Beyanname Paketleme
Daha önce hazırladığınız beyannameler üst bölümde listelenecektir. “Beyannameyi Pakete Gönder” ve “Beyannameyi Paketten Çıkar” seçenekleriyle paket hazırlanır, paketi hazırlama işlemi bittikten ve Paket Dosya Adı belirlendikten sonra “Paketi Oluştur” seçeneğiyle paket oluşturma işlemi tamamlanır.
FormBA / FormBS
Bilindiği üzere 213 sayılı VUK(1)148 ve 149.maddelerinin maliye bakanlığına verdiği yetkiye dayanarak 256 sıra nolu VUK tebliğ(2) ile Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler FORM BA ve FORM BS düzenleyecektir. Ekler menü seçeneğinde FORMBA ve FORMBS hazırlayabilirsiniz.
Yeni bir FORMBA veya FORMBS oluşturabilir veya mevcut bir formu açıp üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.
Sentez Muhasebe modülünü kullanıyorsanız Faturaları Getir seçeneğini kullanarak açılan Fatura Filtresi Ekranında faturalarınızı filtreleyerek FORMBA ya ekleyebilirsiniz veya ilgili alanları doldurarak faturalarınızı manuel olarak ekleyebilirsiniz. Genel Toplam program tarafından otomatik hesaplanacaktır.
Seçili Satırı Sil= Seçilen satırı siler.
E-Beyanname Oluştur=Formu E-Beyanname için hazırlar.
Ülke=Türkiye Olsun=Ülkesi alanının otomatik “TÜRKIYE * 052” olarak gelmesini sağlar.
Mutabakat Formu Hazırla=Mutabakat formunu kullanıcının tercihine göre hazırlar.
Fatura Bilgilerini EXCEL’e Gönder=Girilen fatura bilgilerini Excel e aktarır.
Dosya Ayarları
Ayarlama yapmadan önce programda standart olarak tanımlı şekli beyanname yazıcıdan alınmalıdır. Bilgilerin form üzerindeki alanlara kaydırılmadan basılması durumunda bu ayarlamayı yapmak gerekmez.
Ayarlamalar kaydedilen her beyanname için ayrı ayrı yapılmalıdır.
Ayarlama hangi beyanname türü için yapılacaksa ilgili başlık seçilir. Baskı alanı başlangıcı sayfanın sağ, sol boşlukları ile üst ve alt boşlukları için ayrı ayrı belirlenir. Sağ ve sol boşlukları ayarlamak için pencerenin alt bölümündeki kaydırma çubuğu kullanılır.
Alt ve üst boşlukları ayarlamak için penceresinin sağ bölümündeki kaydırma çubuğu kullanılır. Yapılan ayarlamalar mm cinsinden izlenir.
Baskı Alanı Ayarlama İşlemleri bittikten sonra Onayla seçeneği ile yapılan değişiklikler kaydedilir.
Alan Ayarları
Basılacak Beyannamenin alanlarının ayarlamaları bu bölümde her beyanname için ayrı ayrı yapılır.
Alan ayarlamaları yapmak istenilen trf dosyası “Aç” seçeneğiyle getirilir. Değiştirilmek istenilen alanın Dikey ve Yatay değerleri belirtilir, işlem tamamlandıktan sonra Kayıt seçeneği ile yapılan değişiklikler kaydedilir.
Font Ayarları: Beyannamelerin hangi font ile basılacağı bu bölümde belirlenir.