilir, Yılı alanı doldurulur.
3 - Mükellefiyet Şekli: Mükellefler, dar veya tam mükellef olmalarına göre durumlarına uygun kısmı işaretleyeceklerdir.
4 - İlk satırda Dönem belirtilir (Yıllık veya 12 Aylık Özel Hesap Dönemi), ikinci satırda ise Yıl ve 12 Aylık Özel Hesap Dönemi seçildiyse Bitiş Ayı belirtilir.
5 - Vergi Kimlik No: Mükellefler bu kısma, vergi dairesince kendilerine verilen on haneli vergi kimlik numarasını yazacaklardır.
6 - Kurum Sicil No: Şirketler ve kooperatifler ticaret sicil numarasını, vakıflar vakıf sicil numarasını, dernekler dernek sicil numarasını yazacaklardır.
Kurumun Kimlik ve Adres Bilgile
1 - Unvanı: Mükellef kurumun unvanı uygun kısaltmalarla yazılacaktır.
2 - Hukuki Yapısı: Mükellef kurumun hukuki niteliği yazılacaktır. (Anonim Şirket. , .İktisadi İşletme. Kooperatif. veya İş Ortaklığı. gibi.)
3 - Faaliyet Kodu: Yapılan işin niteliğine uygun olarak, (www.gelirler.gov.tr) internet adresinde yayımlanan listelerden tespit edilecek faaliyet kodu yazılacaktır. Birden fazla alanda faaliyette bulunan mükellefler, cirosu en yüksek olan faaliyetin kodunu yazacaklardır.
4 - Adres Değişikliği: Daha önce bildirilen adreste bir değişiklik olup olmadığına göre ilgili kutu işaretlenecektir.
5 - Kanuni veya İş Merkezinin Adresi: Kurumun kanuni veya iş merkezinin adresi ile ilgili ayrıntılar uygun kısaltmalarla yazılacaktır. Daha önce bildirilen adreste herhangi bir değişiklik yok ise bu kısım boş bırakılacaktır. İl kodu olarak ilin trafik kodu açılan listeden seçilecektir.
6 - Ülkesi: Buraya sadece dar mükellef kurumun ana merkezinin bulunduğu ülke adı yazılacaktır.
7 - E-Posta Adresi: Mükellef kurumla iletişimde kullanılabilecek bir e-posta adresi yazılacaktır. Bakanlık, mükellefle bu adres vasıtasıyla irtibat kurabilecektir.
8 - Bu satırlara, alan kodu ile birlikte söz konusu iletişim bilgileri ve diğer bilgiler yazılacaktır.
Dar Mükellefin Temsilcisinin Kimlik ve Adres Bilgileri;
TABLO-2. de yer alan. Dar Mükellefin Temsilcisinin Kimlik ve Adres Bilgilerine ilişkin bu bölüm, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde doldurulacaktır.
Kuruma Bağlı İşyerlerinin Türü ve Sayısı;
TABLO-3. de yer alan. Kuruma Bağlı İşyerlerinin Türü ve Sayısına ilişkin bu bölümde, kuruma bağlı işyerlerinin türü ve sayısı ayrı ayrı belirtilecektir, toplamları 17 no.lu satıra program tarafından yazılacaktır.
Geçmiş Yıl Zararları;
TABLO-4. de yer alan Geçmiş Yıl Zararlarına ilişkin bu bölümde, indirilmesi imkân dâhilindeki, geçmiş son beş yılın zararları ilgili satırlara yazılacak ve toplamları 28 no.lu satırda program tarafından gösterilecektir.
Kazanç Ve Matrah Bildirimi;
29 - Ticari Bilanço Karı, 30- Ticari Bilanço Zararı: Bu satırlara, mükellefin ticari karı veya zararı yazılacaktır. Bu tutar, istisna ve indirimler dâhil bütün kurum kazancını içermelidir. Bu bağlamda kurum kazanç ya da zararı, beyannamenin 33-44 satırları ile 53-62 satırları arasındaki satırlarda yer alan tutarları da içermelidir. Bu satırlarda yer alan istisna ve indirimlerden bir kısmı veya tamamı, dönem içinde defterler üzerinde kazançtan indirim konusu yapılmış ise, indirilen söz konusu tutarlar, 31 no.lu. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler satırına yazılmak suretiyle kurum kazancına ilave edilecektir.
31 - Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler: Dönem içinde kurum kazancından indirilen ancak vergi mevzuatına göre indirilmesi mümkün olmayan bilumum giderler bu satıra yazılacaktır.
32 - Önceki Yıl Ayrılan Finansman Fonu: 4369 sayılı Kanunla uygulamadan kaldırılan finansman fonundan Beyannamenin verildiği yıla isabet eden tutar yazılacaktır.
33 - İştirak Kazançları (K.V.K.Mad.8/1): Kurumların, tam mükellefiyete tâbi başka bir kurumun sermayesine iştiraklerinden elde ettikleri kazançlar yazılacaktır.
34 - Yatırım Fon ve Ortaklıklarının Portföy İşletmecilik Kazancı (K.V.K.Mad.8/4): Yatırım fon ve ortaklıklarının, Kurumlar Vergisi Kanununun 8/4 üncü maddesi kapsamında elde ettikleri kazançlar yazılacaktır.
35 - Rüçhan Hakkı Kupon Satış ve Emisyon Primi Kazancı (K.V.K.Mad.8/5): Kurumların rüçhan hakkı kuponlarının satışından elde ettikleri kazançları ile anonim şirketlerin kuruluşlarında veya sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları hisse senetlerinin itibarî değerlerinin üzerinde elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar yazılacaktır.
36 - Yurt Dışı İnşaat ve Onarma İşlerinden Sağlanan Kazançlar (K.V.K.Mad.8/7): Yurt dışında yapılan inşaat, onarma, montaj işleri ve teknik hizmetlerden sağlanan ve Türkiye’de genel netice hesaplarına intikal ettirilen kazançlar yazılacaktır
37 - Eğitim ve Öğretim Kurumları ile Rehabilitasyon Merkezlerinin İşletilmesinden Elde Edilen Kazançlar (K.V.K. Mad.8/8): 25.11.2004 tarih ve 25651 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 254 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde bu tür faaliyetlerden elde edilen kazanç tutarı yazılacaktır.
38 - Yurtdışı İştirak ve Şube Kazançları (K.V.K.Geçici Mad.33): Söz konusu madde uyarınca, kurumların bu maddenin yürürlüğe girdiği 31.07.2004 tarihinden itibaren 31.12.2004 tarihine kadar; yurt dışı iştiraklerinden elde ettikleri iştirak kazançları ile yurt dışında bulunan şubeleri aracılığı ile elde ettikleri kurum kazançları, 2004 vergilendirme dönemi kurum kazancına dâhil edilmek ve 30.06.2005 tarihine kadar da Türkiye’ ye transfer edilmiş olmak şartıyla, kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu kazanç tutarı bu satıra yazılacaktır.
39- İştirak Hissesi ve Gayrimenkul Satışı Kazançları: Tam mükellefiyete tâbi kurumların, söz konusu madde kapsamındaki iştirak hisselerinin veya gayrimenkullerinin satışından doğan ve vergi mevzuatı uyarınca istisna uygulanacak kazanç tutarı yazılacaktır.
40 - Serbest Bölgelerde Elde Edilen Kazançlar: 04.09.2004 tarih ve 25573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 85 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacak istisna kazanç tutarı bu satıra yazılacaktır.
41 - Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden Elde Edilen Kazançlar: Bu bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin, münhasıran bu bölgelerdeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri ve 4691 sayılı Kanunun geçici 2nci maddesi uyarınca istisna uygulanacak kazanç tutarı yazılacaktır.
42 - Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı Gemilerin İşletilmesinden Sağlanan Kazançlar: 03.11.2000 tarih ve 24219 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 69 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacak istisna kazanç tutarı bu satıra yazılacaktır.
43 - AR-GE İndirimi (K.V.K. Mad.14/6): 20.02.2005 tarih ve 25733 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 86 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde hesaplanacak AR-GE İndirimi bu satıra yazılacaktır.
44 - Diğer İndirimler ve İstisnalar: Yukarıda yer alan indirim ve istisnalar dışında kalan ve özel kanunlarında yer alan hükümler dolayısıyla sağlanan istisnalar ile değerleme işlemlerinden kaynaklanan indirimler bu satıra yazılacaktır.
Bu satırın doldurulması halinde, indirim ve istisna konusu kazançların nelerden oluştuğunu açıklayan bir yazı beyannameye eklenecektir.
E-Beyannamenin doldurulmasında ise. Diğer indirim ve istisnaların, her bir indirim ve istisnanın, hangi mevzuattan veya işlemden kaynaklandığı belirtilecek şekilde ayrı ayrı satırlara yazılması gerekmektedir.
45 - Kar ve İlaveler Toplamı: 29, 31 ve 32 no.lu satırların toplamı program tarafından bu satıra yazılacaktır.
46 - Cari Yıla Ait Zarar, İstisnalar ve İndirimler Toplamı: 30, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ve 44 no.lu satırların toplamı bu satıra yazılacaktır.
47 - Zarar : 46 numaralı satırdaki hesaplanan tutardan 45 numaralı satırdaki hesaplanan tutar çıkarılarak bulunan fark program tarafından bu satıra yazılır.
48 - Kar : 45 numaralı satırdaki hesaplanan tutardan 46 numaralı satırdaki hesaplanan tutar çıkarılarak bulunan fark program tarafından bu satıra yazılır.
49 - Diğer Geçmiş Yıl Zararları : Beyannamenin 1. sayfasında tablo-4 geçmiş yıl zararları tablosunda 28. satırda yer alan geçmiş yıl zararları buraya aktarılır.
50 - İstisnadan Kaynaklanan Geçmiş Yıl Zararları: İstisnadan kaynaklanan geçmiş yıl zararları yazılır.
51 - Mahsup Edilecek Toplam Geçmiş Yıl Zararı: 45 numaralı satırdaki hesaplanan tutardan 46 numaralı satırdaki hesaplanan tutar toplanarak program tarafından bu satıra yazılır.
52 - İndirime Esas Tutar: 48 no.lu satırdaki tutardan 51 no.lu satırdaki tutarın mahsubundan sonra kalan fark program tarafından bu satıra yazılır.
53 - Risturnlar (K.V.K.Mad. 8/2): Madde kapsamındaki kooperatiflerin ortakları için hesapladıkları risturn tutarı yazılacaktır.
54 - Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mük.Mad.14/1-b): Kurumlar Vergisi Kanununun mükerrer 14/1-b maddesi uyarınca makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının, o yıla ait kurum kazancının % 5’ ine kadar olan kısmı yazılacaktır. 67 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, indirilebilecek bağış ve yardım tutarının tespitinde esas alınan kurum kazancı, zarar mahsubu dâhil giderler düşüldükten, iştirak kazançları hariç indirim ve istisnalar düşülmeden önceki [Kar ve İlaveler Toplamı.(İştirak Kazançları İstisnası+Geçmiş Yıl Zararları)] tutardır.
55 - Eğitim ve Sağlık Tesisleri ile Yurt İnşasına İlişkin Bağış ve Yardımlar(K.V.K.Mük.Mad.14/1-c): Kurumlar Vergisi Kanununun mükerrer 14/1-c maddesi uyarınca, anılan maddenin (b) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına okul, sağlık tesisi, yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı yazılacaktır.
56 - Kültür ve Turizm Amaçlı Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mük.Mad.14/1-d): Kurumlar Vergisi Kanununun mükerrer 14/1-d maddesi uyarınca, genel ve özel bütçeli kamu idareleri ile il özel idareleri ve belediyeler, köyler ve kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen projelere yapılan bağış ve yardımların tamamı bu satıra yazılacaktır. Bu bent uyarınca yapılacak bağış indirimi uygulaması için bağış yapılan projenin Kültür Bakanlığı tarafından desteklendiği veya desteklenmesinin uygun görüldüğüne ilişkin ilgili Bakanlığın yazısı eklenecektir.
57 - Sponsorluk Harcamaları (K.V.K. Mük.Mad.14/1-e): Kurumlar Vergisi Kanununun mükerrer 14/1-e maddesine göre, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamındaki sponsorluk harcamaları ile ilgili olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliği uyarınca yapılan sponsorluk harcamaları bu satıra yazılacaktır.
58 - Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca Başbakanlık Aracılığıyla Yapılan Bağış ve Yardımlar (K.V.K. Mad. 10/1-e): ): Kurumlar Vergisi Kanununun mükerrer 10/1-e maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı bu satıra yazılacaktır.
59 - Gerçekleşen Yatırım Harcamaları İndirimi: Bu satırların doldurulması sırasında, 07.08.2006 tarihli "Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/3"te yer alan açıklamalar dikkate alınacaktır.
60 - Öngörülen Yatırım Harcamaları İndirimi: Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yatırım indirimi istisnasında 4842 sayılı Kanunla yapılan değişiklik öncesi uygulamayı tercih eden mükelleflerce, anılan Kanunla kaldırılan Gelir Vergisi Kanununun Ek:1-6 maddeleri hükümlerine göre öngörülen yatırım harcaması tutarı üzerinden teşvik belgelerinde belirtilen indirim oranının uygulanması suretiyle hesaplanacak indirim tutarı yazılacaktır.
61 - Toplam Yatırım İndirimi: 59 ve 60 no.lu satırların toplamı program tarafından bu satıra yazılacaktır.
62 - Diğer İndirimler: Bu satıra yazılacak indirim ve istisna konusu kazançların bulunması halinde bunların nelerden oluştuğu hususu da beyannameye eklenen yazıda ayrıca belirtilecektir.
63 - Toplam: 53, 54, 55, 56, 57, 58, 60 ve 62 numaralı satırlarda yer alan tutarların toplamı program tarafından bu satıra yazılacaktır.
64 - Dönem Safi Kurum Kazancı (Matrah): 52 no.lu satırdaki tutardan 62 no.lu satırdaki tutarın çıkartılmasıyla bulunan tutar program tarafından yazılacaktır.
65 - Hesaplanan Kurumlar Vergisi: 64 no.lu satırdaki tutar ile uygulanacak kurumlar vergisi oranı (%33) çarpımı sonucu bulunan tutar program tarafından bu satıra yazılacaktır.
66 - Gelecek Yıla Devreden Cari Yıl Zararı: 47 no.lu satırda yer alan tutar program tarafından bu satıra yazılacaktır.
67 - Safi Kurum Kazancının Türkiye Dışında Elde Edilen Kısmı: 29 no.lu satıra dahil edilmek suretiyle konsolide edilen ticari karın, Türkiye dışında elde edilen kısmı bu satıra yazılacaktır. Ancak, 36 ve 38 no.lu satırlarda yer alan yurt dışı inşaat ve onarma işlerinden sağlanan kazançlar ile yurt dışı iştirak ve şube kazançları bu tutara dâhil edilmeyecektir.
68 - 4325 Sayılı Kanun Kapsamında Vergi İndirimi Uygulanacak Kazanca İsabet Eden Kurumlar Vergisi: Bu tutar beyanname dışında hesaplanmak suretiyle tespit edilecektir. Hesaplama, 4325 sayılı kanun kapsamında vergi indiriminden yararlanacak kazançlara, kurumlar vergisi oranı uygulanmak suretiyle bulunup bu satıra yazılacaktır.
69 - İndirim Oranı: Bu satıra, 4325 sayılı Kanun uyarınca çalıştırılan işçi sayısı dikkate alınarak yararlanılabilecek indirim oranı yazılacaktır.
70 - İndirilecek Kurumlar Vergisi: Bu satıra, 68 no.lu satırda yer alan tutara 69 no.lu satırda belirtilen indirim oranının uygulanması suretiyle hesaplanan indirilebilecek vergi tutarı yazılacaktır.
Vergi Bildirimi;
71 - Kurumlar Vergisi Matrahı: Bu satıra 64 no.lu "Dönem Safi Kurum Kazancı (Matrah)" satırında yer alan tutar program tarafından yazılacaktır.
72 - Hesaplanan Kurumlar Vergisi: Bu satıra 65 no.lu "Hesaplanan Kurumlar Vergisi" satırında yer alan tutar program tarafından yazılacaktır.
73 - 4325 Sayılı Kanun Kapsamında İndirilecek Kurumlar Vergisi: Bu satıra, 70 no.lu "İndirilecek Kurumlar Vergisi" satırında yer alan tutar ile aynı mahiyette olup geçmiş yıllarda indirim konusu yapılamayan kurumlar vergisi toplamı yazılacak, ancak indirim konusu yapılacak kurumlar vergisi, 72 no.lu "Hesaplanan Kurumlar Vergisi" satırındaki tutarı aşamayacaktır.
74 - İndirim Sonrası Kurumlar Vergisi: 72 no.lu "Hesaplanan Kurumlar Vergisi" satırındaki tutardan 73 no.lu satırdaki tutarın çıkarılması sonucu bulunan miktar program tarafından yazılacaktır.
75 - Yabancı Ülkelerde Ödenen Vergilerden Mahsup Edilecek Kısım: Bu satıra, 67 no.lu "Safi Kurum Kazancının Türkiye Dışında Elde Edilen Kısmı" satırına yazılan beyannameye dâhil kazançlar üzerinden yurt dışında ödenen vergilerden, "İndirim Sonrası Kurumlar Vergisi" tutarından indirilmesi mümkün olan tutar yazılacaktır.
76 - Yıl İçinde Kesinti Yolu ile Ödenen Vergiler: Beyannamede gösterilen kazançlardan, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasına ve 30 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesine göre kaynağında kesilmiş olan vergilerin toplamı yazılacaktır. Kesinti suretiyle ödenen vergilere ilişkin belgelerin beyannameye eklenmesi gerekmektedir.
77 - Geçici Vergi: Yıllık beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden ilgili hesap döneminin üçer aylık dönemlerine ilişkin olarak ödenen geçici vergi buraya yazılacaktır. Mahsup işleminin yapılabilmesi için üçer aylık dönemler itibarıyla tahakkuk ettirilen geçici verginin mutlak surette ödenmiş olması gerekmektedir.
78 - Mahsup Edilecek Vergiler Toplamı: 75, 76 ve 77 no.lu satırlarda yer alan tutarların toplamı program tarafından bu satıra yazılacaktır.
79 - Ödenmesi Gereken Kurumlar Vergisi: 74 no.lu "İndirim Sonrası Kurumlar Vergisi" satırındaki tutardan 78 no.lu "Mahsup Edilecek Vergiler Toplamı" satırındaki tutarın çıkarılması sonucu bulunan tutar program tarafından bu satıra yazılacaktır.
80 - İadesi Gereken Kurumlar Vergisi ve/veya Geçici Vergi: 78 no.lu "Mahsup Edilecek Vergiler Toplamı" satırındaki tutardan 74 no.lu "İndirim Sonrası Kurumlar Vergisi" satırındaki tutarın çıkarılması sonucu bulunan tutar program tarafından bu satıra yazılacaktır.
81 - İadesi Gereken Kurumlar Vergisi: 80 no.lu satırdaki tutardan 77 no.lu satırdaki tutarın çıkarılması sonucu bulunan tutar program tarafından bu satıra yazılacaktır.
82 - İadesi Gereken Geçici Vergi: 80 no.lu satırdaki tutardan 81 no.lu satırdaki tutarın çıkarılması sonucu bulunan tutar program tarafından bu satıra yazılacaktır.
Mali Bilgiler;
83 - Aktif Toplam : Bilançonun "Aktif (Varlıklar) Toplamı" yazılacaktır.
84 - Ödenmiş Sermaye : Bilançonun "V-Özkaynaklar" bölümünde yer alan sermayenin ödenmiş kısmına ait tutar yazılacaktır. Varsa "Ödenmemiş Sermaye" veya "Sermaye Taahhütleri", "Sermaye" tutarından mahsup edilecektir.
85 - Maddi Duran Varlıklar : Bilançonun "II-Duran Varlıklar" bölümünde yer alan "D-Maddi Duran Varlıklar" kalemine ait tutar yazılacaktır.
86 - Mali Duran Varlıklar : Bilançonun "II-Duran Varlıklar" bölümünde yer alan "C-Mali Duran Varlıklar" kalemine ait tutar yazılacaktır.
87 – Stoklar : Bilançonun "I-Dönen Varlıklar" bölümünde yer alan "E-Stoklar" kalemine ait tutar yazılacaktır.
88 - Kısa Vadeli Alacaklar : Bilançonun "I-Dönen Varlıklar" bölümünde yer alan "C-Ticari Alacaklar" ile "D-Diğer Alacaklar" kalemlerine ait toplam tutar yazılacaktır.
89 - Kısa Vadeli Borçlar : Bilançonun "III-Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar" bölümüne ait toplam tutar yazılacaktır.
90 - Uzun Vadeli Alacaklar : Bilançonun "II-Duran Varlıklar" bölümünde yer alan "A-Ticari Alacaklar" ile "B-Diğer Alacaklar" kalemlerine ait toplam tutar yazılacaktır.
91 - Uzun Vadeli Borçlar : Bilançonun "IV-Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar" bölümüne ait toplam tutar yazılacaktır.
92 - Net Satışlar : Gelir Tablosunun "C-Net Satışlar" bölümüne ait tutar yazılacaktır.
93 - Satışların Maliyeti : Gelir Tablosunun "D-Satışların Maliyeti" bölümüne ait tutar yazılacaktır.
94 - Faaliyet Giderleri : Gelir Tablosunun "E-Faaliyet Giderleri" bölümüne ait tutar yazılacaktır.
95 - Finansman Giderleri : Dönem sonu işlemleri sırasında, satışların maliyeti veya faaliyet giderlerine intikal ettirilmiş olan finansman giderleri dönem sonu muhasebe kayıtlarından hareketle belirlenip bu satıra yazılacaktır.
96 - Amortisman Giderleri : Dönem sonu işlemleri sırasında, satışların maliyeti veya faaliyet giderlerine intikal ettirilmiş olan amortisman giderleri dönem sonu muhasebe kayıtlarından hareketle belirlenip bu satıra yazılacaktır.
97 - Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider ve Zararlar : Gelir Tablosunun "G-Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider ve Zararlar" bölümüne ait tutar yazılacaktır.
98 - Gelir Vergisi Kanununun 19 uncu Maddesi Kapsamında Gelecek Yıla Devreden Yatırım İndirimi : Gelir Vergisi Kanununun geçici 69 uncu maddesi uyarınca yatırım indirimi istisnasından yararlanmayı tercih eden mükellefler tarafından kazancın yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan, anılan Kanunun mülga 19 uncu maddesi kapsamında gelecek yıla devreden yatırım indirimi tutarları bu satıra yazılacaktır.
99 - Gelir Vergisi Kanununun Geçici 61 inci Maddesine Göre Tevkifata Tabi Gelecek Yıla Devreden Yatırım İndirimi : Gelir Vergisi Kanununun geçici 69 uncu maddesi uyarınca yatırım indirimi istisnasından yararlanmayı tercih eden mükellefler tarafından kazancın yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan ve anılan Kanunun geçici 61 inci maddesi kapsamında gelecek yıla devreden yatırım indirimi tutarları bu satıra yazılacaktır.
100 - Gelecek Yıla Devreden Toplam Yatırım İndirimi : Gelir Vergisi Kanununun geçici 69 uncu maddesi uyarınca yatırım indirimi istisnasından yararlanmayı tercih eden mükellefler tarafından kazancın yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan ve gelecek yıla devreden toplam yatırım indirimi tutarları bu satıra yazılacaktır.
Damga Vergisi;
Damga vergisine tabi kağıt sayısı Sayı kolonunda belirtilmelidir. Tutar (Sayı ve Ytl değerlerinin çarpıyla) program tarafından otomatik hesaplanacaktır.
Beyannamenin Hangi Sıfatla Verildiği;
Beyannamenin hangi sıfatla verildiği (Mükellef, Kanun Temsilcisi) belirtilir.
T.C. Kimlik No : T.C. vatandaşı olan gerçek kişi mükellefler T.C. kimlik numaralarını bu satıra yazarlar. Kurumlar bu satırı boş bırakırlar.
Vergi Kimlik No : Beyannameyi verenin vergi numarası bu bölüme yazılır. Beyanname mirasçı veya kanuni temsilci sıfatıyla veriliyorsa ve varsa beyannameyi verenin vergi numarası yazılır.
Adı ve Soyadı : Beyannameyi verenin adı, soyadı veya unvanı belirtilir.
Ticaret Sicil No : Mükellefin ticaret sicil no.su bu satıra yazılır.
E-Posta Adresi : Varsa mükellefin e-mail adresi bu satıra yazılır.
İrtibat Telefonu : Mükellefin telefon numarası bu satıra yazılır.
Tarih : Beyannamenin tanzim edildiği tarih (01 01 2010 gibi) yazılır.
Beyannameyi Düzenleyen S.M. veya S.M.M.M.
Varsa beyannameyi düzenleyen veya imzalayan S.M. veya S.M.M.M. nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu, kaşe no bilgileri burada yer alır.
Beyanname Gönderen Mükellef SM/SMM/YMM;
Varsa beyannameyi gönderen S.M, S.M.M veya YMM. nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu burada yer alır.
Beyannameyi Gönderen YMM Bilgileri;
Varsa beyannameyi gönderen YMM. nin vergi numarası, T.C. kimlik numarası, varsa e-posta adresi, adı, soyadı, ticaret sicil no su, telefonu, Mühür no bilgileri burada yer alır
Ekler – Kurum Ortakları ve Yönetim Kurulu Üyelerine İlişkin Bildirim;
“Müdür”, “Yön. Kur.”, “Ortak”, “K.Temsilci” alanları açılan listeden seçilir, diğer alanlar kullanıcı tarafından ilgili başlığa göre doldurulur.